Ne Sportklub, Olimpija je želela utišati Alberta Riero

Nogomet 21. Maj 20238:00 > 8:18 1 komentar
FOTO: Jure Banfi

Komentar o sporu med vodstvom NK Olimpija Ljubljana in medijsko hišo Sportklub, zaradi katere je Olimpija našim novinarjem preklicala vabilo na jutrišnjo novinarsko konferenco v Stožicah.

Veliko slavje Olimpije, ki je včeraj s svojimi navijači praznovala osvojeno dvojno krono v sezoni 2022/2023, ima lepotno napako. Albert Riera bo namreč jutri sedel na letalo in odletel proti Majorki. V začetku junija, ko se zmaji znova zberejo na treningih, Španca na njih ne bo. Njegovo obdobje na klopi ljubljanskega prvoligaša je končano. Bilo je enostavno uspešno, Riera Slovenijo zapušča okronan z dvojno krono.

Odhod Riere je odnesel idilo v Olimpiji, ki je zaradi uspehov članskega moštva živela v miru, kakršnega v zmajevem gnezdu že dolgo ni bilo. Še posebej način, na katerega 41-letnik odhaja iz Ljubljane, je milo rečeno nenavaden. Ker ima z vodstvom kluba popolnoma različne poglede, bo Španec Olimpiji pomahal v slovo. Čeprav je, ponavljamo, skupaj s svojimi varovanci osvojil vse, kar se v slovenskem nogometu lahko osvoji.

O morebitnih dodatnih razlogih za odhod nadvse uspešnega trenerja bo vodstvo Olimpije javno razmišljalo na jutrišnji novinarski konferenci. Obenem pa so se v pisarnah Olimpije, ki jim vlada Igor Barišić, nadvse potrudili, da Riera ne bi imel možnosti predstaviti svoje plati zgodbe. Njegovi uspehi so namreč Barišića in sodelavce v zadnjih obdobjih prej motili kot zadovoljili. Tudi naši zapisi, v katerih smo poudarjali, kako pomembna je bila vloga Španca pri letošnji sanjski sezoni Olimpije, so jim šli v nos. Pritiskov, naj o tem ne pišemo več, v zadnjih dneh ni manjkalo.

Albert Riera in Zoran Janković sta bila in ostala v odličnem odnosu.

A zadeva se je pravzaprav zares zapletla v tem tednu, ko smo ustvarjalci oddaje Pod prečko za poslovilno epizodo te sezone načrtovali daljši intervju z Albertom Riero, trenerjem šampionske ekipe Olimpije, v katerem bi še podrobneje spoznali njegov nogometni način razmišljanja in delovanja, ki je zmaje popeljal na vrh slovenskega nogometa. Čeprav smo se v pogovoru želeli pogovarjati samo o nogometnih temah, je Olimpija načrtovan intervju preklicala.

Vodstvo kluba je na vse načine želelo Špancu preprečiti dostop do medijev. Kdor to počne, zelo verjetno nekaj skriva. A v nogometni oddaji Pod prečko smo enostavno želeli dobitniku dvojne krone ponuditi priložnost, da še enkrat javnosti predstavi svoj pogled na nogomet. Ker smo imeli za oddajo potrjen prihod direktorja kluba Igorja Barišića, bi tako dobili zares celosten vpogled v letošnjo fantastično sezono Olimpije.

Ekskluzivni poslovilni intervju z Albertom Riero si boste lahko v naslednjih dneh ogledali na naši televiziji, že jutri zvečer pa bo v celoti objavljen na naši spletni strani. Izseki intervjuja bodo tudi del naše nogometne oddaje Pod prečko, v kateri bomo po bojkotu Olimpije (poleg direktorja Igorja Barišića bi moral v njej gostovati še eden izmed glavnih junakov sezone Matevž Vidovšek) tako gostili Sportklubovega komentatorja in urednika časnika EkipaSN Gorana Obreza ter direktorja reprezentanc NZS in nekdanjega nogometaša Olimpije Mirana Pavlina.

