Naslednji popotnik po nogometni trgovski poti rdečih bikov

Nogomet 10. Avg 202219:00 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Najodmevnejše slovenske prestopne zgodbe poletja je konec. 19-letni napadalec Benjamin Šeško je v teh dneh sprejel eno najpomembnejših odločitev v svoji karieri. To, da jo bo še naprej nadaljeval v majici rdečih bikov. Tudi liga bo nosila enako ime - Bundesliga. Druga pa bo država, nogometni oder pa precej večji. RB Leipzig je ekipa, ki ima v zadnjih sezonah najvišje ambicije.

Ko je leta 2005 avstrijski finančni mogotec Dietrich Mateschitz, alfa in omega globalne blagovne znamke Red Bull, ki je danes mnogo več, kot le proizvajalec energijskih pijač, svoj poslovni imperij preselil tudi v svet nogometa, širša mednarodna javnost temu ni posvečala posebne pozornosti. A ko je v naslednjih letih salzburški zgodbi dodajal še brazilsko, ameriško in naposled še nemško, smo na Red Bullovo nogometno udejstvovanje postajali vse bolj pozorni.

Mateschitz ima res nos za posel, kar je dokazal tudi v nogometnem svetu. Salzburg in Leipzig sta iz leta v leto rastla in postajala ena najpomembnejših nogometnih akterjev v svojih državah. V Avstriji je ekipa iz Mozartovega mesta tako ali tako že dobro desetletje absoluten kralj domače lige, v Nemčiji pa je RB Leipzig zaradi svojega vratolomnega vzpona in manjka tradicije sicer daleč najbolj osovražen klub, a je v lanski sezoni s slavjem v pokalu že začel polniti svoje vitrine. Pri tem vzponu pa sta oba kluba z bogatimi prodajami največjih zvezdnikov nenehno polnila svoje proračune.

Foto: Guliverimages

Rdeči biki resnično ničesar ne prepuščajo naključju

Skavtska služba rdečih bikov ima v Evropi malo, zelo malo konkurence. Morda se s tako prefinjenim občutkom za novačenje in vzgojo talentov lahko pohvali le še Benfica. In leta 2019 je iz Domžal kot golobradi najstnik v Red Bullov nogometni sistem vstopil tudi Benjamin Šeško.

Podobno kot z drugimi dragulji v svojih vrstah, so imeli tudi za Šeška v Salzburgu določen do potankosti začrtan načrt. Najprej kaljenje v drugoligaški filiali Liefringu, nato priložnost v prvi ekipi avstrijskih rdečih bikov, zdaj pa še selitev v nemškega pokalnega prvaka. To je pot, ki je Šeško še zdaleč ne bo prehodil kot prvi. Preverili smo, kdo so bili njegovi predhodniki na vzpenjanju po Red Bullovi piramidi in kakšne so bile njihove usode.

Foto: Guliverimages

Najprej avstrijska pomoč nemškemu vzponu po piramidi

Za prvega potnika iz Salzburga v Lepizig velja precej anonimni Avstrijec Roman Wallner. A leta 2012 je bil Salzburg že avstrijski prvak, RB Leipzig pa nemški nižjeligaš. Ta selitev za Wallnerja, ki je danes trener avstrijskega tretjeligaša Salzburgerja, zato ni bila ravno korak naprej. Leipzig je prvič nemško elito okusil v sezoni 2016/2017 in takrat oziroma v lovu na vstop v Bundesligo so se pravzaprav začeli prestopi, kakršen je bil prestop Benjamina Šeška.

Prvi odmevnejši prestop iz Mozartovega mesta v Leipzig je bil prestop avstrijskega reprezentanta Stefana Ilsankerja, ki mu je kmalu sledil še vratar Peter Gulacsi. Slednji je še danes prvi čuvaj mreže nemških rdečih bikov, ki so v letu 2015 za oba nogometaša Salzburgu skupaj plačali približno 6 milijonov evrov.

Foto: Guliverimages

Vsi naslednji so bili podobno kot Šeško že v Salzburgu na radarju velikanov

Že naslednje poletje pa je Salzburg v Leipzig poslal svoje najmočnejše adute, za katere so se sicer že med njihovim bivanjem in igranjem v Mozartovem mestu zanimali zelo ugledni evropski klubi. Naby Keita (30 milijonov) in Dayot Upamecano (10 milijonov) sta danes nogometaša Liverpoola in Bayerna, obema pa je skupno to, da sta z obvozom preko Leipziga prehodila pot, po kateri se zdaj odpravlja Benjamin Šeško. V naslednji sezoni je bil izstopajoč prestop selitev Konrada Laimerja (7 milijonov), leta 2018 je iz Salzburga v Leipzig odšel Amadou Haidara (19 milijonov).

Zadnja večja prestopa na relaciji Salzburg – Leipzig sta iz sezone 2020/2021, ko sta se v Nemčijo preselila madžarski nogometni dragulj Dominik Szoboszlai (22 milijonov) in Korejec Hee-Chan Hwang (12 milijonov). Praktično vsi nogometaši, ki so torej avstrijskega prvaka zamenjali za nemškega pokalnega zmagovalca, so danes ali pomembni členi favorita za visoka mesta v Bundesligi ali pa so z nadaljnjim prestopom, kot denimo Keita in Upamecano, že del evropske nogometne smetane. 

Dominik Szoboszlai
RB Leipzig

Bolje z majhnim korakom v pravo smer, kot z velikim v napačno

Zdi se torej, da je Šeško storil prav, ko ga svet evropskih velikanov, ki naj bi ga snubili to poletje, za zdaj še ni premamil. Za njegov nogometni razvoj je zagotovo dobro, da z manjšim korakom, ki pa se je torej že tolikokrat izkazal za pravilnega, stopi proti svetovni eliti. Nogometni “stroj” franšize Red Bulla je namreč že večkrat dokazal, kako zelo uspešen je pri ustreznem, pravočasnem in dobro premišljenem razvoju nogometnih zvezd največjega formata.

Še ena sezona v Salzburgu ob prehodu iz najstniških let v “odraslost”, nato pa selitev v Bundesligo. Scenarij, ki še kako obeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!