“Mariboru vedno želim najboljše, vedno sem pripravljen pomagati.”

Nogomet 3. Okt 202313:30 > 13:39 0 komentarjev
nogomet Radovan Karanović nk maribor
Foto: Uroš Skaza

V NK Maribor, kjer je v zadnjih tednih zelo vroče, se mladinska ekipa pripravlja na svoj prvi letošnji obračun v ligi prvakov. V sredo v Ljudskem vrtu gostuje Mainz, pred zahtevnim testom pa smo se pogovarjali z Radovanom Karanovićem, zadnjim trenerjem, ki je vijoličaste popeljal do državnega naslova v članski konkurenci.

Radovan Karanović, ki ravno danes, 3. oktobra, praznuje 55. rojstni dan, je po slovesu od članske ekipe lani prevzel vlogo strokovnega vodje nogometne šole. Po uspehu na klopi članske ekipe v sezoni 2021/22 je v prejšnjem tekmovalnem letu s sodelavci poskrbel za velik uspeh v nogometni šoli. Mladinska in kadetska ekipa sta osvojili skupni naslov ter s tem v štajersko prestolnico vrnila mladinsko ligo prvakov.

Mladinska ekipa NK Maribor bo v sredo, 4. oktobra, ob 18. uri v Ljudskem vrtu gostila Mainz in iskala dober rezultat, ki bi pred povratno tekmo omogočal uvrstitev v naslednji krog.

Mladim vijolicam žreb ni bil naklonjen, saj se bodo v uvodnem krogu pomerile z nemškim Mainzem, ki ima v svoji akademiji ogromno izjemnih talentov. Karanović je v zadnjih tednih s trenerjem mladinske ekipe Dejanom Dončićem aktivno pripravljal fante na zahteven preizkus, ki je nagrada za dobro delo v prejšnji sezoni. “Gre za tipično nemško ekipo, ki vseh 90 minut igra dinamičen nogomet. Ogromno tempa v igri in veliko napadanja globine,” nam je v pogovoru o mladinski ekipi Mainza med drugim zaupal Karanović.

Radovan Karanović je v sezoni 2021/22 na Fazaneriji z NK Maribor osvojil naslov državnega prvaka. FOTO: Jure Banfi.

V intervjuju smo s trenerjem, ki so ga navijači v sezoni 2021/22 sprejeli za svojega, obujali spomine na vodenje članske ekipe, seveda pa smo se dotaknili tudi trenutnih težav 16-kratnega državnega prvaka in pretehtali možnosti za njegov povratek na vroč trenerski stolček. “Mariboru sem vedno pripravljen pomagati, glede tega ni nobenega dvoma,” je jasen Karanović.


Kje je in kaj počne Radovan Karanović?

Zanimivo vprašanje. Ostal sem v Mariboru, kjer opravljam funkcijo strokovnega vodje nogometne šole. V lanskem letu smo naredili kar nekaj dobrih stvari. Zaenkrat delujem v klubu, po drugi strani pa si nekoč znova želim delovati v članskem nogometu in prevzeti vodenje ambicioznega kluba.

Na kak način ste vezani na NK Maribor, je v veljavi še tista pogodbe iz časov vodenja članske ekipe?

Pogodba je veljavna od takrat, ko sem v klub prišel kot pomočnik članskega trenerja. Kasneje je sicer bilo nekaj popravkov pogodbe, kar je bilo povsem logično. V glavnem pa sem še vedno pogodbeno vezan na Maribor, kar pomeni, da v primeru ponudbe ne morem kar tako zapustiti Maribora.

Komentar na zadnje dogodke v Mariboru, poslovil se je Damir Krznar, kako gledate na situacijo?

Normalno je, da v klubu stanje trenutno ni takšno, kot si vsi, ki nam srce bije za Maribor, želimo. Ekipa je v rezultatski krizi. Optimist sem, da bo Maribor hitro prišel pozitivno ven. To se bo zgodilo, Maribor bo kmalu spet na zmagovalnih tirnicah.