In zato smo intervju z Albertom Riero vseeno izpeljali. Pri čemer se je trener Olimpije nemudoma strinjal, da je tako prav. V tej debati nismo prali umazanega perila, ampak smo se pogovarjali o tem, o čemer trener zmajev najraje govori – o nogometu. Toda vodstvo Olimpije je odreagiralo na način, ki je v demokratičnih družbah nesprejemljiv ter nedopusten in ki se ga običajno poslužujejo avtokrati.

Iz zmajevega gnezda smo namreč včeraj dobili sporočilo, da je naše vabilo na jutrišnjo novinarsko konferenco Olimpije, na kateri bodo zmaji predstavili novega trenerja Joaa Henriquesa, preklicano. Zaradi tega, ker smo opravljali svoje delo in želeli predstaviti vse vidike Olimpijinega uspeha, za katerega vemo, da v največji meri nosi podpis Alberta Riere in njegovih varovancev. Bistveno manj pa pisarn kluba, ki so se večino leta ukvarjale s kaznimi NZS in svarili Uefe pred izključitvijo iz njenih tekmovanj.

Igor Barišić, s katerim smo imeli doslej zelo korektne odnose, je povlekel poteze, ki jih v demokratični družbi nismo vajeni.

Navodilo za preklic vabila naši medijski hiši je še najmanj krivi PR službi ljubljanskega kluba dal direktor Igor Barišić, ki ni mogel preboleti dejstva, da smo novinarji Sportkluba brez dovoljenja kluba hodili po “njegovi hiši” stadiona Stožic. Pri čemer seveda Stožice v nobenem pogledu niso hiša oziroma dom pred prihodom v Olimpijo nogometno popolnoma anonimnega hrvaškega poslovneža.

Slednji je v Ljubljani “le” poldrugo leto in morda še ni seznanjen s tem, da nacionalni stadion Stožice ni last Olimpije, še manj pa njega. Pravno-formalno je last Mestne občine Ljubljana, v tem letu pa so bile Stožice predvsem pisarna Alberta Riere, ki nas je tudi povabil, da intervju izpeljemo tam in se ni želel skrivati po drugih lokacijah v Ljubljani.

Precej bizarno obvestilo Olimpije, ki je polno pravopisnih pomanjkljivosti.

Dejstvo je, da nam Olimpija prihoda na novinarsko konferenco ni preprečila samo zaradi užaljenega direktorja Barišića, temveč predvsem zato, da mu na njej ne bi postavljali (pre)težkih vprašanj. Ker bomo seveda na novinarsko konferenco, ki je javni dogodek, vseeno prišli, mu v želji, da se nanjo čim bolje pripravi, vprašanja pošiljamo vnaprej. Tako nas bo na jutri zanimalo:

  • Kaj so konkretni razlogi, da vodstvo kluba in Albert Riera nista našla skupnega jezika za nadaljevanje skupne poti?
  • Kako stabilno je trenutno poslovanje kluba, ki je v letnem poročilu objavilo zaskrbljujoče rdeče številke?
  • Kateri vse so trenutni viri financiranja Olimpije in kako zakrpati nastalo finančno luknjo?
  • Katere karakteristike novega trenerja Olimpije, ki je na zadnjih 30 prvenstvenih tekmah, ki jih je vodil kot glavni trener svojih klubov, zmagal samo trikrat, so prepričale vodstvo kluba?
  • Kdaj lahko pričakujemo objavo podaljšanja pogodb z junakoma te sezone Đorđejem Crnomarkorkovićem in Mariem Kvesićem, ki se napovedujeta že nekaj časa?

Albert Riera je morda res svojevrsten karakter, ki je s svojim temperamentom in osebnostjo prišel v spor z marsikaterim akterjem slovenskega nogometa, pa tudi s kakšnim novinarjem naše hiše, zaradi česar z njim včeraj celo ni želel govoriti. A dejstvo je, da gre za trenerja, ki je v tej sezoni s svojim znanjem, odnosom in strastjo do nogometa v Slovenijo prinesel tudi veliko dobrega. In da je imel do naše medijske hiše z izjemo prej omenjenih pripetljajev vselej profesionalen odnos. Zato boste torej lahko njegovo zgodbo v naši oddaji Pod prečko, na programih televizije Sportklub in na naši spletni strani v teh dneh še enkrat podoživeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje