Lani senzacija, letos resen kandidat za državni naslov

Nogomet 8. Jul 202218:00 > 15. Jul 2022 10:30 0 komentarjev
Foto: SK

Pred lansko sezono ga je Ivica Guberac prepričal v to, da se pridruži koprski nogometni zgodbi. In ponujeno priložnost je Zoran Zeljković zgrabil z obema rokama. Na Bonifiko je vrnil pokalno krono in bil blizu temu, da bi Primorci celo osvojili državni naslov. A Ljubljančan se pred novo sezono dobro zaveda, da bo zaradi lanskih uspehov Kopru v prihajajočih mesecih celo precej težje, kot je bilo lani.

V teh dneh se Koprčani relativno mirno pripravljajo na novo sezono. Medtem ko so preostali trije slovenski predstavniki že odigrali svoje prve tekme v Evropi, zanje prva prihaja šele v drugi polovici meseca, ko se bodo pokalni prvaki v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo pomerili s predstavnikom Lihtenštajna oziroma švicarskim drugoligašem Vaduzom.

Ambicije in cilji so na Bonifiki postavljeni visoko. Vsekakor ne bi bili zadovoljni z ničemer drugim kot s tem, da znova krojijo vrh slovenskega nogometa. A vemo, da so sezone, ko je potrebno nadgraditi uspeh prejšnjega obdobja, lahko zelo, zelo zahtevne.

Toda Zoran Zeljković se pred novo sezono zdi zelo “prizemljen”. Ljubljančan se dobro zaveda, da bo potrebno v naslednjih mesecih narediti še kakšen korak naprej, če želijo Koprčani ostati v tirnicah svoje začrtane nogometne poti. “Ko nihče ničesar ne pričakuje, je lažje. Zdaj vemo, da bodo nasprotniki v Koper prišli z drugačno miselnostjo in bolje pripravljeni. Če bomo želeli biti boljši kot lani, bomo morali biti boljši na vseh področjih.”

V pogovoru s trenerjem kanarčkov med drugim izveste, kaj v novi sezoni Prve lige Telemach pričakuje od svojih varovancev, kako zadovoljen je s kadrom, ki ga ima na voljo, kakšen je občutek pred prihajajočimi evropskimi izzivi pa tudi to, kako zahtevno je biti trener igralcev, kot je Andrej Kotnik

Tisti, ki jih zanima zgolj zaslužek, ne bodo igrali v Kopru

Za začetek nas zanima generalna ocena tega poletja. Evropska sezona se za vas začne nekoliko kasneje kot za ostale, hitro pa bo tu začetek novega prvenstva. Kako zadovoljni ste z opravljenim delom v zadnjih tednih?

Izgubili smo nekaj pomembnih igralcev, česar si ne želi noben trener. A verjamem, da bomo z novinci to nadomestili in se dobro pripravili na novo sezono. Želimo dokazati, da lanska sezona ni bila slučaj.

Klubska filozofija, ko vodstvo igralcem navadno ne povzroča “težav” pri odhodu v nov klub, lahko včasih trenerju kar nekoliko otežuje delo, kajne?

Res je, ampak takšna je naša realnost. Finančno ne moremo tekmovati z drugimi klubi. To vemo že nekaj časa. A tisti igralci, ki se najdejo v naši zgodbi, so dobrodošli. Tisti, ki jih zanima predvsem zaslužek, bodo odšli drugam.

Ivan Borna Jelić Balta je Bonifiko zamenjal za Wislo iz Krakova.

Zvezde ne premagaš vsak dan

Kar se tiče pripravljalnih tekem, najbolj odmeva zmaga proti Crveni zvezdi. Trenerji pogosto pravite, da se moč ekipe vidi v trenutkih, ko zna ekipa skupaj trpeti. Je bilo to opazno tudi na tej tekmi?

Dejstvo je, da gre za izjemno kvalitetno ekipo. Veseli me predvsem dejstvo, da skozi pripravljalne tekme prejemamo malo zadetkov. Glede na lansko leto smo skozi te tekme precej bolj konkurenčni, kot smo bili lani. A to nas ne sme zavesti, želimo se še izboljšati. Je pa dejstvo, da Zvezde nikoli ni lahko premagati.

Na začetku prestopnega roka ste dejali, da si želite šest, sedem okrepitev. Vodstvo kluba te vaše želje kar pridno izpolnjuje. Kako ste zadovoljni s kadrovanjem?

