Klubske legende in švedski milijarder v nakup ‘prestopnika’

Nogomet 26. Apr 202117:13 > 17:19 0 komentarjev
Thierry Henry in Dennis Bergkamp
Thierry Henry in Dennis Bergkamp (Guliverimage)

V Angliji odmeva novica, da naj bi se za nakup londonskega Arsenala močno zanimal švedski milijarder Daniel Elk. Za pomoč pri prepričevanju osovraženega lastnika Stana Kroenkeja, ki je želel klub pridružiti propadli Superligi, naj bi mu pomagali trije člani nepremagljive ekipe iz sezone 2003/04.

Arsenal je bil del spodletelega poskusa dvanajstih velikanov evropskega nogometa pri ustanovitvi Superlige, s čimer bi se odcepili od nastopanja od evropskih tekmovanj pod okriljem Uefe. Potem ko je zamisel po vsem svetu naletela na velik odpor in zgražanje je Arsenal, vključno s sedmimi drugimi ustanovnimi člani lige, odstopil od projekta.

A že prej s strani navijačev osovraženi lastnik Stan Kroenke, ki mu očitajo, da je brez športnih ambicij, temveč so le-te zgolj finanančne narave, je zdaj še bolj na udaru.

Tako so navijači v petek pred stadionom Emirates organizirali tudi protest, kjer jih je več tisoč lastnika pozivalo k odhodu iz kluba.

Kot kaže se je kupec že našel. A težje, kot zbrati denar za nakup kluba, bo prepričati Kroenkeja v prodajo. Kot je za The Athletic poročal ugledni novinar David Ornstein, naj bi bil namreč 73-letni Američan “povsem imun na kritike in o prodaji nikakor ne razmišlja.”

Lahko klubske legende prepričajo Kroenkeja?

Interesent za nakup je sicer Šved Daniel Ek, soustanovitelj platforme za poslušanje glasbe Spotify. “Že kot otrok sem odraščal z navijanjem za Arsenal, zanj navijam odkar pomnim. Če se KSE (Kroenke Sports & Entertainment) odloči za prodajo, bi z veseljem poskusil srečo,” je na družbenem omrežju sporočil 38-letni Elk, čigar premoženje je ocenjeno na 4,7 milijarde evrov.

Pri nakupu naj bi Elku pomagala trojica klubskih legend, ki so blestele na začetku tega tisočletja pod vodstvom Arsena WengerjaThierry Henry, Dennis Bergkamp in Patrick Vieira. V sezoni 2003/04 so angleški naslov osvojili brez poraza. Danes je Arsenal daleč od stare slave, že leta manjka v boju za angleški naslov, že četrto sezono zapored pa nastopa zgolj v Evropski ligi in ne Ligi prvakov.

Še v nedeljo je sicer Henry glasno kritiziral trenutno vodstvo Arsenala. Dejal je, da ne razume njihovih dejanj, češ da s klubom ravnajo kot s podjetjem in ne nogometno institucijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!