Kdo bo vodil NK Maribor? Resna kandidata sta samo dva

Nogomet 3. Okt 202310:50 4 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Damir Krznar je od včeraj preteklost Maribora, kdo pa bo njegova trenerska prihodnost? Športni direktor Maribora Marko Šuler se je podal na zahtevno pot iskanja novega stratega vijolic. V teh dneh bo na njegov naslov bržkone priromalo 'morje' takšnih in drugačnih imen z vseh vetrov, resna kandidata za klop štajerskega ponosa pa sta po naših informacijah samo dva. Ante Šimundža in Krunoslav Jurčić.

Potem ko je rezultatska kriza NK Maribor s trenerskega stolčka včeraj odnesla hrvaškega stratega Damirja Krznarja, je torek v nogometnem mestu ob Dravi rezerviran za iskanje njegovega naslednika. Športni direktor Marko Šuler je pred zahtevno nalogo. Glede na to, kam se obrača krivulja štajerskega ponosa od osvojenega naslova v sezoni 2021/2022, nihče ne beži od dejstva, da prostora za napake pri načrtovanju prihodnosti vijolic ni več. Z naslednjim trenerjem mora vodstvena garnitura Maribora zadeti v polno, sicer se kaj lahko v klubu zgodijo še precej večji premiki, kot je ‘samo’ menjava trenerja.

In zdi se, da se v Ljudskem vrtu dobro zavedajo, da trenutno ni čas za eksperimente. Kot je ustaljena praksa pri trenerskih menjavah velikih klubov, so bili Mariboru sicer v teh dneh ponujeni številni bolj ali manj uveljavljeni trenerji, po naših informacijah med drugim tudi nekdanji trener Olimpije Robert Prosinečki, a so tovrstna sporočila pri mariborskih odločevalcih hitro prestavljena v mapo ‘smeti’, če v prenesenem pomenu uporabimo izraz iz sfere sodobnega načina komuniciranja.

Bo Robert Prosinečki novi trener Maribora? Za to je zelo malo možnosti. FOTO: Aleš Fevžer.

Kot ena izmed možnosti se je v javnosti hitro pojavila tudi vrnitev Radovana Karanovića, ki bi po naših informacijah z veseljem znova pomagal svojemu klubu. Ideja, da bi vijolice na svoji klopi znova ustoličile trenerja, ki je že sedel na vroči klopi Maribora in ki pozna klubski DNK-a, se je po naših informacijah v resnici porodila v razmišljanju odločevalcev v klubu iz mesta ob Dravi, a trenutno pri njih najvišje ne kotirajo delnice Karanovića, ampak tiste, za katerih stojita imeni Ante Šimundža in Krunoslav Jurčić.

Šimundža odprt za pogovore z vijolicami

Ideja, da bi se na klop Maribora vrnil Ante Šimundža, v štajerski nogometni javnosti zori že nekaj časa. Nov zagon je dobila po gostovanju trofejnega slovenskega trenerja v naši nogometni oddaji Pod prečko, v kateri je Šimundža namignil na to, da je odprt za vrnitev v klub, s katerim je kot igralec in kot trener okusil slast elitne lige prvakov, v letih 2014 in 2015 pa se je podpisal tudi pod dva naslova državnih prvakov.

Ante Šimundža v oddaji Pod Prečko

“Da sem med kandidati za trenerja Maribora, je zame čast in privilegij. Kako se bo stvar razvijala, pa mislim, da danes ni tema, da debatiramo o tem. Vse skupaj se je zgodilo zelo hitro, vse vidim enako kot vi. Ozadja ne poznam in bilo z moje strani zelo neprofesionalno, da komentiram vse skupaj,” je v včerajšnji oddaji Pod prečko dejal Šimundža.

Ante Šimundža
Foto: Uroš Skaza

“Recimo, da so stvari vedno odprte,” je na vprašanje o tem, ali ga je že kontaktiral športni direktor Maribora Marko Šuler z nasmeškom na obrazu dodal Mariborčan. In po naših informacijah so prvi stiki med vodstvom vijolic in Šimundžo res že vzpostavljeni, 52-letnik pa je že bil povabljen na sestanek v Ljudski vrt.

Se bo vrnil trener, ki so se mu viole zahvalile za ‘fuzbal’?

V nogometu pa je vendarle tako, da navadno poleg načrta A potrebuješ še načrt B. Vzporedno z razmišljanjem o Anteju Šimundži tako vijolice preučujejo tudi možnost morebitne vrnitve Krunoslava Jurčića. Slednji je na klopi vijolic sicer sedel zelo kratko obdobje na prehodu med letoma 2015 in 2016, a takrat pri mariborskih navijačih pustil zelo dober vtis. Po šestnajstih odvodenih tekmah so se mu viole celo zahvalile s transparentom: “Kruno, hvala za fuzbal!”, a njegov napadalno usmerjen pristop ni prepričal tedanjega športnega direktorja vijolic Zlatka Zahovića, ki je predvsem v luči evropskega udejstvovanja Maribora zagovarjal bolj pragmatičen pristop.

Ko analiziramo Jurčičevo kariero po Mariboru, najdemo v njej predvsem azijske postojanke, od februarja 2021, ko je zaključil z delovanjem pri Al Nassru iz ZAE, pa je brez službe. Tudi zato, ker mu bogata pogodba z Arabci zagotavlja vir prihodkov, ki se mu ne velja kar tako odpovedati. A mimo sta dve leti in 53-letnik bo počasi iskal nov izziv v karieri. Ga bo spet našel v Mariboru, ki ga je zavrnil že leta 2021, ko je na klop vijolic sedel Simon Rožman? Naši viri pravijo, da je za to znova bolj malo možnosti.

Kruno Jurčić na klopi Maribora. FOTO: Aleš Fevžer.

Trenutno se tako zdi, da bodo v iskanju boljše prihodnosti enostavno morali staviti na Šimundžo, ki se v resnici zdi najboljša, najbolj logična in najbolj preverjena možnost za vnovično sestavljanje ‘razbite vojske’, kakršna je, resnici na ljubo, trenutno prva ekipa Maribora. Red, disciplina in mariborski DNK so sestavine, ki trenutno manjkajo možem v vijoličastem. To pa so hkrati vrline, ki jih pooseblja Ante Šimundža. Na potezi pa je Marko Šuler, ki bo moral svojega nekdanjega trenerja prepričati, da je mariborski projekt še vedno dovolj ambiciozen, da se 52-letnik ravno v Ljudskem vrtu znova vrne v nogometno življenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje