Deset najdražjih nogometnih najstnikov

Christof Stache/Pool via Getty Images

Nogometni inštitut Cies, ki statistično analizira vrednost igralcev in trende na tržišču, je predstavil lestvico desetih najdražjih nogometašev rojenih po letu 2000. Njihova skupna vrednost je ocenjena na preko milijarde evrov.

Na vrhu je Alphonso Davies. Mladi bočni branilec Bayerna navdušuje s svojo gibljivostjo in hitrostjo, brez težav pa lahko zaigra v vlogi branilca ali na krilu. Cies je vrednost Daviesa, ki je edini branilec na lestvici, ocenil na okoli 180 milijonov evrov.

Borussia Dortmund Manchester Coty sta edina kluba, ki se lahko pohvalita z dvema nogometašema v Top 10. Nemci imajo Jadona Sancha na drugem in Erlinga Haalanda na četrtem mestu, medtem ko meščane zastopata šesti Ferran Torres in deveti Phil Foden.

Na lestvici so še Ansu Fati, Mason Greenwod, Bukayo Saka, Dejan Kuluševski in Rodrygo Goes, ki zaključuje lestvico desetih najdražjih nogometnih najstnikov na planetu.

Do danes so klubi za igralce na lestvici odšteli 149 milijonov evrov za prestope. Glede na to, da je njihova skupna vrednost ocenjena na milijardo in 81 milijonov evrov, ne dvomimo, da bo ta številka čez nekaj let veliko višja …