Sodniške in organizatorske blamaže na pokalu narodov

Nogomet 12. Jan. 202218:35 > 18:48
Delite:
Janny Sikazwe. Foto: AP Photo/Themba Hadebe via Guliverimage

Tekma afriškega pokala narodov med Tunizijo in Malijem se je končala z minimalno zmago nogometašev Malija. Edini zadetek je padel iz enajstmetrovke v 48. minuti. Prvi "zvezdnik" obračuna pa je bil glavni sodnik Zambijec Janny Sikazwe. Pokazal je na dve najstrožji kazni (Tunizija je svojo zapravila), rdeč karton, VAR je bil na delu kar trikrat, ob koncu pa je Sikazwe kar dvakrat prehitro odpiskal konec tekme. Blamažo so si privoščili tudi organizatorji, ki so na naslednjem obračunu med Mavretanijo in Gambijo zamočili pri predvajanju himne.

Zambijski sodnik Sikazwe je očitno pozabil, koliko je ura, ali pa se mu je samo mudilo domov. Tekmo je namreč prvič “končal” ko je bilo na uri izpisano 85:08. Sledili so protesti Tunizijcev, ki so zalegli. Obračun se je nadaljeval.

A ne za dolgo. 18 sekund pred iztekom devetdesete je znova zapiskal konec tekme. Tokrat je bila njegova odločitev končna. V tunizijskem taboru se niso mogli zadovoljiti z odločitvijo. V drugem polčasu je obračun kar trikrat prekinil VAR, zato bi moral biti sodniški dodatek precej izdaten. A do njega sploh ni prišlo.

Zaradi kontroverznosti je padal odločitev, da se tri minute podaljška odigrajo pol ure po koncu tekme. A nogometaši Tunizije zaradi protesta na zelenico niso več stopili, zato je možno celo, da se v zapisnik zapiše zmaga Malija s 3:0.

Velik lapsus organizatorjev

Nič bolje kot sodniku ni šlo organizatorjem na stadionu v kamerunskem Limbu. Prizorišče je gostilo tako tekmo med Tunizijo in Malijem kot tudi obračun med Mavretanijo in Gambijo. Začetek slednjega obračuna je bil zaradi dogodkov na prvem prestavljen za 45 minut.

Z zamudo so vendarle na travnato površino prišli nogometaši obeh reprezentanc. Napovedovalec je naznanil himno Mavretanije, ki pa je na stadionu ni bilo slišati. Dvakrat so namreč predvajali napačno glasbo, sledila je dolga in neudobna tišina, naposled pa Mavretanci svoje himne sploh niso slišali.

Komentari

Vaš komentar