La Liga obsodila superligo: Ne spoštujejo majhnih klubov

La liga 22. Apr 202118:16 0 komentarjev
Rafael Henrique
Rafael Henrique

V četrtek so pri La Ligi sklicali sestanek za 17 klubov iz prve in 22 klubov iz druge lige. Nanj niso bili povabljeni Real Madrid, Barcelona in Atletico, ki so bili med ustanovnimi člani takoimenovane superlige.

“Klubi so na sestanku soglasno in odločno zavrnili načrte o nastanku tega tekmovanja. Vsi klubi trdno verjamejo v športne zasluge, ki so edino merilo za vstop v mednarodno klubsko tekmovanje prek domačih prvenstev,” je po srečanju, ki se ga je udeležilo 22 klubov iz druge španske lige sporočila La Liga.

“Globalno nasprotovanje, ki se je pokazalo v zadnjih dneh je potrdilo, da je evropska elitna liga nezaželjena,” so dodali v izjavi.

Spomnimo, v nedeljo pozno zvečer je 12 (bogatih) klubov pod vodstvom predsednika Reala Florentina Pereza podalo izjavo o nastanku superlige, ki bi jim v času upadanja prihodkov zaradi pandemije koronavirusa prinesla dodaten denar. Klubi so se želeli v najkrajšem možnem času umakniti iz UEFA Lige prvakov in med tednom tekmovati v svoji superligi, ki bi štela skupno 20 klubov. Za vikend pa bi igrali v domačem prvenstvu.

Predsednik La Lige Javier Tebas je v zadnjih dneh silovito udaril po Perezu, igralci nekaterih španskih klubov pa so na igrišče prišli v majici z napisom, ki je nasprotoval superligi.

“Superliga ne spoštuje majhnih klubov,” je dejal nogometaš Cadiza Ivan Alejo.

“Florentino Perez je včeraj dejal, da ljudje ne želijo gledati Elche – Valladolid ali Elche – Huesca. On to ne želi gledati, jaz z užitkom gledam ekipo iz svojega rodnega mesta. Zagotovo vsi radi gledajo, kako njihov klub igra proti Realu ali Barceloni,” je dodal 26-letni Alejo, ki se je rodil v Valladolidu.

Zaradi pritiska vlad, UEFE, FIFE, medijev in navijačev, so vsi ustanovitelji razen Real Madrida, Barcelone in Juventusa javno sporočili, da v tem tekmovanju ne bodo nastopili.

“Projekt je zdaj na stand-by. Superliga obstaja, podjetje, ki z njo upravlja je še vedno tu. Polovica naših članov pa je odšla zaradi tega kar so doživeli v prvih 24 urah,” je dejal Perez, ki je sinoči gostoval na španski radijski postaji Cadena SER.

“Mi nadaljujemo. Tudi pri Barceloni razmišljajo, kaj lahko naredimo. Obstaja ideja, da bodo med 20 klubi štirje iz Španije in Italije … iščemo format. Ključno je, da najdemo format, ki bi bil privlačen in ki bi še posebej pritegnil mlade. Oni vedno manj gledajo nogomet in vedno več časa preživljajo na Playstationu in drugih platformah,” je še dodal Perez.