"Mrtvi, nimate pojma, kaj zamujate!"

Getty Images

Diego Armando Maradona je blestel pri Boci in Barceloni, a največje dni klubske kariere je preživel pri Napoliju. V Neaplju je navduševal staro in mlado. Na jugu ni osvajal samo naslovov, ampak predvsem srca na nogomet norih Napolitancev, za katere ima mali zeleni že dolgo status božanstva.

Povezano

“Sedaj je čas za žalost, besede bodo prišle kasneje,” so ob smrti Diega Armanda Maradone zapisali pri Napoliju, prebivalci Neaplja pa so masovno zasedli mestne ulice, da bi počastili svojega idola. Številni navijači so Maradoni v čast prižgali bakle in sveče.

Maradona si je status božanstva na San Paolu prislužil s tem, ko je Napoliju prinesel edina dva naslova državnega prvaka v zgodovini kluba. In to v času, ko je bila Italija morda bolj kot kdajkoli razdeljena na siromašni jug in bogati sever, Serie A pa je takrat veljala za najmočnejšo ligo na svetu. Maradona je v sedmih letih v Neaplju postal mit, ki ne bo nikoli odšel v pozabo.

Maradona, ki je tudi sam odraščal v bedi in siromaštvu četrti v premestju Buenos Airesa, se je po prihodu iz Barcelone hitro vklopil v deloven, skromen in fanatičen duh tamkajšnjih prebivalcev. Napoli pred njegovim prihodom v calciu ni pomenil veliko. Ko je v takrat rekordnem prestopu v mesto prišel Maradona, so se stvari začele spreminjati. Bogati sever je na siromašnem jugu začel dobivati močnega konkurenta.

Navijačem Napolija so se sanje uresničile 10. maja leta 1987, ko je postalo jasno, da je Napoli krog pred koncem osvojil prvi scudetto v zgodovini. Po velikem slavju je v mestu vladalo izredno stanje. Dovolj o slavi Maradone pove, da je kar 95 odstotkov rojenih otrok moškega spola v tistem času dobilo ime Diego. Vrhunec Maradona manije je bil, ko se je na lokalnem pokopališču preko noči pojavil grafit Argentinca z jasnim sporočilom umrlim: “Mrtvi, nimate pojma, kaj zamujate!”