Po dokončno potrditev, da Slovenija še vedno potrebuje Keka

Matjaž Kek. FOTO: Uroš Skaza.

Po veliki sobotni zmagi slovenske nogometne reprezentance proti Norveški (2:1) našo reprezentanco jutri v Solni čaka nova, še bolj pomembna preizkušnja. Za zaključek ciklusa Lige narodov se bodo varovanci Matjaža Keka udarili s Švedsko, to pa bo tekma, ki bo ne bo dala odgovora samo na to, kakšna bo nadaljnja usoda slovenske izbrane vrste v Ligi narodov. Tudi širše gledano je slovenska izbrana vrsta na novi prelomnici.

Ko so razprodane Stožice v sobotnem večeru skupaj z nogometaši slavile zmago slovenskih nogometašev proti Haalandovi Norveški, je bilo v zraku čutiti vsaj delček energije in evforije, ki je slovenski nogomet spremljala v nekih drugih, lepših časih. A pri nogometaših je vendarle prevladovalo zavedanje – opravljena je šele polovica dela, čaka nas še gostovanje na Švedskem.

slovenija norveška
Foto: Aleš Fevžer

In ravno po tekmi v Solni se bo, ne glede na to, kako lepa in prepotrebna je bila zmaga proti Norvežanom, merila uspešnost septembrskega ciklusa Lige narodov. Če Slovenija iz severnega predmestja Stockholma odnese vsaj točko in si pribori obstanek v diviziji B, potem bo ocena opravljenega dela dobra, reprezentanca pa se bo v miru pripravljala na marčevski začetek kvalifikacij za Euro 2024. Če pa varovancem Matjaža Keka spodleti, se lahko zgodijo velike spremembe.

Novih izzivov se ne bojijo

A o tem slednjem na letalu proti severu Evrope ni razmišljal nihče. Še najmanj slovenski selektor, ki je bil dobre volje, a v sebi že popolnoma osredotočen na izziv, ki ga prestavlja gostovanje pri “ranjeni” Švedski. 

“Tako po boljši kot po slabši tekmi je na nek način dobro, da je tu hitro nova. Tako pač je, v življenju se moraš nenehno dokazovati. Norveška je za nami, zavedamo se moči nasprotnika, ki je pred nami. Domačinu za dosego cilja igra samo zmaga, mi pa razmišljamo predvsem o nas samih in o naših predstavah. Zadnja tekma tudi ni bila tako zelo dobra, da bi zganjali poseben “cirkus”. Jasno je, da lahko samo skozi igro pridemo do rezultata,” pred tekmo poudarja Matjaž Kek.

Tekmo med Slovenijo in Švedsko si boste lahko danes zvečer v živo ogledali na Sportklubu.

Kdo bo zamenjal Šporarja in Kurtića?

V dneh pred tekmo slovenski selektor največ razmišlja o tem, kako nadomestiti suspendirana Andraža Šporarja in Jasmina Kurtića, ki pa je kljub kazni z izbrano vrsto priletel na sever Evrope. Bolj se je razveselil novic, ki mu jih je posredovala zdravniška služba, saj bosta tako Žan Karničnik kot tudi Miha Blažič, oba sta v zaključku tekme z Norveško dobila udarec v glavo, nared za tekmo.

Kdo bo zamenjal manjkajoče, sicer Kek tradicionalno ne razkriva. Kot tudi ne dejstva, ali bo spreminjal formacijo 4-4-2, v kateri je Slovenija igrala proti Norvežanom. Ravno to je najbolj zanimalo švedske novinarje, ki so se pri selektorju skušali pozanimati, če bo morda tekmo začel celo s petimi nogometaši v obrambi. “Tudi s sedmimi ali osmimi, če bo to potrebno,” v svojem slogu odgovarja izkušeni slovenski strokovnjak.

Matjaž Kek je bil v pogovorih z novinarji tradicionalno precej skrivnosten. FOTO: Aleš Fevžer.

Šeško? Mladenič, ki je zrasel v moža

V teh dneh je bil Matjaž Kek deležen tudi ogromno vprašanj o statusu in pomenu Benjamina Šeška. V nasprotju z vsesplošno medijsko evforijo ob vprašanju o slovenskem nogometnem dragulju odgovarja precej umirjeno, celo zadržano. Po drugi strani pa se zelo dobro zaveda, da Radečan počasi, a vztrajno raste v velikega nogometnega zvezdnika.

“Benjaminove kvalitete so znane, ima pa še ogromno prostora za napredek. Veseli me, da se je kot mlad fant relativno hitro prilagodil na to, da je pomemben del ekipe. A tudi Benjaminu nekdo poda žogo, zato to izpostavljanje posameznika pri meni ni dobrodošlo. Je pa zagotovo igralec, ki lahko s karakterjem in kvaliteto naredi dobro kariero. Zanj bo zelo pomembno, v kakšnem okolju se bo razvijal. Za zdaj vidim pri njem vidim ogromno pozitivnega. Vidim mladeniča, ki je v zadnjem času zrasel v moža,” o junaku zmage proti Norveški razmišlja prvi mož slovenske izbrane vrste.

Benjamin Šeško. FOTO: Profimedia.

To so nasprotniki, ki dokazujejo vrednost naše ekipe

Tudi tokrat se sicer Matjaž Kek ni mogel v popolnosti izogniti vprašanj o svoji prihodnosti. Ta ga spremljajo že skozi celoten ciklus Lige narodov in ob morebitnem neuspehu proti Švedski, bi seveda postala še glasnejša. Slovenija je sicer v tem obdobju preobrat naredila ravno takrat, ko Mariborčana zaradi koronavirusa ni bilo na klopi slovenske izbrane vrste. Je zmaga proti Norveški na nek način tudi dokaz, da Slovenija Matjaža Keka še vedno potrebuje na selektorskem stolčku?

“Teorije se rojevajo iz dneva v dan. Da je bilo bolje, ker mene ni bilo in da bi bilo bolje, če me sploh ne bi bilo več. To, kar delam, delam z največjim veseljem, vedno bom dal vse od sebe. Medijski zapisi pa so sestavni del življenja. A ne pozabimo, to so mladi fantje, malo je takšnih, ki imajo več kot 40 nastopov za izbrano vrsto. Že ob žrebu skupin Lige narodov sem dejal, da so to pravi nasprotniki, ki bodo pokazali pravo vrednost naše ekipe. Samo na takšnih tekmah lahko napreduješ,” pred odločilno tekmo Lige narodov s Švedsko razmišlja slovenski selektor.