Mundial v Katarju utegne biti prvenstvo velikih presenečenj

FIFA Svetovno Prvenstvo 20. Sep 202218:10 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Zelo kratke priprave in nezmožnost igranja pripravljalnih tekem za nogometno svetovno prvenstvo, ki ga bo letos med 20. novembrom in 18. decembrom gostil Katar, bo nemara predstavljal največji izziv za vse udeležence. Tudi zato nogometni poznavalci napovedujejo, da utegne biti tokratni mundial poln presenečenj.

Reprezentančni premor, ki se je pričel v ponedeljek, je še zadnji pred začetkom svetovnega prvenstva v Katarju. Trenutek zanj je vse prej kot primeren, saj imajo nogometni klubi po vsem svetu zelo zgoščen tekmovalni razpored. A nadaljevanje za nogometaše ne bo nič lažje, saj je prvi zimski mundial v zgodovini močno spremenil letošnji potek sezone. Tudi zato je neznank pred pričetkom tekmovanja nemalo.

Še toliko bolj, ker se bodo zadnje prvenstvene tekme v državnih prvenstvih odigrale 12. in 13. novembra, otvoritvena tekma svetovnega prvenstva med Katarjem in Ekvadorjem pa bo na sporedu le teden dni pozneje. To pomeni, da bo imelo 32 udeleženk turnirja za priprave na voljo le teden dni oziroma dva tedna manj, kot je bilo to običajno doslej.

“Selektorji se bodo morali sprijazniti s tem dejstvom,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal nekdanji kondicijski trener Nice, Rennesa in St. Erienna Nicolas Dyon in dodal, da bo zaradi tega forma vsakega nogometaša odvisna od tiste, ki jo bo pred tem imel v klubu.

“V smislu same fiziologije in izvedbe bo to zelo problematično. To je tako, kot da bi vrgli kovanec,” je poudaril Dyon in dodal: “Obenem pred prvenstvom ne bo mogoče odigrati niti prijateljske tekme, kar je žalostno, a tako bo pri vseh.”

Manjše reprezentance naj bi bile v prednosti

O omenjeni težavi je pred časom spregovoril tudi selektor Španije Luis Enrique, ki je zatrdil, da bodo vse reprezentance glede tega na enakem, kar pa ne drži povsem. Predvsem gostitelj Katar bo namreč za pripravo imel na voljo skoraj mesec dni in pol.

Foto: Guliverimage

Menim je, da bomo na svetovnem prvenstvu videli velika presenečenja. In to od ekip, od katerih tega ne pričakujemo,” je poudaril Dyon. “Odhajamo v državo, kjer bodo razmere predvsem glede vlažnosti, negotove. Vprašanje, kako se bodo na to prilagodili nogometaši. Tudi zato bodo manjše reprezentance v prednosti.

Brazilski selekor Tite je zato že dal vedeti, da bo ne glede na status nogometašev v reprezentanco vpoklicval le tiste, ki bodo v vrhunski formi, medtem ko njegov francoski stanovski kolega Didier Deschamps ne izključuje, da bo brez povabila morda ostal celo zvezdnik Paul Pogba, ki naj bi po poškodbi okreval ravno v času pred pričetkom tekmovanja.

“Naša prva tekma bo na sporedu le deset dni po prihodu igralcev na zbor. Merilo bo zato dobra forma, ali pa igralca ne bo na seznamu,” je bil jasen Tite.