Wengerjeva revolucija: SP in Euro na vsaki dve leti

Arsene Wenger (Foto: Charlie Crowhurst, Getty Images Sport)

Nekdanji dolgoletni trener Arsenala Arsene Wenger, ki pri Fifi vodi oddelek za globalni razvoj nogometa, je za Le Parisien odkril katere revolucionarne spremembe namerava uvesti svetovna nogometne organizacija.

Arsene Wenger je razkril, da pri Fifi posebno pozornost namenjajo zdravju nogometašev oziroma morebitnim posledicam zaradi udarjanja žoge z glavo.

“V Fifi zelo študiozno preučujemo igro z glavo in mikro traume, ki jo ona lahko povzroči. Glede na to, da malo vemo o boleznih možganov, sam sebi pogosto govorim, da sem desetletja delal škodo igralcem, ki sem jih treniral. Ko se samo spomnim vseh tistih seans zračnih dvobojev in udarcev z glavo … Toda podatki, ki prihajajo in ki govorijo, da to škodi, so relevantni in nam govorijo, da moramo v akcijo. Moramo postopno časovno omejiti igranje z glavo na treningu in jo morda prepovedati otrokom. Za odrasle ne vem, toda moramo zelo resno jemati posledice. Moramo si zastaviti zelo jasna pravila o nadzoru igranja z glavo. Trenerji so odgovorni ljudje, igralci se prav tako zavedajo tveganja. V profesionalnem nogometu se služi zelo vleiko denarja in vsi želijo uživati v njem dolgo potem, ko končajo kariero. Tudi njim je v interesu in zato bodo ravnali vestno,” je pojasnil Francoz.

Morda še bolj nogometne navijače zanima ideja Fife o bolj pogostem igranju svetovnega in evropskega prvenstva. “Doping in korupacija sta največji težavi, a tudi število odigranjih tekem in s tem povezano zdravstveno tveganje. To zahteva razmišljanje, kako spremeniti koledar tekmovanja. Ali je razumno, da v eri, ko bi morali biti v prvi vrsti odgovorni v smislu ekologije, povečati število mednarodnih potovanj na tekme? Je to v skladu z evolucijo? Ena od rešitev je, da se EP in SP igrajo vsako drugo leto in da se v tem obdobju prekine vsa druga tekmovanja. Nasprotno s tem, kar se govori, to ne bo škodilo prestižu teh dveh tekmovanj. Tudi Liga prvakov se igra vsako leto in je zelo prestižna. Ljudje želijo gledati najpomembnejša tekmovanja,” je nekaj idej Fife predstavil Wenger.

Komentari

Vaš komentar