Ko se v Katarju nogomet ustavi, se v Sloveniji predrami

Nogomet 29. Nov 20229:00

Ljubitelji nogometa te dni svoje oči, ušesa in tudi čustva, ki pritičejo spremljanju najpopularnejšega športa na svetu, obračamo proti svetovnemu prvenstvu v Katarju. A pozor, že danes se nadaljuje tudi slovenski prvoligaški ples, na sporedu je izjemno pomemben dvoboj v tekmi za obstanek. Krog se bo zaključil z derbijem vrha lestvice, ko bomo dobili odgovor na to, ali lahko v tej sezoni še kdo ujame ljubljansko Olimpijo.

Edini cilj vijolic je devet točk

Mariborčani imajo na papirju najlažji razpored zaključka jesenskega dela sezone. Vse tri preostale tekme bodo namreč odigrali doma, po Bravu bodo nasprotniki vijolic še Radomljani in Novogoričani. Cilj varovancev Damirja Krznarja je jasen – osvojitev vseh devetih točk in plezanje čim višje po lestvici. A Bravo je že večkrat dokazal, da je lahko “mina”, na katero se ujamejo favorizirani nasprotniki. Toda ob trenutni formi Marka Tolića in njegovih soigralcev delnice Šiškarjev ne kotirajo prav visoko. Vendarle pa velja opozoriti na to, da so se Ljubljančani z zadnjih treh gostovanj v Ljudskem vrtu vselej vračali vsaj s točko …

Nobena ekipa pred tekmo nima težav s kaznimi, so pa zato Mariborčani v pričakovanju odgovora na vprašanje, ali je Josip Iličić med reprezentančnim premorom uspel sanirati poškodbo mišice in bo nared za tekmo z Bravom.

 Če se želiš boriti za Evropo, sosede enostavno moraš premagati

Lokalni obračun Domžal in Radomelj bo dal odgovor na to, ali se lahko Domžale pred zimo preselijo v območje boja za Evropo in ali lahko mlinarji v tej sezoni razmišljajo še o čem drugem kot o boju za obstanek. Na petih obračunih od vrnitve mlinarjev v prvo ligo sicer “manjši” sosedje še nikoli niso premagali rumene družine, trenutek, da se to spremeni, pa bi bil z njihovega vidika več kot dobrodošel, saj rumeno-črni zmage ne poznajo že vse od julija. Varovanci Simona Rožmana so prepričani, da bo tako ostalo tudi po 18. krogu.

Pri Radomljanih bo tokrat manjkal kaznovani Vicko Ševelj, pri Domžalčanih pa Benjamin Markuš in Christian Schoissengeyr.

Mlinarji

Kdo lahko vsaj malo diha za vrat Olimpiji?

Na koprski Bonifiki nas čaka izjemno zanimiv obračun Kopra in Mure. Ti so v zadnjem obdobju vselej prave nogometne poslastice, v tokratnega pa v boljši formi zagotovo prihajajo črno-beli, ki so edini v obdobju med septembrskim in novembrskim reprezentančnim premorom držali nor tempo zbiranja točk, ki ga je narekovala Olimpija (16 točk na sedmih tekmah). Kanarčki so na zadnjih petih tekmah ostali brez zmage in zdrsnili na četrto mesto lestvice. Z zmago v tem krogu bi lahko pridobili marsikaj …

Koper bo točke iskal brez kaznovanih Žana Benedičiča in Nikole Krajinovića. Pri Muri ni kaznovanih nogometašev, optimizem v ekipo vnaša tudi vrnitev dlje časa odsotnega Nikole Petkovića.

Foto: Aleš Fevžer

Če zmagajo tudi to, potem jih bo res težko ujeti

Olimpija ima takoj po vrnitvi prvoligaškega nogometa sijajno priložnost, da še dodatno potrdi status najbolj dominantne ekipe letošnje sezone Prve lige Telemach. V Stožice namreč prihajajo drugouvrščeni Celjani, ki si nadvse želijo pred zimskim premorom zmanjšati zaostanek za zmaji in v nogometni pomladi ambiciozno napasti prvo mesto na lestvici. A za zdaj nič ne kaže na to, da bi zeleno-beli kazali kakšne znake šibkosti, verjamemo pa, da bo spopad dveh najmočnejših “petelinov” letošnje slovenske nogometne sezone težko pričakovana poslastica.

Olimpija bo tokrat še kako pogrešala najpomembnejši člen svoje zgodbe o uspehu te sezone. Kaznovan je namreč trener Albert Riera, ki ga tako ne bo na klopi zmajev.

Prva liga Telemach, 18. krog

Torek, 29. november

14.00 Gorica – Tabor Sežana (SK 1)

18.00 Maribor – Bravo (SK 1)

Sreda, 30. november

14.00 Domžale – Radomlje (SK 1)

18.00 Koper – Mura (SK 1)

Četrtek, 1. december

18.00 Olimpija – Celje

Lestvica:

Standings provided by Sofascore

Najboljši strelci:

11 – Mirlind Daku (Mura)
8 – Andrej Kotnik (Koper), Svit Sešlar (Olimpija)
7 – Ivan Durdov (Domžale), Martin Kramarič (Bravo)