Kek: Dobil sem ekipo in sodelavce, ki imajo “jajca”

Foto: Guliverimages

V zadnjih mesecih mu ni bilo lahko. Po slabem uvodu Lige narodov je staknil okužbo s koronavirusom, rezultatska krivulja slovenske izbrane vrste pa se je navzgor obrnila takrat, ko ga pravzaprav niti ni bilo zraven. A tri mesece kasneje Matjaž Kek znova zadovoljen nagovarja slovensko nogometno javnost. Kako tudi ne, reprezentančni september nam je dal ogromno signalov, ki zbujajo optimizem.

Borbena, nepopustljiva in enotna. Takšna je bila Slovenija, tako v soboto proti Norveški kot včeraj zvečer proti izbrani vrsti švedske. Nogometaši so garali drug za drugega in to je recept, po katerem je Slovenija že v preteklosti na kolena spravila na papirju precej močnejše nasprotnike. Nič drugače ni bilo niti tokrat.

“Odlična tekma. Resnici na ljubo bi lahko šla v katerokoli smer. Rečem lahko samo, čestitke fantje, bravo za obstanek. Dobil sem ekipo in sodelavce, ki imajo jajca,” je svoje prve misli po tekmi strnil slovenski selektor Matjaž Kek.

Skozi razmišljanje po obstanku v diviziji A je prvi mož naše izbrane vrste zelo odkrito govoril o marsičem. O kritikah po porazu v Srbiji, špekulacijah o svoji prihodnosti, Benjaminu Šešku, oceni končanega ciklusa, predvsem pa o tem, da Slovenija znova dobiva pravo ekipo, ki bo po njegovem mnenju kmalu nared za velike stvari.

Foto: Guliverimage

O čem vse je selektor govoril po tekmi s Švedsko?

O remiju, ki je Sloveniji prinesel obstanek v diviziji B

Želel sem, da gremo nekoliko drugače gremo v tekmo. Delovalo je dobro, tudi v napadu. Kompliment in poklon za Švede, do zadnje minute so igrali neverjetno pošteno. To so tekme, ki te napolnijo z veseljem. Bolj kot z obstankom v tej skupini sem vesel, da sem dobil ekipo. Ekipo, ki je željna dokazovanja.

O tem, kdaj se je slovenska krivulja v tej Ligi narodov obrnila navzgor

Zaradi covida nisem vodil dveh tekem in mogoče je to dalo nov zagon, novo energijo strokovnemu štabu. A zato nisem žalosten ali ljubosumen, ampak neizmerno vesel, ker sem se jaz odločil, kdo bo od meni. Na stvari, ki niso bile dobre, smo odreagirali na pravi način.

O vlogi Jasmina Kurtića, ki je po tekmi nagovoril soigralce

V krogu po koncu tekme je prav, da selektor pozabi nase in da preda besedo nekomu, ki si je to s karakterjem zaslužil. To je bil Jasmin. Povedal je bolje, kot bi jaz sam. To je Jasmin, včasih morda resda živcira, ampak je neverjetno pomemben za ekipo.

slovenija norveška
Foto: Aleš Fevžer

O Benjaminu Šešku

Načrt je bil, da bo to teden, ki bo Benjamina še bolj potisnil v pravo smer. Fant, ki je v reprezentanco prišel kot 18-letnik, je skozi težke tekme pokazal, da lahko igra 90 minut v seriji. Zdaj dokazuje znanje, ne več talent. Naši naslednji nasprotniki tako ne bodo razmišljali samo Oblaku, tu je še Šeško, danes pa tudi Jaka Bijol. Benjamin se zdaj se z nami smeji, zabava in uživa. Danes ga je to nagradilo in vsi mu lahko samo čestitamo.

O dilemah pred tekmo

Že dolgo nisem imel toliko dilem, s kom iti v tekmo. Janova poškodba včeraj, stanje viroze, utrujenost nekaterih … Še enkrat pa so fantje pokazali, da imajo energijo in željo. Na koncu smo imeli pri sestavi ekipe prav, rezultat to potrjuje. Vedel sem, da nas čaka visok ritem in morda sem malce dvomil, da lahko zdržimo. Sem pa že s postavitvijo želel povedati, da želimo doseči gol.

O tem, da je dobil pravo ekipo

Rezultat te poljubi ali ne, dobil pa sem ekipo, ki si upa, ima pravi pristop in ki se po splošnem “obešanju za jajca” zaveda kritike. Štiri tekme zapored smo neporaženi, obstali smo v diviziji B. Nismo naredili nekaj senzacionalnega, recimo šli na veliko tekmovanje. Ampak v tej generaciji to še pride.

Foto: Guliverimage

O kritikah in namigovanjih o njegovi prihodnosti, ki so zdaj stvar preteklosti

Neštetokrat sem rekel, dolgo sem v poslu. Ko veš, da nekaj ni dobro, a vseeno bežiš od te resnice, nekaj ni v redu. Včasih nas na to, da stvari ne delujejo, opozori nekdo med nami, včasih trener, včasih mediji, včasih navijači. Kdor je bil po Beogradu zadovoljen, ne more biti v nogometu. Po Srbiji smo si zaslužili marsikaj in iz tega smo prišli celi. Ta generacija bo porušila marsikateri tabu. Danes je komunikacija sestavni del naše igre in na visokem nivoju tega vsi zavedajo. Našli smo dovolj karakterja, da smo “potegnili ven” prave igralce, ki jih morda prej niti nismo videli. Do nekega ideala pa nam manjka še ogromno.