Ni večni derbi, je pa zagotovo najbolj evropski

Nogomet 28. Nov 20219:58 > 9:59 5 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Tudi Slovenci smo v zadnjih letih vajeni dobrega mednarodnega nogometa, ki se v naše domove praktično vsakodnevno naseli s pomočjo televizijskih sprejemnikov. Vsak konec tedna ljubitelji nogometa tako spremljamo dogajanje v Premier ligi, La Ligi, Serie A, Bundesligi ... A danes zvečer verjamemo, da bo tuje dogajanje potisnjeno ob stran. V Murski Soboti se namreč obeta obračun dveh slovenskih ekip, ki sta se v zadnjih sezonah še najbolj približali pridevniku evropski.

Maribor je brez dvoma najuspešnejši slovenski klub, ko je govora o nastopih v nogometnih Evropi. Trikrat so bile vijolice v skupinskem delu Lige prvakov (99/00, 14/15, 17/18), trikrat tudi v skupinskem delu Lige Evropa (11/12, 12/13, 13/14). O vseh velikih skalpih, ki so jih Mariborčani vzeli na tej poti, smo nekaj vrstic zapisali v zadnjih dneh.

Da ima Maribor še vedno status dominantne sile slovenskega nogometa, potrjujejo tudi besede trenerja Mure Anteja Šimundže pred severovzhodnim derbijem: “Maribor je začel igrati precej bolje in nanizal dobre rezultate ter pokazal, da je ne glede na vse največji klub v Sloveniji.”

Na treh tekmah v letošnjem koledarskem letu je Mura dvakrat premagala Maribor, marca pa na Fazaneriji zadetkov ni bilo.

Maribor je trenutno najbolj “vroča” ekipa lige

Ne samo zaradi zgodovine, vijolice so trenutno v središču pozornosti slovenske nogometne javnosti tudi zaradi odlične forme, ko klub iz štajerske prestolnice pod vodstvom Radovana Karanovića niza zmago za zmago in se je povsem približal vrhu lestvice. A s tako resnim preizkusom, kot bo nocojšnji v Fazaneriji, se novi mariborski strateg vendarle še ni soočil.

Radovan Karanović
Obračun na Fazaneriji bo dober “test” tudi za Radovana Karanovića. Foto: Uroš Skaza

“Smo Maribor in vemo, zakaj gremo tja. Maribor se mora vrniti tja, kjer je nekoč že bil. V naši slačilnici imamo kar nekaj igralcev visokega nivoja, moštvo ima kvaliteto, ki jo potrjuje iz tedna v teden in iz tega bomo izhajali. Zaupam igralcem, imamo različne možnosti za način igre in ne glede na taktiko, ki jo bomo izbrali, verjamem, da bomo prišli do želenega rezultata,” pred obračunom odločno poudarja Radovan Karanović. Njegov glavni adut za uspeh v Prekmurju bo najverjetneje Ognjen Mudrinski, ki je v zadnjem obdobju ujel sijajno formo in je na zadnjih treh tekmah v polno meri štirikrat.

V zasedbi Mariborčanov bosta zaradi poškodbe manjkala Marko Alvir in Žan Vipotnik.

Šimundža nemudoma preprečil “mačkasto” jutro po zmagi proti Tottenhamu

A tudi Mura je v teh dneh okusila, kaj pomenijo velike evropske zmage. Slavje Prekmurcev proti Tottenhamu bo za vedno zapisano v spomin črno-belih navijačev, a v sodobnem nogometu je pač tako, da se je že jutro po veliki zmagi potrebno soočiti z novimi preizkušnjami, ki čakajo za ovinkom. Tako so tudi nogometaši Mure že nekaj ur po velikem slavju znova trenirali na prekmurski ravnici. 

“To je izredno prestižna zmaga in zelo dobrodošle tri točke za našo samozavest in potrditev dela, ki ga opravljamo. Nikoli ne smeš podcenjevati nasprotnika, ker se to maščuje, kar smo tudi dokazali. Veselje fantov je trajalo do spanja, danes pa so že vse misli usmerjene na naslednjo tekmo,” je kot vedno zelo mirno in preudarno v petek dopoldan ocenil Ante Šimdundža.

Ante Šimundža
Veliko časa za veselje ni bilo, v taboru Mure so že pripravljeni na nove preizkušnje.

Pričakujemo lahko, da bo strateg Mure v nedeljskem večeru nekoliko premešal enajsterico, ki je v četrtek prišla do velike zmage v Ljudskem vrtu. A po drugi strani se v taboru aktualnih državnih prvakov zavedajo, da bi morebiten poraz Prekmurce v primerjavi z Mariborčani oddaljil že na štirinajst točk. Takšne razlike do vijolic pa črno-beli tudi v celotni nogometni pomladi, ko bodo prosti evropskih obveznosti, bržkone ne morejo nadomestiti. Zato kakšnega pretiranega “eksperimentiranja” v domačem taboru ne gre pričakovati.

V Murski Soboti zaradi poškodbe še vedno najbolj pogrešajo enega izmed junakov lanske sezone Luko Bobičanca.

Svoje bo v nedeljskem večeru odigralo tudi vreme. Razmere za igro bodo vse prej kot ugodne, igrišče bo razmočeno, prve blatne “zaplate” se bodo naredile že po nekaj minutah. Prepričani smo lahko, da prav nihče izmed nogometašev, ki bodo stopili pred približno dva tisoč gledalcev na Fazaneriji, na teren ne bo prišel z gumijastimi čepi na nogometnih čevljih. In ko je tako, je to navadno znak prave, moške tekme. Tekme, na kateri je potrebno poleg nogometnega znanja pokazati tudi veliko mero borbenosti oziroma želje po “metanju na glavo“.

To pa je tisto, kar sta v zadnjih tednih pokazali obe ekipi, ki se bosta udarili na nocojšnjem obračunu. In ravno zato se ga še toliko bolj veselimo.