Damir Krznar se je letos poleti srečal s podobnimi težavami kot Radovan Karanović lani. Ekipo so zapustili številni nosilci igre, forma je padla in slovo je bilo neizbežno. FOTO: Jure Banfi.

Kakšen je bil vaš odnos z Damirjem Krznarjem? Zakaj je po vaše prišlo do rezultatske krize?

Z Damirjem sva ves čas sodelovala odlično. Gre za izredno osebo in izrednega strokovnjaka, bi pa dodal, da je prišlo do rezultatske krize, v kateri je klub enostavno moral odreagirati. Mislim, da je Maribor v zadnjem letu in pol zamenjal ogromno nosilcev igre. Normalno je, da zaradi tega poleti, ko je največ tekem, pride do padca forme. V takšnem obdobju se zaradi pritiska rezultata na tekmah, ki so zelo pomembne, lahko zalomi. Maribor namreč mora vedno zmagovati. In ko delaš v pogojih, ko moraš sproti izumljati nove stvari, je zelo težko.

Bi priskočili na pomoč članski ekipi v vlogi trenerja, če bi prejel klic?

Normalno. Mariboru sem vedno pripravljen pomagati, glede tega ni nobenega dvoma. Ne glede na vse pa bom vedno spoštoval odločitev kluba.

Ste že razmišljali o tem, kako bi vi reševali krizo članske ekipe?

Iskreno se do slovesa Damirja s tem nisem ukvarjal. Več kot dovolj dela imam v nogometni šoli. Moj cilj je, da v šoli delamo naprej po zastavljeni poti. Po drugi strani pa lahko rečem, da imam svoje videnje in normalno je, da imam idejo, kako obrniti rezultatsko krivuljo navzgor.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Dotakniva se zdaj vašega dela. Nanj je zagotovo zelo vplivala novost, ki jo je pred sezono predstavila Nogometna zveza Slovenije. Priča smo bili pravi reformi tekmovanj v mlajših selekcijah, dobili smo tudi EON NextGen ligo. Kako gledate na vse te novosti?

Rad bi pohvalil Nogometno zvezo Slovenije za spremembe v ligaških tekmovanjih mlajših selekcij. Enotna liga U15 pomeni dvig kvalitete, fantje bodo lažje razvijali talent, boljša bo posledično tudi kadetska liga, izjemna pridobitev pa je tudi nova mladinska liga. Tudi pravilo starejših igralcev v mladinski ligi pa pomeni dvig kvalitete, hkrati pa bodo igralci lažje prehajali v članski nogomet, ker v Sloveniji ni lige do 23. leta. Mladi igralci se bodo ob starejših hitro navadili na močnejše duele in hitrejšo igro. Mislim, da je potezo zveze zares potrebno pohvaliti.

Fantje se v EON NextGen ligi spoznajo tudi z medijskim nastopanjem. Se vam zdi to pomembno?

Seveda. Samo nastopanje pred kamerami in igranje na glavnem stadionu, vse to so pomembne izkušnje za fante. Na medijskih nastopih bodo morali začeti delati tudi vsi klubi in igralce učiti nastopanja. Za slovenski nogomet je prenovljena mladinska liga velika pridobitev, saj bodo fantje že začutili profesionalizem, ki jih čaka kasneje.

Nogometna zveza Slovenije je pripravila tudi posebna pravila za članska tekmovanja. Kako ocenjujete pravila za vključevanje mladih igralcev v članski nogomet? Največ težav se zdi, da trenutno predstavlja tolmačenje pravil glede doma vzgojenih igralcev.

Ne bom rekel, da sem pristaš tega, da mladi igralci igrajo na silo. Nesoglasja, do katerih trenutno prihaja, dajejo znak, da bo novo pravilo potrebovalo svoj čas, da se klubi uskladijo z zvezo. Potrebno je najti pravo pot. Osebno se mi zdi, da mi je čudno, ker nekdo, ki je rojen v Sloveniji in je morda v mladosti nabiral izkušnje v tujini, kjer je dobil priložnost, ne zadostuje pravilom. Ampak pravila je potrebno spoštovati. Če je zveza določila pravila, se jih mora spoštovati.