Zadovoljen sem. Prihajajoča sezona bo drugačna, kot je bila lanska. Predvsem pa se bomo na vse odhode odzvali tako, kot se moramo. Verjamem v to, kar počnemo.

Koliko sicer sodelujete s športnima direktorjema Oliverjem Bogatinovim in Ivico Gubercem pri iskanju novih okrepitev?

Nihče v klub ne pride brez moje privolitve. To moje stališče je jasno od prvega dne. Klub je to razumel in verjamem, da je to eden od razlogov, da smo bili lansko leto uspešni. Enako velja tudi obratno, nihče ni prišel v klub samo na mojo željo, če ga vodstvo ne vidi v svoji viziji FC Kopra. Verjamem, da je za uspeh ključno ravno to obojestransko sodelovanje. Odkar sem prišel, vodstvo kluba izpolnjuje svoje obljube. Upam, da bomo takšen odnos ohranili tudi v bodoče.

V lanski sezoni je bil izbran za najboljšega trenerja sezone po izboru SPINS-a.

Z igralci, ki so ponujeni Kopru, je navadno nekaj narobe

Dario Kolobarić je velik poletni ulov Kopra. V kolikšni meri je za njegov prihod zaslužna vaša napadalno usmerjena nogometna filozofija, v kateri ves čas vsaj štirje nogometaši intenzivno iščejo pot do nasprotnikovih vrat?

Dario je že ob prihodu povedal, da je imel finančno boljše ponudbe, a da je nas izbral tudi zaradi našega načina igranja. Takšne stvari me veselijo, to je pokazatelj, da nekaj delamo prav. Kot sem dejal že prej, smo nekoliko finančno omejeni, a za večino novincev sem prepričan, da bodo prave okrepitve.

Je pa res, da trenutno še niso v pravem tekmovalnem ritmu. Pogosto rečem, da so nam ponujeni igralci, s katerimi je nekaj narobe. Recimo Benedičič, Kolobarić, Pavlović. To so igralci, ki imajo kvaliteto in so jo že dokazali v našem nogometnem prostoru. Razumem pa, da potrebujejo čas, da pridejo v pravi tekmovalni ritem. Časa pa ni veliko in zato bodo morali čim hitreje ujeti ta ritem.

Dario Kolobarić je velik poletni ulov Kopra. Foto: SK

Zdi se, da imate tudi znotraj ekipe še nekaj manevrskega prostora za izboljšave. Veliko se pogovarjamo o Andreju Kotniku in njegovem neizmernem nogometnem potencialu. Kako pomembno je, da skozi sezono ostane z glavo pri stvari? Potem bi lahko bil zares velika dodana vrednost Kopra …

Kotnik je specifičen igralec, z njim se je potrebno veliko ukvarjati. Po tekmi z Zvezdo sem mu pred vsemi dejal, da ko igra obrambo in je z glavo pri stvari, je vrhunski. Ko pa tega ne počne, je povprečen igralec. Igralcev, kot je on v našem prostoru ni veliko. Toliko kvalitete ne vidiš vsak dan. Je pa res, da se fant zaveda svojih pomanjkljivosti, napreduje iz dneva v dan, se trudi na treningih in to me res veseli. To je edini način, da naredi korak naprej v karieri.

Pomembna bosta profesionalni odnos in širina kadra

Prvič v karieri vas, pa tudi večino vaših varovancev, čaka evropsko poletje. Kako se pripravljate na ta izziv?

Zavedamo se, da držati napornejši ritem ne bo lahko. Najprej potrebuješ dobro pripravljene nogometaše, ki bodo za to živeli 24 ur na dan. Samo tako se lahko uspe. Najboljši igralci na svetu odigrajo 65 tekem na sezono in nato odidejo še v reprezentance. Torej se da. Ti igralci so na vseh področjih profesionalci, natančno vedo tudi, kdaj počivajo. O tem se tudi mi veliko pogovarjamo.

Po drugi strani pa bo pomembna tudi širina kadra. Če bomo to združili s profesionalnim odnosom, potem smo lahko uspešni.

Koper je v lanski sezoni presegel vsa pričakovanja. Kako v novi sezoni narediti še en korak naprej?

V novi sezoni nam bo zagotovo precej težje. Zavedam se, da lani nihče ni od nas pričakoval ničesar. In ko nihče ničesar ne pričakuje, je lažje. Zdaj vemo, da bodo nasprotniki v Koper prišli z drugačno miselnostjo in bolje pripravljeni. Če bomo želeli biti boljši kot lani, bomo morali biti boljši na vseh področjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!