Keku je odleglo: Zdaj bo dosti lažje

Nogomet 9. Okt 20211:41 > 9:16 13 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Matjaž Kek je bil po visoki zmagi, Slovenija je Malto v Ta'Qualiju premagala s 4:0 in prišla do svoje z naskokom najbolj prepričljive zmage v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, zadovoljen in nasmejan, a je pogled hitro usmeril proti ponedeljkovi tekmi proti Rusiji v Ljudskem vrtu.

“Zmaga z dosti dobrimi stvarmi. Čestitke fantom. Prišli smo do zmage, ki nam bo prinesla prepotrebno samozavest in še večjo vero v to, da smo vseeno nekaj naredili in nekaj gradimo. To je bistvo vsega. Strašno smo si želeli te zmage in jo tudi dobili. Zmagali smo na Malti, zdaj pa gremo v Ljudski vrt, kjer nas čaka nov, dosti težji nasprotnik,” je po tekmi govoril Matjaž Kek, čigar reprezentanca je na Malti zabila toliko golov, kot jih je v teh kvalifikacijah v prejšnjih šestih tekmah skupaj.

“Bilo je tudi nekaj stvari za popraviti, a veliko več dobrih. Pred tekmo smo imeli kar nekaj težav, o katerih pa nisem želel govoriti. Videlo se je, da lahko zaupamo tudi nekaterim igralcem, ki v določenem momentu morda niso bili v prvem planu. Še enkrat čestitke fantom. Zdaj se bo dosti lažje pripravljati na tekmo z Rusijo,” je še povedal selektor in razkril, da so imeli težave pred tekmo Petar Stojanović, ki je vprašljiv tudi za ponedeljkov večer – nadomestil ga je debitant Žan Karničnik -, z bolečinami pa sta se ubadala tudi Josip Iličić in mladi Benjamin Šeško.

Slovenska reprezentanca je v skupini H kljub zmagi sicer še naprej v precej neugodnem položaju. V petek sta na žalost slovenskih navijačev zmagali tudi Rusija, ki je bila z 1:0 boljša od Slovaške, in Hrvaška, ki je s 3:0 odpravila Ciper, tako da Slovenci za vodilnima še vedno zaostajajo za šest točk. Če želijo slovenski nogometaši tudi v november, ko bosta na sporedu zadnji tekmi, z željami po nastopu na svetovnem prvenstvu 2022, bodo morali proti Rusiji zmagati. To je jasno tudi selektorju, ki je po tekmi govoril še o marsičem.

Selektor med tekmo z Malto v Ta’Qualiju. FOTO: Guliverimages.

O čem vse je še govoril Matjaž Kek?

O atraktivnih zadetkih Slovenije:
“Jasno je bilo, da bomo morali na začetku malo počakati. Menjali smo z danes na jutri. Ko smo prestali prvih 20 minut, se je začelo odpirati. Strinjam se, da je bilo nekaj zelo dobro izigranih in zaključenih akcij. Gole so dajali tisti, ki so jih še kako potrebovali. Vedel sem, da se bo marsikdo začudil, ker Šeško ni igral od prve minute, a to je bila moja odločitev, glede na to, da ima težave. Odigral je na mladost in željo. Morda to niti ni bilo najbolj pametno.

O Iličiću ne bom govoril. Vse se vidi na igrišču. Zelo sem zadovoljen tudi z načinom in golom Andraža Šporarja, ki je iz Anglije prav tako prinesel poškodbo. Do včeraj ni treniral. Za Stojanovića še ne vem, kako bo. Namesto njega je igral nogometaš, ki si je to zaslužil in dokazal, da zmore. Po tekmah, ko smo si to zaslužili, sem bil kritičen, danes pa lahko iskreno čestitam svojim fantom.

Vse ni bilo bleščeče, ampak so igrali pametno. Brez norenja. Tako, kot se take tekme odigra. Ko je raven višja, je več težav. Pripeljali smo se v položaj, ko lahko v Ljudskem vrtu pričakujemo dober ambient. Vesel sem, da so fantje nasmejani. Ni jim bilo lahko, ampak to je življenje. S tem je treba živeti.”

