Lienhard: UEFA Futsal EURO bo vrhunski športni dogodek!

Nogomet ostalo 14. Mar 201710:48 > 10:59
Futsal magazin

Pierre Lienhard je po UEFA futsal EURO 2016 še drugič v funkciji vodje projekta najpomembnejšega futsal tekmovanja pod okriljem evropske nogometne zveze. Na prvem obisku v Sloveniji v letu 2017 je spregovoril o zahtevah UEFE, strategiji in priložnostih organizacije takega tekmovanja.

V primerjavi z evropskim prvenstvom v futsalu so se zahteve pred naslednjim Eurom spremenile, a Pierre Lienhard meni, da UEFA ni nič bolj zahtevna. “UEFA ima svoja pričakovanja, a je predvsem v vlogi, da pomaga lokalnim organizatorjem, da kar čim več potegnejo iz organizacije takega dogodka. Kot vodja projekta si želim, da bi skozi to prvenstvo organizatorji športnih dogodkov v Sloveniji – ne samo futsala – zrasli. UEFA Futsal EURO si predstavljam kot platformo in nastavek za rast slovenskega športa, ne samo pred in med, temveč tudi po prvenstvu. Radi bi, da je ta dogodek prepoznan kot vrhunski mega športni dogodek,” je dejal prvi mož prvenstva, ki ga bo med 30. januarjem in 10. februarjem gostila Slovenija.

A kako se na ta dogodek UEFA začne pripravljati? “Ponavadi začnemo s strateškim obiskom domače nogometne zveze, torej gostitelja, kjer začrtamo organizacijski del,” pojasnjuje Lienhard in nadaljuje: “Spoznali smo zaposlene in sodelujoče pri projektu ter obiskali lokacije – Areno Stožice in ostala prizorišča, kjer s ebodo odvijali uradni dogodki. Obširno se dogovorimo, kakšen je načrt tekmovanja. Kako bo potekala organizacija, pogovorimo se o proračunu, … v tem obdobju je veliko načrtovanja. Veliko je diskusij o čimboljši promociji tekmovanja.”

Vimeo

“Slovenija ima kot izjemno aktivna in športna država veliko prednost,” je Lienhard pojasnil izbiro Slovenije kot gostiteljice. “Kolikor vem, se Slovenci radi rekreirate, na prostem in v dvorani. Tudi bron rokometne reprezentance na svetovnem prvenstvu dokazuje vrednost dvoranskega športa v državi. Sam sem iz Švice in lahko primerjam Slovnijo s svojo državo. Prav tako gre za majhno, moderno državo z visoko izobraženim prebivalstvom. Ko bomo predstavljali EUFA Futsal EURO 2018, se bomo skušali čim bolj približati vsakemu posamezniku,” je Lienhard povlekel vzporednice med Švico in Slovenijo.

Slovenija bo seveda evropsko prvenstvo v futsalu gostila prvič, kar pa bo po Lienhardovem mnenju futsal približalo ljudem. Meni, da futsal čaka svetla prihodnost. “Štiri leta sem preživel v Združenih državah Amerike in tam doživel, kako se lahko dvoranski šport poveže z zabavo in razvedrilom. Občinstvo je bližje, vse je bolj dostopno, kar pomeni, daje lažje ustvariti spektakel – ne samo za občinstvo v dvorani, tudi za televizijski prenos. Poskušali bomo napraviti korak naprej v primerjavi s prvenstvom v Srbiji,” je dejal Lienhard, ki hkrati opozarja, da utegne javnost imeti previsoka pričakovanja: “To še vedno ni in ne bo NBA, še vedno gre za futsal. Ampak z moderno dvorano, kot je Arena Stožice, verjamem, da lahko izkoristimo tehnične prednosti in poskrbimo za spektakel pred, med in po vsaki tekmi.”