VIDEO: Božja roka in ostale mojstrovine Maradone

Getty Images

V sredo je umrl za številne ljubitelje okroglega usnja najboljši nogometaš vseh časov Diego Armando Maradona. V Neaplju ga častijo kot boga, v rodni Argentini je že za časa svojega življenja dosegel status nesmrtnega.

Povezano

Spektakularnih zadetkov v karieri Diega Armanda Maradone ni manjkalo. Morda najboljšo je prikazal v dresu Argentine v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 proti Angliji. Najprej je 163 centimetrov visoki argentinski zvezdnik dosegel tisti znameniti gol z roko. “Gol sem dosegel malce z Božjo roko, malce pa z mojo glavo,” je po tekmi kljub ogročenju Angležev dejal Maradona, ki je samo tri minute kasneje dosegel “gol stoletja”.

Po podaji Hectorja Enriqueja približno deset metrov na strani Argentine, se je Maradona spustil v nezaustvljiv prodor proti vratom Anglije. Mali zelni je na poti preigral pet angleških reprezentantov, na koncu pa po 62 metrih teka z žogo položil še Petra Shiltona. Gavči so nato premagali še Belgijo in Nemčijo in osvojii drugi naslov svetovnih prvakov, za katerega je imel največ zaslug Maradona.

Vrhunce epske predstave Maradone proti Angliji in še nekaj vrhunskih potez enega največjih v zgodovini nogometne igre si oglejte spodaj.