Manj nasmejan kot običajno: Riera si želi več spoštovanja

Tokrat je pred sedmo silo stopil bistveno bolj resen kot navadno. Morda zato, ker je v dvorani sedelo vsaj deset novinarjev več kot na njegovi običajni novinarski konferenci, morda zato, ker se bliža derbi, morda pa zato, ker je njegova ekipa prejšnji konec tedna doživela boleč poraz proti Bravu (1:6). Albert Riera pred tekmo vseh tekem odločno sporoča: "Želim si več spoštovanja. Ne do sebe, do igralcev."

“Lepo bi bilo, če bi vas bilo vedno toliko, ne glede na to, proti kom igramo,” takoj po pozdravu polni konferenčni dvorani novinarjev svojo željo izrazi trener ljubljanske Olimpije Albert Riera in nadaljuje z govorom, ki ga je imel pripravljenega za uvod v napoved prihajajočega sobotnega večnega derbija med Olimpijo in Mariborom.

“Upam, da se bomo v prihodnje več pogovarjali o nogometu, ne o drugih stvareh. Vsi smo videli, kaj se je dogajalo na tekmi med Mariborom in Koprom in zdaj se ukvarjamo samo z zadevami, ki se niso dogajale na igrišču, pozabljamo pa na nogomet,” uvodoma razmišlja strateg zmajev.

Albert Riera ni najbolj zadovoljen z medijskimi vrsticami v zadnjem obdobju.

Smo ljudje, ne stroji

V zadnjih dneh se je Španec na klopi Olimpije prvič, odkar je prevzel zeleno-bele, soočil z nekoliko bolj resnimi kritikami. Po porazu z Bravom (1:6) je odgovornost prevzel na svoja pleča, a odločno poudarja, da zmaji niso čez noč postali slabo moštvo.

“Še vedno smo ista ekipa kot tista, ki je dobila osem tekem zapored. Na enajstih od dvanajstih tekem sezone smo bili superiorni v primerjavi s tekmecem. Jasno je bilo, da bomo prej ali slej izgubili. Zdaj pa poslušamo samo negativne komentarje. Smo ljudje, ne stroji. Vse ekipe v ligi, ne samo mi, imamo mlade nogometaše, moramo jih bolj spoštovati. V nizu zmag nismo bili najboljši na svetu, zdaj nismo najslabši. Si pa vsi zaslužimo več spoštovanja.”

Iz vsakega poraza skušajo trenerji izvleči pozitivne stvari, če pa že pride visok poraz, je Rieri bolj všeč, da pride tik pred derbijem, ko ne bo težko znova poiskati motivacije za svojo ekipo.

“Da se nekaj naučiš, moraš izgubiti. Samo na zmagah se težko učiš. Ko izgubiš, vidiš, kaj so tiste stvari, ki jih moraš popraviti. Vsak poraz je odlično vodilo za delo na treningih. Moram pa poudariti, da tudi ob rezultatu 6:1 ne morem igralcem očitati pomanjkanje motivacije in želje. In to je tisto, kar je najbolj pomembno – odnos, intenzivnost in želja, da igramo dobro,” izpostavlja trener zmajev.

Visok poraz proti Bravu ni zamajal najvišjih ambicij zmajev. Foto: Aleš Fevžer

Ključ do zmage na derbiju bi lahko bila tudi vrnitev vratarja

Segment, v katerem je Olimpija najbolj popustila v primerjavi z izjemnim začetkom sezone, je igra v obrambi. To je tudi del igre, kjer Albert Riera že na večnem derbiju napoveduje spremembe.

“V zadnjem obdobju prejemamo preveč zadetkov, na ta način se možnosti ekipe za zmago močno zmanjšajo. Tudi na zadnji tekmi smo imeli žogo 64 % igralnega časa v svoji posesti in te številke nekaj pomenijo. A zdaj želimo zmanjšati število prejetih zadetkov, zato bomo pripravili nekatere spremembe. Hišo začneš graditi v pritličju, ne v desetem nadstropju. Moramo biti bolj organizirani, ključno je, da ne prejemamo zadetkov. Ne odstopamo pa od tega, da se branimo tako, da imamo žogo v svoji posesti,” pristop zmajev na derbiju napoveduje prvi mož stroke vodilne ekipe Prve lige Telemach.

Lahko že na derbiju pričakujemo vrnitev prvega vratarja Matevža Vidovška, ki na sedmih prvenstvenih tekmah v majici Olimpije sploh še ni prejel zadetka?

“Matevž normalno trenira z ekipo. Po takšni poškodbi je najbolj pomembno, da se znebi strahu pred novo poškodbo. Če bo pripravljen, bo branil.”

Matevž Vidovšek se zelo verjetno na zelenice vrača na derbiju. FOTO: alesfevzer.com