Kuzmanović: Rožman nam enostavno dovoli igrati nogomet

Nogomet 19. Mar 202210:30
Foto: Jure Banfi

V Prvi ligi Telemach je le ena ekipa, ki je nanizala dve zaporedni zmagi. Celjani so na obračunih z Domžalami in Olimpijo nakazali, da dvigujejo ne le raven igre, ampak tudi rezultatsko krivuljo. Eden izmed tistih, ki so najbolj zaslužni za "mini renesanso" grofov je krilni napadalec Mičo Kuzmanović.

Dvanajst tekem, nič zadetkov, nič asistenc. To so jesenske številke Miča Kuzmanovića, ki je ostal, podobno kot večina njegovih soigralcev, velik dolžnik prvega dela sezone. Šest tekem, trije goli, dve asistenci. Pomlad je prinesla nogometni preporod 26-letnega nogometaša iz Bosne in Hercegovine.

“V prvem delu sezone sem imel nekaj težav s poškodbami, kar na igralca precej vpliva. Nikakor nisem uspel ujeti prave forme, pravega ritma, igral sem le nekaj minut na tekmo. Manjkala mi je samozavest, to je ključna sprememba. Ko je prišel nov trener, sem dobro oddelal priprave, ves čas dajem svoj maksimum in to se kaže tudi na tekmah,” dvig forme ocenjuje najboljši posameznik 27. kroga Prve lige Telemach.

Napadalce zanima ustvarjanje priložnosti in doseganje zadetkov

Celjane danes čaka nov resen test, četa Simona Rožmana gostuje v Mariboru, ker pomeni, da se strateg Celja vrača v Ljudski vrt, kjer je začel letošnjo sezono, a se je moral sredi jeseni od vijolic zaradi slabih rezultatov posloviti. V januarju je 38-letnik znova sedel na klop grofov, Kuzmanović pa opisuje njegov vpliv na ekipo.

“Simon Rožman nam enostavno dovoli, da igramo nogomet. To je ključno. Napadalci imamo to najraje. Jasno, obramba je osnova in tudi tu moramo opraviti svoje delo, ampak nas bolj zanima ustvarjanje priložnosti in doseganje zadetkov. Rožman nas na treningih pripravlja na to, da skozi kombinatoriko na igrišču prihajamo do priložnosti na tekmah. V to verjamemo in iz tekme v tekmo to dokazujemo. Na vsakem treningu, na vsaki tekmi smo vse boljši in boljši.”

Celjani so v zadnjem obdobju dvignili rezultatsko krivujo. Foto: Jure Banfi

Mičo Kuzmanović je člansko kariero začel v Zvezdi Gradačac ter v sezoni 2013/2014 odigral svojo prvo člansko sezono v Premier ligi Bosne in Hercegovine. Kasneje je v domovini igral še za Borac iz Banjaluke, Drino  Zvornik, Mladost Kakanj in FK Sarajevo. V prvi ligi Bosne in Hercegovine je skupno odigral 89 tekem in dosegel 15 zadetkov.

“Kar se tiče kvalitete ni velike razlike med ligama. Je pa velika razlika, kar se tiče pogojev, ki so tu precej boljši. V nogometnem smislu sta Slovenija ter Bosna in Hercegovina precej podobni državi. Je pa Slovenija zagotovo boljša odskočna deska za nadaljevanje kariere, saj je za razliko do Bosne in Hercegovine v Evropski uniji,” obe prvenstvi primerja Mičo Kuzmanović.

Po desetih korakih naprej naredil dva nazaj

Krilni napadalec Celja je v zbral dvanajst nastopov za mlado reprezentanco Bosne in Hercegovine ter zanjo dosegel tri zadetke. V tistem obdobju so napadalno četvorko mlade izbrane vrste z njim tvorili še Luka Menalo, Amer Gojak in Ermedin Demirović, danes vsi tudi že članski reprezentanti svoje države in nogometaši, ki igrajo v velikih evropskih klubih.

“To je res odlična generacija. So pa fantje najprej predvsem dobri ljudje, šele potem dobri nogometaši. Še vedno smo v stiku. Vsi so si zaslužili, da si zgradijo dobre kariere, že kot mladinci so močno odstopali. Vesel sem, da smo igrali skupaj,” ocenjuje naš sogovornik.

Foto: Guliverimages

Tudi Kuzmanović je svojo srečo iskal v tujini, iz FK Sarajeva se je leta 2018 preselil v belgijski Mouscron. A ta nogometna avantura se ni izšla po njegovih željah.

“Ko sem odšel v Belgijo, sem vedel, da morda delam prevelik preskok na višji nivo. Preskočil sem deset stopničk. Vedel sem, da tvegam, a upal sem, da bom imel nekaj sreče in spisal lepo zgodbo. Na žalost nisem dobil prave priložnosti, z agentom sva se odločila, da je bolje prekiniti pogodbo in narediti korak, dva nazaj. Želel sem več igrati in se vrniti v nogometni ritem,” opisuje Mičo Kuzmanović.

Vrata prihodnosti pušča odprta

Pot ga je tako vodila v Slovenijo, kjer je najprej igral za velenjski Rudar, po izpadu knapov iz prve lige pa se je preselil v Celje, kjer igra svojo drugo sezono. Glede na to, da mu po koncu sezone poteče pogodba z vse bolj ambicioznim nogometnim kolektivom iz mesta ob Savinji nas v zaključku pogovora zanima, kakšna bo njegova prihodnost?

Vse je še odprto, trenutno razmišljam samo o tem, da v Celju odigram čim več tekem in da čim bolje zaključimo sezono. To je cilj celotne ekipe. Za zdaj je še prehitro govoriti o prihodnosti. Bomo videli, do poletja je še nekaj časa,” nekoliko skrivnosten ostaja krilni napadalec grofov.

Komentari

Vaš komentar