Je na obzorju nogometni razkol brez primere?

Nogomet 21. Okt 202113:38 10 komentarjev

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ne odstopa od zamisli o svetovnem prvenstvu na dve leti, pri čemer tvega razkol s članicami Evropske nogometne zveze, ki spremembi najbolj krčevito nasprotujejo. Odločitev naj bi Fifa sprejela še pred koncem letošnjega leta.

Predsednik Fife Gianni Infantino je v torek na zasebnem sestanku prvič podrobneje predstavil načrte za podvojitev števila svetovnih prvenstev v razdobju štirih let, na katerem je sodelovalo tudi precejšnje število nacionalnih zvez iz Evrope.

Ravno članice s stare celine so zamisli najbolj krčevito upirajo, svoje nestrinjanje pa naj bi neuradno že izrazile tudi pri Evropski nogometni zvezi. Še več, nezadovoljstvo med njimi naj bi bilo po informacijah, ki jih je pridobila tiskovna agencija AP, tako veliko, da jih več kot ducat razmišlja o umiku članstva iz Fife. V primeru takšnega scenarija bi morda lahko računale tudi na podporo predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki je že zagrozil z bojkotom tekmovanj pod okriljem svetovne nogometne federacije, če do predlaganih sprememb dejansko tudi pride.

Kako lahko nacionalne zveze zapustijo Fifo?

Članica Fife se lahko iz Mednarodne zvezo umaknejo z aktivacijo 18. člena statuta Fife. Ta pravi, da lahko članica organ zapusti z obvestilom šest mesecev pred koncem koledarskega leta. “Odhod iz Fife bi pomenil eskalacijo spora, ki bi razdelil svetovno igro brez primere. Zveze bi težko same napravile takšen korak, če jih pri tem ne bi podprla tudi Uefa,“ so zapisali pri AP.

Argument, ki ne prepriča

Prvi mož Fife pri uresničitvi predloga o mundialu na dve leti sicer tesno sodeluje z nekdanjim trenerjem, Francozom Arsenom Wengerjem, oba pa v en glas poudarjata, da bi sprememba koristila predvsem manjšim nacijam, saj naj bi se jim možnosti za nastop na največjem svetovnem nogometnem odru tako močno povečale.

Arsene Wenger (Foto: Charlie Crowhurst, Getty Images Sport)

A ker z argumentom med drugim nista prepričala ne Finske in ne Ferskih otokov, ki na svetovnem prvenstvu še nista nastopila, poznavalci poudarjajo, da je glavni motiv za predlagano spremembo bržkone predvsem finančni. Za razliko od Uefe, ki ima oporo v močnih klubskih tekmovanjih, kot sta Liga prvakov in Liga Evropa, je Fifa finančno namreč odvisna predvsem od turnirja 32 najboljših reprezentanc. Tudi zato so njeni prihodki za skoraj polovico nižji od Uefinih in so v zadnjih štirih letih znašali nekaj več kot šest milijard evrov.

Odločitev znana še pred koncem leta

Jabolko spora med evropskimi zvezami in Fifo sicer predstavlja predvsem tekmovalni koledar. Uefa je prepričana, da bi svetovno prvenstvo vplivalo na kakovost njenih klubskih tekmovanj, ki zasedejo okoli 40 tednov v letu. Ob tem ne gre prezreti niti dejstva, da bi v primeru napovedane spremembe organizacija mundiala že leta 2028 sovpadala z organizacijo evropskega prvenstva in se tako znašla v neposrednem konfliktu z načrti Uefe.

“Čeprav študija o izvedljivosti svetovnega prvenstva na dve leti še ni zaključena ali predstavljena, se zdi, da Fifa vsiljuje spremembe, ne da bi dokazala prednosti predlaganih sprememb,“ je v sporočilu za javnost zapisala Uefa.

Foto: Guliverimages

Tu pa težav za Fifo še zdaleč ni konec, saj njenemu predlogu nasprotujeta tudi Združenje evropskih nogometnih klubov (ECA) in Mednarodni sindikat profesionalnih igralcev nogometa (FifPro). Slednji že sedaj zahteva, da se v tekmovalni koledar vključi obvezne 28-dnevne odmore po koncu sezone in 14-dnevne prekinitve med sezono ter tudi mehanizem za obvezen premor, če je igralec odigral tri zaporedne tekme v manj kot petih dneh.

Fifa bo sicer sestanek na temo organizacije svetovnega prvenstva na dve leti, na katerem bo sodelovalo vseh 211 njenih članic, organizirala 20. decembra, po besedah Infantina pa bo dokončna odločitev o spremembi časovnega formata globalnega nogometnega tekmovanja padla še pred koncem letošnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje