"Cruyff je najvplivnejša oseba v zgodovini nogometa."

La liga 21. Jul 202023:27 > 23:29
Gary M Prior/Allsport

Nekdanji as Barcelone Xavi Hernandez je prepričan, da je legendarni Nizozemec Johan Cruyff bil in tudi ostal najpomembnejši človek v zgodovini katalonskega kluba in modernega nogometa.

Xavi Hernandez (40) je lani končal svojo kariero, trenutno pa je trener v Katarju, kjer vodi Al Sadd. Legendarni španski vezist ob vsaki priložnosti pove, kdo je imel nanj največji vpliv in kdo je po njegovem mnenju tudi osrednja figura modernega nogometa.

Zame je Johan najvplivnejša oseba v zgodovini modernega nogometa,” zatrjuje Xavi Hernandez in dodaja: “Johan je bil ključna oseba, ki stoji za vsemi uspehi Barcelone v zadnjih 20-25 letih. Pa ne samo Barcelone.

Xavi zatrjuje, da je Cruyffova filozofija uspehe prinesla tudi španski reprezentanci, ki je stil igre “prekopirala” od Barcelone.

Cruyff je v Barcelono prišel kot trener in povsem spremenil filozofijo kluba: vnesel je sistem, ki še danes brez težav funkcionira. Barcelona in Španija sta napredovali zahvaljujoč Cruyffovi filozofiji nogometne igre.

Clive Brunskill/Allsport

Johan Cruyff je za Katalonce igral pet sezon (1973 do 1978), kot trener pa klub vodil med letona 1988 in 1996. Prav z nizozemskim strategom je Barcelona leta 1992 osvojila prvi evropski naslov (v finalu na Wembleyju je ugnala Sampdorio, za katero je igral nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec). Ob tem je Cruyff z Barcelono osvojil štiri zaporedne naslove v Primeri (1991-1994), tri kraljeve pokale, tri španske superpokale, in po en pokal pokalnih prvakov ter evropski superpokal.

Kot igralec je trikrat osvojil zlato žogo, za nepozabne igre v dresu Ajaxa, Barcelone, Feyenoorda in nizozemske reprezentance pa prejel še druge številne nagrade.

Cruyff je umrl leta 2016 v 68. letu.