O Benjaminu Šešku:
“Poškodba, ki jo vleče že v Salzburgu, ni enostavna. Treba je biti pazljiv, že v klubu je imel nekaj težav. Ima mladost, energijo, ki ju je treba nadzorovati. Ko imaš njega, ne smeš pozabiti tudi na ostale. Vidi se, da je Šporar z minutami, ki jih dobiva v Angliji, vse boljši. Tudi Benjamin Verbič. Veseli me, da tam, kjer smo bili najbolj ranljivi, na sredini igrišča, v Jasminu Kurtiću in Adamu Gnezdi Čerinu dobivamo par, ki zna biti še zanimiv.

Dosti je bilo dobrih stvari, nekaj pa tudi slabega. Slabo smo se odzvali na nekatere dolge podaje, ampak Malta v teh kvalifikacijah še ni bila v tako podrejenem položaju, kot je bila danes. Maltežani so bili pred tekmo precej ambiciozni, govorili so, da je Slovenija slaba, ampak take tekme so meni najlepše. Pa ne zato, da bi zaradi tega zdaj poletel. Sem trdno na zemlji, da bolj ne bi mogel biti. Sem pa vesel zaradi fantov. Nič, zdaj se gremo stepsti. Pred nami je nasprotnik, ki bo pokazal naše možnosti.”

Zadetek Benjamina Šeška: 

O objemu z Josipom Iličićem:
“Midva z Josipom sva že pred desetimi leti razčistila določene zadeve. Komunikacija, ki jo imam z njim, je taka kot z vsemi preostalimi glede na hierarhijo v ekipi. Včasih pa je treba pokazati tudi kaj, kar drugače ne bi. Da potrdiš tisto, kar so nekateri hoteli videti, ko ni bilo tako. To je bil odziv, ko je igral dobro.

Ko je igral slabo, je bil dovolj samokritičen. Ni se odzival na razne zadeve in menja, da je z njim konec. Nič drugega. Enako je pri Benjaminu in ostalih. Včasih je treba narediti nekaj, da potrdiš tisto, kar je bilo pred mesecem dni. Samo to, nič drugega. Pa da ne boste kaj vzeli iz konteksta. Jaz in on se zavedava, da je treba marsikaj požreti, to je naša služba.”

Prvi gol Josipa Iličića:

Drugi gol Josipa Iličića:

O menjavah:
“Včasih se zgodi, da tudi selektor zadane s kako menjavo ali postavitvijo. Včasih je treba dlje časa verjeti in ne imeti takoj pripravljene štiri igralce. Dovolj je bil visok rezultat, da smo spočili nekatere igralce. Nekaj igralcev ima kartone. Pri Kurtiću nikoli ne veš, ali bo tudi pri vodstvu s 4:0 ponorel, pa mislim v pozitivnem smislu. Včerajšnji trening je zelo vplival na postavitev. Iličić je treniral sam, Stojanović je odpadel, Šeško je bil vprašljiv.

Nisem imel dileme, mirno sem naprej porinil Karničnika in Šporarja. Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da je treba najti standardno ekipo, ki bi prinesla avtomatizem, ampak treba je vedeti, da nam hitro odpadajo igralci. Nekateri nimajo statusa, se predajajo. Še nekaj časa bo trajalo, da bomo dobili 18 nogometašev, ki jih bodo vsi poznali na pamet. Danes sem lahko tudi malo kombiniral. Vesel sem, kako se je na vpoklic odzval Timi Max Elšnik, ki tega tako kot marsikdo sploh ni pričakoval. Včasih moraš narediti tudi kaj, kar je proti zdravi logiki. Zadovoljen sem z igralci, ki so prišli. Igrali so zelo mirno, pametno.”

O treh asistencah Sandija Lovrića:
“V napadu je igral zelo dobro, glede dvobojev, pogleda nazaj, ko se izgubi žogo, pa bi bil lahko na višji ravni. Vidi se, da je imel težave v Luganu. To je samo delček mozaika celotne zgodbe. Danes je ekipa kot celota igrala dobro. Od kapetana do najmlajših, bilo jih je kar nekaj. Malte še nihče ni premagal s 4:0. Če nam bo ta zmaga prinesla samozavest, odločnost in vero v to, kar delamo, bo super. Če pa bo kdo poletel, nas pa čez tri dni spet čaka trenutek resnice. Kar nekaj je bilo skeptikov, ampak smo odgovorili na pravilen način. Pokazali smo, da smo sposobni. Bo pa vprašanje, kdo vse bo za Rusijo nared. Že dolgo nismo bili tako načeti, kot smo trenutno.”

Lepa asistenca Sandija Lovrića za zadetek Andraža Šporarja:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje