Kako so igrali: na obzorju nove težave za Marka Šulerja

Liga narodov 3. Jun 202214:35 > 17:18 0 komentarjev
Slovenija norveška prenos v živo haaland kek liga narodov
FOTO: Guliverimages.

Slovenija je prvo tekmo tretje sezone lige narodov začela s porazom z 0:2 proti Švedski. V sodelovanju s Sofascorom uvajamo novost. Ocene za slovenske nogometne reprezentante. Kako so igrali varovanci Matjaža Keka?

Najboljši na igrišču:

Gregor Sikošek (ocena Sofascore 7,2): Če bo v reprezentanci še naprej igral tako, kot je na zadnjih tekmah, bo imel športni direktor Maribora Marko Šuler nove težave, saj bo ostal brez (še enega) pomembnega nogometaša šampionske zasedbe vijoličastih. Ob 85-odstotni točnosti podaj (33/28), petih dobljenih dvobojih na tleh od šestih in dobljenim edinim dvobojem v zraku je odvzel še tri žoge, eno pa prestregel. Edini predstavnik slovenske lige, ki je včeraj zaigral, je reprezentančno odkritje leta 2022. Presenetljivo, da ga je selektor po dobri uri igre povlekel z igrišča. Ko je odšel na klop, se je razigral prvi zvezdnik švedske reprezentance Dejan Kulusevski.

Začetna postava:

Jan Oblak (6,5): Prejel je dva gola, zaradi česar ne more biti zadovoljen, a noben ne gre na njegov račun. Prvič je klonil po strelu z enajstih metrov, drugič ga je po silovitem strelu s strani mojstrsko  “preluknjal” Dejan Kulusevski. Mojstrovina pa je proti Kulusevskemu uspela tudi Oblaku, ko je pred tem spektakularno obranil njegov strel. Svoje delo je opravil dobro. Zbral je sicer dve obrambi, bil uspešen pri šestih od 14 dolgih podajah, v celoti pa je bila uspešnost njegovih podaj 67-odstotna (24/16).

Miha Mevlja (6,9): Imel je nekaj težav z Dejanom Kulusevskim, a ni bil slab. Dva nasprotnikova strela je blokiral in štirikrat uspešno razčistil. Na tleh je edini dvoboj dobil, v zraku je bil uspešen pri dveh od treh. Točnost njegovih podaj je bila 89-odstotna (46/41). Pri dolgih podajah se ni izkazal (4/1). Solidna predstava.

Miha Blažič (6,5): Za njim ni najboljša tekma. Pri priložnosti Alexandra Isaka, ki je zadel vratnico v prvem polčasu, je zamudil. Pri drugem golu Švedske mu je Kulusevski ušel. Izgubil je 12 žog, na tleh pa dobil le en dvoboj od treh. V zraku je bil petdesetodstoten. Bil je veliko pri žogi, njegova točnost podaj pa je bila 84-odstotna (64/54). Prestregel je štiri žoge.

Jaka Bijol (6,7): Nesrečnik, ki je zakuhal prvi švedski gol, ko je podrl Viktorja Claessona, a enajstmetrovka je bila zagotovo vsaj malce sporna. Zdi se, da je pred Švedom zadel žogo. Kakorkoli že, za njim ni slaba tekma. Kljub mladosti se spreminja v začetnika slovenskih napadov, z 82 dotiki je bil v slovenski reprezentanci največkrat pri žogi. Uspešnost njegovih podaj je bila 87-odstotna (70/61), precej uspešen pa je bil tudi pri dvobojih (na tleh 5/4, v zraku 7/5). Desetkrat je izgubil posest, na drugi strani pa odvzel tri žoge, prestregel dve akciji gostov in štirikrat uspešno razčistil.

Petar Stojanović (6,9): Še vedno eno glavnih selektorjevih orožij ob napadanju nasprotnikovega gola. V novem sistemu mu je še nekoliko bližje. Nekajkrat je proti nasprotnikovemu golu nevarno prodrl tudi tokrat. Ustvaril je eno veliko priložnost. Uspela so mu tri od štirih preigravanj, ki jih je poskusil. Natančnost njegovih podaj je bila 89-odstotna (38/34), edini predložek na tekmi mu ni uspel. Dobil je sedem od 13 dvobojev na tleh, medtem ko je bil v zraku precej manj uspešen (5/1). Odvzel je tri žoge, prestregel dva nasprotnikova napada in bil enkrat preigran. V oči bode podatek o 13 izgubljenih žogah. Paziti bo moral tudi na svoj temperament. Zaradi predolgega jezika je spet prejel rumen karton.

Miha Zajc

Miha Zajc (7,0): Zelo dobra predstava nogometaša, za katerim je sijajna sezona v majici Fenerbahčeja. V novem sistemu utegne predvsem proti boljšim reprezentancam selektorju povzročiti glavobole, kako ga umestiti na igrišče ob Sandiju Lovriću. Če se v reprezentanco vrne Josip Iličić, bo še težje. Tokrat je dobil prednost in na igrišču ostal 65 minut. V tem času se je izkazal z nekaj potezami in anemičnemu občinstvu privoščil nekaj nogometnih miniatur. Uspešnost njegovih podaj je bila 85-odstotna (35/28), ustvaril je dve ključni priložnosti. Največ v slovenski vrsti. Na tleh je dobil štiri od šestih dvobojev, v zraku pa edinega izgubil. Eno žogo je prestregel, eno pa nasprotniku odvzel.

Jasmin Kurtić (7,2): Avtoritativno je vodil igro na sredini igrišča. Točnost njegovih podaj je bila druga najvišja v slovenski vrsti, kar 90-odstotna (70/63), poskrbel je še za šest uspešnih dolgih podaj, ki so njegova značilnost. V zraku je dobil dva od treh, na tleh pa tri od šestih dvobojev. Dve žogi je ukradel, tri prestregel in dvakrat uspešno razčistil. Enkrat je bil preigran. Predstava v njegovem slogu, pogrešamo pa kakšen gol. V Grčiji je pokazal, da zadevati še kako zna …

Adam Gnezda Čerin (6,8): Na sredini igrišča se je v zadnjem letu uveljavil, pri 22 letih je pred njim lepa reprezentančna prihodnost. Tokrat je odigral pod svojimi zmožnostmi. Izgubil je kar 18 žog, tudi 75-odstotna natančnost njegovih podaj (52/39) ni bila najboljša. Na tleh je dobil le tri od devetih dvobojev, v zraku pa bil precej bolj prepričljiv (5/4). Odvzel je tri žoge in enkrat prestregel nasprotnikov napad. Nekajkrat je žogo prepočasi dal od sebe.

Andraž Šporar (6,4): Tako kot vedno se je boril in nekajkrat dobro stekel v prostor, a spet ni zadel. Zapravil je najlepšo priložnost Slovenije, ko se je z obrambo izkazal nasprotnikov vratar, medtem ko njegov prvi poskus pred tem za nasprotnikovo številko ena ni bil prevelik zalogaj. Tretjič je streljal nekoliko sebično, namesto da bi podal, in zgrešil cilj. Izgubil je vseh pet dvobojev, enega na tleh in štiri v zraku, ob tem pa trikrat izgubil posest. Ob polčasu ga je selektor zamenjal.

Žan Celar (6,4): Po zelo dobri sezoni v švicarskem Luganu je na prvi pravi tekmi v letošnjem letu dočakal priložnost od prve minute. Pred tem je v dresu Slovenije dvakrat zatresel okvir vrat, tokrat je s streli poskusil trikrat. En je končal v rokah vratarja, drugi v bloku branilcev, tretji pa zletel mimo vrat. Zelo natančen, 92-odstotno uspešen, je bil pri podajah (13/12), precej slabše pa mu je šlo v dvobojih. Od treh na tleh je dobil le enega, od treh v zraku niti enega. Štiri žoge je izgubil in eno odvzel.

Žan Celar

Rezervisti:

Benjamin Šeško (6,5): Največji up slovenskega nogometa, ki je ta teden dopolnil komaj 19 let, je na igrišče vstopil ob polčasu. Trudil se je kot vedno in bil ob akciji Celarja blizu gola, a ga zgrešil. Ko je stranski sodnik malce pozneje označil nedovoljen položaj, v katerem je bil njegov soigralec, mu je lahko odleglo. S strelom je poskusil le enkrat, a zgrešil gol. Pri žogi ni bil prav veliko, le 20-krat, pri podajah pa ne preveč uspešen (10/6). V zraku je dobil oba dvoboja, na tleh pa edinega izgubil. Preigravati ni poskusil niti enkrat.

Žan Karničnik (6,6): Odigral je 25 minut in korektno opravil svoje delo, ki ga je začel na zanj neznačilni levi strani, potem pa se premaknil nazaj, povsem v obrambo. Oba dvoboja, enega v zraku in drugega na tleh, je dobil, uspešnost njegovih podaj je bila 86- odstotna (29/25). Odvzel je tudi eno žogo. Solidna predstava in nova potrditev, da je lahko pomemben člen te reprezentance.

Sandi Lovrić (6,8): Čeprav je bil, odkar je začel nastopati za njo, eden najboljših slovenskih reprezentantov, se je moral ob taktičnih zamislih selektorja tokrat sprijazniti, da je tekmo začel na klopi. Ko je vstopil nanj, je slovensko igro poživil, a bil premalo pri žogi. Dotaknil se jo je le 16-krat, v tem času pa mu je uspelo šest od osmih podaj. En strel nasprotnika je blokiral in ga enkrat uspešno preigral. Štiri žoge je izgubil. Dobil je vse tri dvoboje na tleh.

Benjamin Verbič (6,7): Po turbulentni sezoni, v kateri je bolj kot o nogometu v Ukrajini na žalost razmišljal o precej pomembnejših stvareh, je izgubil status, ki ga je imel pred tem, a Sloveniji še lahko pomaga. Tokrat ji je v zadnjih 15 minutah, ko je krenila po izenačenje. Na žalost ji ga ni prinesel. Kljub temu je poskrbel za preigravanje, uspešen predložek in šest točnih podaj od osmih, ki jih je imel na voljo. Dobil je oba dvoboja na tleh. Slovensko igro je poživil.

Luka Zahović (6,4): V igro je vstopil šele v samem zaključku tekme in odigral le osem minut, v katerih prav veliko ni mogel in niti ni naredil. Žoge se je dotaknil le trikrat in trikrat uspešno podal (3/3). Dobil je enega od dveh zračnih dvobojev in izgubil edinega na tleh. Enkrat je bil preigran.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!