Damir Skomina, velikan slovenskega nogometa

Nogomet 30. Avg 202116:00 > 19:29
Damir Skomina v zgodovino odhaja kot eden glavnih obrazov slovenskega nogometa. FOTO: Guliverimages.

Damir Skomina je danes tudi uradno postal nogometni upokojenec in končal bogato sodniško pot. Najboljši slovenski nogometni sodnik vseh časov je za seboj pustil veliko zapuščino. Kaj vse najdemo v njej?

Brez dvoma ga lahko postavimo ob bok Branka Elsnerja, Branka Oblaka, Zlatka Zahovića, Srečka Katanca in tudi Aleksandra Čeferina, ki so v slovenskem nogometu pustili globoko sled. Medtem ko so omenjeni legendarni nekdanji nogometaši navduševali z žogo, predsednik Uefe pa v funkcionarski vlogi, je Damir Skomina slovenski nogomet na evropski nogometni zemljevid postavil s sodniško piščalko v ustih.

Koprčan je sodniško pot začel kot najstnik, ko so mu zdravniki zaradi težav s srcem prepovedali igranje nogometa. Sprva je ob predlogu, da preide v sodniške vode, zamahnil z roko, potem pa stopil na pot, ki jo je danes tudi uradno končal. Prvič je vlogo sodnika opravljal s 16 leti, a se ob žaljivkah, ki jih je slišal na račun svojih dolgih las, odločil, da je bila to njegova prva in zadnja tekma.

Potem si je premislil. Še dobro, da si je. Njegova pot je šla potem strmo navzgor. Danes, ko je na njej naredil zadnji korak, pa v zgodovino odhaja kot najboljši slovenski nogometni sodnik vseh časov, ki ima veljavo tudi v svetovnem merilu.

Med finalom Lige prvakov v Madridu 1. junija 2019. FOTO: Guliverimages.

Finale Lige prvakov, finale Lige Europa …

Je eden izbrancev, ki so sodili na najpomembnejši klubski tekmi leta, v finalu Lige prvakov. Vlogo glavnega delivca pravice je opravljal junija 2019 na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu, kjer sta se za lovoriko udarila Tottenham in Liverpool. Zmagal je Liverpool z 2:0.

Novembra istega leta je bil Skomina s strani Mednarodnega inštituta za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) izbran za najboljšega nogometnega sodnika leta na svetu.

Dve leti pred tem je sodil še veliki finale Lige Europa v Stockholmu med Ajaxom in Manchester Unitedom leta 2017, z 2:0 so zmagali Angleži.

Odmevno evropsko tekmo je sodil tudi leta 2012, ko sta se za evropski superpokal pomerila Chelsea in Atletico Madrid, ki je zmagal s 4:1.

Je seveda prvi slovenski sodnik, ki je sodil v kakem od velikih finalov evropskih klubskih tekmovanj.

V Ligi prvakov je zbral 51 tekem v vlogi glavnega sodnika, od tega 19 v izločilih delih. V Ligi Europa oziroma Pokalu Uefa pa 25 (17 v izločilnih delih).

Statistika kariere Damirja Skomine:

 • Sodil je na več kot 1000 tekmah.
 • Sodil je 354tekem v prvi slovenski nogometni ligi.
 • Sodil je na 256 mednarodnih tekmah.
 • Sodil je v 28 polnih sezon.
 • V Ligi prvakov je sodil 51 tekem (enkrat finale, štirikrat polfinale, petkrat četrtfinale, devetkrat osmina finala, 33-krat skupinski del.
 • V Ligi Europa in pokalu Uefa 26 tekem (enkrat finale, štirikrat polfinale, petkrat polfinale, petkrat četrtfinale, dvakrat osmina finala, osemkrat šestnajstina finala, šestkrat skupinski del).
 • Sodil je evropski superpokal.
 • Tri tekme svetovnega prvenstva (enkrat osmina finala, dvakrat osmina finala).
 • Sedem tekem evropskega prvenstva (dvakrat četrtfinale, enkrat osmina finala, štirikrat skupinski del).
 • Dve tekmi olimpijskih iger (enkrat četrtfinale, enkrat skupinski del).
 • Tri tekme evropskega prvenstva do 21 let (finale in dvakrat skupinski del).
 • Dve tekmi svetovnega prvenstva do 21 let (enkrat osmina finala in enkrat skupinski del).
 • Dve tekmi evropskega prvenstva do 19 let (dvakrat skupinski del).
Prizor iz Amsterdama 2019, ko je kot prvi sodnik v Ligi prvakov uporabil VAR. FOTO: Guliverimages.

Prvi sodnik na svetu, ki je uporabil VAR

Sodil je tudi na svetovnem prvenstvu 2018, in sicer tri tekme (eno v izločilnih delih), zraven pa je bil v vlogi glavnega sodnika tudi na dveh evropskih prvenstvih 2012 (tri tekme, eno v izločilnih delih) in 2016 (štiri tekme, dve v izločilnih delih), medtem ko je letošnje evropsko prvenstvo izpustil zaradi zdravstvenih težav.

V zgodovino se je vpisal tudi februarja 2019, ko je na tekmi osmine finala Lige prvakov med Ajaxom in Realom v Amsterdamu pri izidu 0:0 kot prvi sodnik v tem tekmovanju uporabil VAR in zaradi prepovedanega položaja razveljavil gol domačih v 38. minuti.

Nizozemci, ki so tisto tekmo potem izgubili z 1:2, so se po tekmi na slovenskega sodnika močno razjezili, a so nanj verjetno hitro pozabili tri tedne pozneje. V Madridu so namreč šokirali evropsko javnost in Real premagali s 4:1 ter napredovali.

Skomina se lahko “pohvali” tudi s tem, da je sodil na eni najbolj bolečih tekem za navijače Barcelone v klubski zgodovini. Avgusta lani je sodil tekmo četrtfinala na zaključnem turnirju Lige prvakov v Lizboni, kjer je Bayern München Barcelono premagal kar z 8:2 in ji prizadejal največji evropski poraz vseh časov.

Danes je potrdil konec kariere in z dresom, ki ga je nosil pod srajco, napovedal prihod na čelo MNK Izola.

Svojo pot bo nadaljeval v Izoli

Zadnjo tekmo v karieri je sodil novembra lani, ko je bil glavni sodnik na tekmi skupinskega dela Lige prvakov med Borussio Dortmund in Club Bruggom v Belgiji. Na tej tekmi se je poškodoval, po poškodbi kolena pa se na igrišča ni vrnil.

Nekaj časa je vztrajal pri tem, da bo še naprej sodil in se burno odzival na govorice o tem, da je končal, zdaj pa le priznal poraz in tudi to, da ga bomo v prihodnosti spremljali v drugačni vlogi. Postal bo predsednik tretjeligaša MNK Izole.

Časovnica kariere Damirja Skomine:

1993 – sodil prvo tekmo v sodniški karieri (Korte – Rakek, Primorska liga)
2000 – sodil prvo tekmo v prvi slovenski ligi (Beltinci – Primorje)
2005 – sodil prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (Islandija – Malta)
2007 – sodil finale evropskega prvenstva do 21 let (Nizozemska – Srbija)
2008 – kot prvi Slovenec sodil na olimpijskih igrah
2008 – sodil prvo tekmo v Ligi prvakov (PSV – Marseille)
2012 – kot prvi Slovenec sodil na evropskem prvenstvu
2012 – kot prvi in edini Slovenec sodil tekmo evropskega superpokala (Chelsea – Atletico Madrid)
2016 – prejel nagrado Jabolko navdiha iz rok predsednika Slovenije Boruta Pahorja
2016 – prvo posredovanje Vara v zgodovini nogometa
2017 – kot prvi in edini Slovenec je sodil finale Lige Europa (Ajax – Manchester United)
2018 – kot prvi in edini Slovenec je sodil na svetovnem prvenstvu
2019 – kot prvi in edini Slovenec je sodil v finalu Lige prvakov (Tottenham – Liverpool)
2019 – prvo posredovanje Vara v zgodovini Lige prvakov
2019 – nagrada za najboljšega sodnika leta na svetu s strani Mednarodnega inštituta za zgodovino in statistiko (IFFHS)
2020 – 4. novembra sodil zadnjo tekmo v karieri, v Ligi prvakov se je na tekmi med Borussio Dortmund in Club Bruggom poškodoval v 11. minuti

Oglejte si celotno novinarsko konferenco Damirja Skomine:

Komentari

Vaš komentar