Nov izziv Riere, za katerega se lahko zahvali sodnikom

Nogomet 29. Nov 202213:45

Četrtkova zmaga bi bila novo sporočilo tekmecem, da je Olimpija v tej sezoni enostavno za razred boljša od konkurence. Zmaje namreč v derbiju 18. kroga čaka obračun z drugouvrščenim Celjem, ki trenutno predstavlja najresnejšo grožnjo šampionskim ambicijam zeleno-belih. Pred tekmo je svoje misli strnil trener Olimpije Albert Riera, ki ga tokrat čaka nov trenerski izziv.

V svoji kratki trenerski karieri se Albert Riera še ni znašel v takšni situaciji, kot se bo v četrtek zvečer na derbiju 18. kroga med Olimpijo in Celjem. Zaradi zbranih dveh rumenih kartonov je namreč dobil tekmo prepovedi vodenja ekipe s klopi, tako da bo vodenje ekipe za dve uri prevzel njegov trenerski štab, na čelu katerega bo pomočnik Pablo Remon Arteta.

“Moram reči, da sem presenečen. Mislim, da je to edina liga v Evropi, v kateri je trener po dveh rumenih kartonih suspendiran. Naj pa pojasnim, da kartonov nisem dobil zaradi pritoževanja nad sodniki, ki jih izredno spoštujem, ampak zaradi prerekanja z nasprotno klopjo. Slišim, da sodniki pomagajo Olimpiji, a poglejte, tudi jaz sem dobil kazen, tako kot vsi ostali,” zadevo komentira trener vodilne ekipe Prve lige Telemach.

O čem je pred derbijem s Celjani še govoril Albert Riera? O nasprotniku, ki je v njegovi beležki podčrtan z rdečo, o tekmovalnem premoru, sodnikih, zdravstvenem stanju ekipe, pa tudi o kazni NZS in novostih na tem področju …

foto: SK

O čem je pred tekmo s Celjem govoril Albert Riera?

O krajšem premoru po zadnji tekmi

Imeli smo kar nekaj časa. Prejšnji teden smo trenirali petkrat, kar je nenavadno, saj navadno treniramo štirikrat na teden. Večji poudarek je bil na fizični pripravljenosti, saj vemo, kako je to pomembno pred zaključkom jeseni. Vemo, da je v nogometu zelo pomembno, kako dober si tudi takrat, ko nimaš žoge in zato moraš biti na ustrezni fizični ravni.

Vsi veste, da imam rad žogo v svojih nogah, a sem zelo zadovoljen tudi s tem, kako ekipa v tej sezoni deluje takrat, ko je nima. To je navadno ahilova peta ekip, ki težijo k visoki posesti žoge, a v našem primeru ni tako. Temu smo se še posebej posvetili tudi v tem odmoru. Pripravljeni smo na tri tekme, ki nas čakajo.

O tem, zakaj je tekma s Celjem v koledarju označena z rdečo barvo

Najprej zato, ker so naši prvi zasledovalci in torej najresnejši tekmeci za naslov. Trenutno so naši rivali. Je pa to hkrati ekipa, ki nas je premagala na prvi tekmi in tudi zato si želimo dobiti to tekmo.

O zdravstvenem stanju ekipe

Nimamo težav s poškodbami. Ekipa je vse bolj povezana in želi še naprej zmagovati. Fante rad vprašam, če so utrujeni od zmag. Nihče ni utrujen od zmag, v tem uživamo. To je najboljša motivacija.

Foto: Aleš Fevžer

O tem, da zaradi kazni ne bo sedel na klopi Olimpije proti Celju

Moram reči, da sem presenečen. Mislim, da je to edina liga v Evropi, v kateri je trener po dveh rumenih kartonih suspendiran. Naj pa pojasnim, da kartonov nisem dobil zaradi pritoževanja nad sodniki, ki jih izredno spoštujem, ampak zaradi prerekanja z nasprotno klopjo. A v resnici vse skupaj ni bilo nič posebnega, šlo je za običajne zadeve, ki se pač izrečejo med tekmo.

Ne pritožujem se nad sodniki, če ga pustiš pri miru, najbolje opravi delo. Napake pa se dogajajo, ni potrebe, da sodnike na to še posebej opominjamo. Slišim, da sodniki pomagajo Olimpiji, a poglejte, tudi jaz sem dobil kazen, tako kot vsi ostali.

Nimam težav s tem, da ne bom na klopi. Večkrat sem že rekel, da jaz nisem pomemben, pomembni so igralci. In verjamem, da bodo dobro opravili svoje delo tudi brez mene. Vemo pa, da smo lahko v modernem nogometu vseeno povezani. Se bom pa trudil, da ekipe ne motim s preveč informacijami med tekmo.

O tem, kateri poraz v tej sezoni je bil bolj boleč – proti Celju ali proti Bravu

Verjetno celjski, ker smo ob polčasu vodili z 2:0 in imeli stvari pod nadzorom. Celje je v drugem polčasu pritisnilo in v tem so bili zelo dobri. Odigrali so odličnih 20 minut, ki so bile morda celo naše najslabše v sezoni.

Poraz z Bravom je bil drugačen, z izjemo uvoda tekme enostavno nismo bili pravi. Nasprotnik je bil boljši v vseh segmentih. Takrat sem krivdo prevzel nase, enostavno smo za tekmo izbrali napačen pristop.

O tem, kaj bo tokrat drugače

Smo boljša ekipa, veliko boljša, kot smo bili takrat. Opažam res velik napredek v primerjavi s prvimi tekmami v sezoni. Vse boljši smo tudi v trenutkih, ko nam stvari ne gredo po načrtih. Tu smo res napredovali.

O pomembnosti tekme

Če zmagamo, bomo imeli pred njimi 16 točk prednosti. To je veliko, čeprav smo šele na polovici sezone in je ostalo še ogromno tekem. Bi bila pa zmaga pomembna tudi s psihološkega vidika. Če dobimo vse tri tekme, bomo zbrali okrog 50 točk. To pa je res lep dosežek.

O odnosu z vodstvom kluba in kazni NZS

Situacija se ni spremenila. Vodstvo ve, kaj so njegove naloge. To je potrebno urediti do začetka prestopnega roka. Če ne bomo, sem zadovoljen z ekipo, ki jo imam na voljo. S celotno ekipo. Saj veste, kakšno je moje stališče.

Če ne moremo na nogometno tržnico, potem bo ekipa ostala takšna, kot je. Če bomo lahko kupovali, potem pa je zame kot trenerja pomembna le ena stvar, kako še izboljšati moštvo. Dvigovanje kakovosti v ekipi je dobro za vse, tudi za tiste, ki so že tukaj. Če treniraš z boljšimi igralci, tudi sam postajaš boljši.

Bom zadovoljen, če ne bomo pozimi okrepili ekipe? Ne bom, raje imam urejene stvari. A ta stvar ni v mojih rokah.

Komentari

Vaš komentar