Asistenca Marcela Lorberja na tekmi z NK Rogaška:

Ima NK Maribor v mladinski šoli veliko talentov? Lahko v kratkem v članski ekipi pričakujemo ‘novega’ Marcela Lorberja?

Mislim, da s svojo igro in obnašanjem v članski konkurenci Marcel Lorber dokazuje, da si lahko igralec s pravim pristopom pribori priložnost za igranje v Prvi ligi Telemach. Marcel je pravi primer, kako se da priti v člansko konkurenco. V akademiji imamo kar nekaj zanimivih fantov, ki imajo odprto pot do uspeha. Vse je odvisno od njih, od ambicioznosti in dela. Videli bomo, kdo bo na koncu splaval.

Maribor je bil lani najboljši na skupni lestvici mladincev in kadetov ter si priigral igranje v mladinski ligi prvakov. Kaj ponuja to mednarodno tekmovanje in v kakšnem stanju je letos mladinska ekipa?

Po eni strani res nismo imeli sreče z žrebom, saj je nemški nogomet zelo kvaliteten. Res bi rad pohvalil naše igralce in trenerje v šoli, saj smo z ekipnim delom naredili velik rezultat. Povečali smo število reprezentantov, posamezniki so dvignili formo. Zato smo danes tukaj. Naredili bomo vse, da evropsko tekmo odigramo dobro. Ne smemo pa pozabiti prvenstva. Nismo zadovoljni s točkovnim izkupičkom, glede na igro bi lahko bilo bolje. V mladinski ekipi je nekaj malega težav, ki pa jih aktivno odpravljamo in prihajamo na pravo pot.

Prvo oviro v mladinski ligi prvakov predstavlja nemški Mainz. Kaj nam lahko poveste o nasprotniku?

Gre za tipično nemško ekipo, ki vseh 90 minut igra dinamičen nogomet. Ogromno tempa v igri in veliko napadanja globine. Imajo zelo kakovostne igralce za to kategorijo do 19 let. Moramo se maksimalno pripraviti in biti disciplinirani in kompaktni v obeh tekmah, če želimo razmišljati o napredovanju.

Mladinsko ekipo Maribora je pred to sezono prevzel Dejan Dončić. Foto: Vid Ponikvar

Mladinsko ekipo je v tej sezoni prevzel Dejan Dončić. Kako ste zadovoljni z njim?

Zelo dobro sodelujeva. Gre za trenerja, ki ima kilometrino v članskem in mladinskem nogometu. Trenutno je mladinska ekipa na zelo dobri poti.

V zadnjih letih je slovenski nogomet zaznamovalo ogromno prestopov v mlajših selekcijah, veliko mladih talentov je prehitro odšlo v tujino. Kako vi gledate na to?

Šest let sem bil vpet v članski nogomet. V zadnjem letu sem začutil, kaj se dogaja v mladinskem nogometu. Nekatere stvari so skregane z logiko. Prehitro fantje dobivajo profesionalne pogodbe, a se to dogaja. Pričakujem, da bo zveza na tem področju nekaj naredila. Fante moramo učiti in pripraviti na profesionalizem. Marsikdo preskoči prva dva razreda in pride v tretjega, tu govorimo o taktiki. In na koncu se izkaže, da je to napaka. Če je vodilo denar, je to narobe.

Vrniva se k vaši karieri in članskemu nogometu. Dejali ste, da se vanj želite vrniti. Ste imeli v zadnjem letu kakšno konkretno ponudbo?

Imel sem kar nekaj razgovorov, dva zelo konkretna, a ni prišlo do sodelovanja. Ne želim hiteti, čeprav pogrešam članski nogomet. Osredotočen sem na svoje delo v Mariboru, a v primeru prave ponudbe, bi sprejel kakšen izziv.

Vas je klical kakšen klub iz Prve lige Telemach?

Moram biti iskren, da me trenutno iz naše prve lige ni klical nihče. Če bi bil projekt zanimiv in bi ljudje prepoznali mojo vrednost, bi me delo vsekakor zanimalo. Ampak bolj razmišljam o nadaljevanju kariere v tujini.

Radovan Karanović s svojjim strokovnim štabom v času vodenja članske ekipe Maribora. FOTO: Jure Banfi.

Ali še vedno razmišljate o vašem obdobju na klopi članske ekipe Maribora? Kako danes gledate na šampionsko sezono in na kasnejše slovo?

Ker živim nogomet 24 ur na dan, sem v Mariboru doživel veliko več lepih kot slabih trenutkov. Samo na koncu je bilo res težko. V vsakem primeru mislim, da sem kot trener tukaj doživel veliki preboj. Mislim, da sem priložnost izkoristil. Ne glede na zaključek zgodbe.

Hvaležen sem klubu za priložnost. Žal mi je, da mi ni do konca uspelo narediti želenih stvari, ki sem jih načrtoval. Ker še naprej delam v klubu, vsak dan živim z Mariborom. Vodenja članske ekipe ne morem kar odmisliti, narejenih je bilo ogromno dobrih stvari in za to o tem še vedno veliko razmišljam. Temu klubu bom vedno želel dobro, tudi če me ne bo tukaj. Želim si, da Maribor spet postane prvak.

Zadnja izjava Radovana Karanovića v vlogi trenerja članske ekipe NK Maribor lani poleti:

Zakaj je lani poleti prišlo do tistega negativnega niza in posledično vašega odhoda?

Na to je vplivalo ogromno stvari. Najprej sem začel razloge iskati pri sebi. Razmišljal sem o tem, kaj bi lahko naredil drugače. Normalno je, da s hladno glavo stvari analiziraš in dojemaš drugače. Zgodilo se je veliko stvari, bi jih pa zadržal zase.

Maribor je letos znova igral v Evropi, a smo videli, kako težko je priti do skupinskega dela konferenčne lige, če klub ne osvoji državnega naslova.

Sistem tekmovanja v Evropi je naklonjen državnemu prvaku. Klubi iz manjših držav, ki so prvaki, lahko lažje pridejo v konferenčno ligo. Če nisi prvi, pa že v tretjem krogu dobiš težkega nasprotnika. Težavo pri Mariboru vidim, da je v zadnjem letu zamenjal preveč standardnih igralcev in normalno, da ne jaz in ne Damir nisva imela dovolj časa, da bi ekipo razvila, a je potrebno spoštovati odločitev vodstva, da je bilo potrebno klub finančno stabilizirati. Druga nam niti ne preostane, verjamem pa, da se bo Maribor vrnil, kamor sodi.

Albert Riera
Radovan Karanović je prepričan, da je za slovenski nogomet dobro, da je Albert Riera ostal v Prvi ligi Telemach. Foto: Aleš Fevžer

Je NK Celje glavni favorit za osvojitev naslova v Prvi ligi Telemach?

Pred kratkim sem v intervjuju izjavil, da je ne glede na kvaliteto Celja in na kvaliteto trenerja Riere prehitro vleči zaključke. Še vedno verjamem tudi v Maribor, ki se še lahko vključi v boj za vrh.

Albert Riera, ki je lani z Olimpijo osvojil dvojno krono, se je poleti preselil v Celje. Kako gledate na njegov prestop?

Zagotovo bi bilo zanj bolje, če bi odšel v tujino. Za slovenski nogomet pa mislim, da je dobro, da je ostal. Gre za strokovnjaka, ki prihaja iz nogometne države. Ko pride k nam tujec s kvaliteto, je super, da ostane pri nas. Od takšnih strokovnjakov se lahko učimo in to je za trenerje v Sloveniji dobro. Tudi liga bo zato zanimivejša. Celje je zelo kvalitetno, z njegovim prihodom so favoriti, ampak mislim, da bo prvenstvo nasploh zanimivo. Še vedno verjamem v Maribor, ki se ne bo predal. Tu je tudi Olimpija, ki je trenutno obremenjena z Evropo, tu so tudi preostale ekipe, a se zdi, da so ostale zadaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!