Čudni obeti pred gostovanjem Slovenije na sloviti Marakani

Liga narodov 4. Jun 202211:00 1 komentar
Aleksandar Mitrović, s 44 goli najboljši strelec v zgodovini Srbije. FOTO: Guliverimages.

S Katarino Kostić, novinarsko srbskega SportKluba, smo se pogovarjali o nedeljski tekmi lige narodov med Srbijo in Slovenijo na sloviti Marakani. Pravi, da bo kulten stadion v Beogradu - čeprav je Srbijo nedavno zajela nogometna evforija, ta šport pa je v državi številka ena -, zelo slabo obiskan. Srbi sicer pričakujejo zmago, ki bi bila sploh prva nad Slovenijo.

Tekmo, ki bo na sporedu v nedeljo ob 20.45, si boste lahko ogledali v prenosu na SK.

Srbija in Slovenija v drugi krog lige narodov vstopata ranjeni in z dna skupine B4. Srbija je v četrtek doma z 0:1 izgubila proti Norveški, medtem ko je Slovenija z 0:2 v Stožicah klonila proti Švedski.

Katarina Kostić. FOTO: SK.

“Proti Norveški Srbija ni igrala na svoji ravni. Razlog za to je utrujenost. Večina ključnih igralcev je komaj zaključila zelo naporno sezono, kar je pustilo posledice. Kljub temu Norveška v Beogradu ni pokazala veliko. Sporen je tudi gol, ki ga je dosegla,” je najprej povedala Katarina Kostić.

“Ta cikel lige narodov je za Srbijo prišel v nepravem času. Igralci so utrujeni. Ne vem, če so trenutno najbolj motivirani,” je nadaljevala in z nami delila pričakovanja od nedeljske tekme.

“Po spodrsljaju proti Norveški se morajo orli pred svojimi navijači oddolžiti in pokazati, da je bil to le slab večer. Zato pričakujem zmago Srbije. Mislim pa, da ne bomo videli veliko golov,” je napovedala novinarka srbskega SportKluba.

Srbija Slovenije še nikoli ni premagala

Če bo Srbiji res uspelo, bo prišla do sploh prve zmage nad Slovenijo. Z njo se je do zdaj pomerila šestkrat, a še nikoli ni osvojila polnega izkupička.

Slovenija je Srbijo oktobra 2011 premagala z golom Dareta Vršiča.

Na nepozabni tekmi evropskega prvenstva 2000 v Charleroiju je bilo 3:3. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 je bilo dvakrat 1:1. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2012 je bilo v Beogradu, tudi takrat sta se reprezentanci pomerili na Marakani, prav tako 1:1, na zadnji medsebojni tekmi oktobra 2011 pa je Slovenija Matjaža Keka v Ljudskem vrtu zmagala z 1:0.

“Reprezentanco Slovenije spoštujemo, ampak mislim, da je Srbija, sploh v Beogradu, favorit,” je novinarka, ki podrobno spremlja srbsko reprezentanco, ostala pri svoji napovedi, da je Srbija favorit, kar v resnici tudi je.

Srbi imajo sijajen napad, a zvezdnika Juventusa ne bo

Je na 65. mestu lestvice Fife, medtem ko je Slovenija 40 mest nižje. Predvsem pa je Srbija udeleženka letošnjega svetovnega prvenstva, na katerega se je po zmagi nad Portugalsko v Lizboni v zadnjem krogu rednega dela kvalifikacij uvrstila neposredno, medtem ko Slovenci Katarju niso bili niti blizu.

Kapetan Srbije je zvezdnik Ajaxa Dušan Tadić. FOTO: Guliverimages.

“V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju je Srbija igrala zelo dobro. Selektor, legenda jugoslovanskega nogometa Dragan Stojković – Piksi, je s svojo avtoriteto prinesel neko novo energijo. Po tavanju, ki je trajalo dolgo časa, so se stvari postavile na svoje mesto, reprezentanti so začeli kazati, kar znajo. Srbija igra s tremi branilci, je pa obramba slabši del moštva, saj se mora še uigrati. V napadu smo precej bolj kakovostni,” je Kostićeva povedala o Aleksandru Mitroviću, Dušanu Tadiću, Sergeju Milinkoviću-Saviću, Luki Joviću, Filipu Kostiću in preostalih srbskih nogometnih zvezdnikih, med katerimi morda glavnega tokrat ne bo.

“Zaradi poškodbe prepone ni najboljšega mladega srbskega nogometaša, napadalca Juventusa Dušana Vlahovića. To je za Srbijo zagotovo največji minus. Ob tem Luka Jović pri Real Madridu ni igral veliko, zato ni v formi, medtem ko je za Aleksandrom Mitrovićem zelo naporna sezona v angleškem Championshipu, v katerem je blestel in bil pri preboju Fulhama v Premier ligo najboljši strelec tekmovanja,” je povedala Kostićeva o stanju v srbski reprezentanci, ki je na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, na katerih je nastopila (2018, 2010 in 2006), vselej obstala v skupinskem delu.

Ne bo lahko, a verjamejo v uspeh

Čeprav so bili Srbi izžrebani v eno najtežjih skupin svetovnega prvenstva 2022 – skupino G, v kateri so še Brazilija, Švica in Kamerun -, verjamejo, da se bodo tokrat prebili v izločilne dele.

Veliko veselje Srbov po zmagovitem golu v Lizboni. FOTO: Guliverimages.

“Ko je reprezentanca zmagala na Portugalskem in si zagotovila pot v Katar, je v Srbiji vladala velika evforija. Predvsem zaradi tega, ker smo se tja uvrstili neposredno, brez dodatnih kvalifikacij. Čeprav imamo trenutno najboljšega košarkarja, najboljšega teniškega igralca in najboljšega vaterpolista na svetu, ima Srbija še vedno najraje nogomet. Pričakujemo, da se bomo prebili iz skupine, ki je sicer zelo zahtevna. Bomo videli, koliko je to realno,” pravi Kostićeva, ki pa dodaja, da za junijski tekmi Srbije v ligi narodov prav velikega zanimanja ni.

Sedeži na kultni Marakani bodo spet samevali

Četrtkovo tekmo proti Norveški si je na Marakani, ki sprejme več kot 50 tisoč obiskovalcev, ogledalo vsega deset tisoč ljudi. Precej drugačnega obiska ne pričakuje niti na tekmi proti Sloveniji.

Tekmo proti Norveški je s tribun spremljalo vsega 10 tisoč ljudi. FOTO: Guliverimages.

“Kljub evforiji glede svetovnega prvenstva, ki pa počasi plahni, ljudje v Srbiji reprezentance niso vajeni spremljati v živo. Da bi ugotovili, zakaj je tako, bi se morali vrniti nazaj v preteklost in opraviti globoko analizo. Ne verjamem, da bo proti Sloveniji kaj več gledalcev. Prej manj,” je za konec še povedala kolegica iz srbskega SportKluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje