V Razgradu vladala panika, nato so prišli Slovenci …

Nogomet 18. Apr 202216:35 > 16:54
Foto: Osebni arhiv Žana Karničnika

Stopničko za stopničko dviguje svojo nogometno kariero. Državni naslov z Muro je nadgradil s čudovito evropsko jesenjo, vpoklicem v slovensko reprezentanco in nato še prvim odhodom v tujino. Le nekaj mesecev po tem, ko je zapustil okvirje slovenske lige, se je v Bolgariji razveselil novega državnega naslova. Po (ne)prespani noči smo se pogovarjali z branilcem Ludogorca Žanom Karničnikom.

Za njegove soigralce je bila osvojitev bolgarske nogometne krone nekaj samoumevnega. Ludogorec je osvojil že enajsti zaporedni bolgarski naslov, Brazilec Wanderson si je denimo pripel že osmo prvenstveno zvezdico. Za Žana Karničnika je bila druga, a prva v Bolgariji, kjer se je naslova prvaka razveselil vsega nekaj mesecev po selitvi v Razgrad. Tudi zato je ta naslov vendarle nekoliko manj poseben, kot je bil tisti z Muro.

“Ta dva naslova težko primerjam. Z Ludogorcem si v Bolgariji zares velik favorit, vsi pričakujejo, da boš osvojil to lovoriko. V Sloveniji je bilo drugače, nekaj krogov pred koncem so nas že vsi odpisali, a smo vztrajali in bili za to nagrajeni. Za Muro je bila to velika stvar, v konkurenci Maribora in Olimpije je to res poseben dosežek. Tudi zato, ker pred sezono, pa tudi nekaj mesecev pred koncem, nihče ni pričakoval, da nam bo uspelo,” se spominja slovenski reprezentant.

Foto: Jure Banfi

Šimundža je hitro umiril paniko

Čeprav je torej naslov Ludogorca v Bolgariji skorajda samoumeven, je imel velikan iz Razgrada skozi letošnje tekmovalno obdobje precej težav. Ob zimskem premoru je razlika do prvega zasledovalca znašala le dve točki. Nato pa so prišli Ante Šimundža, njegov pomočnik Damjan Ošlaj in Žan Karničnik. Orli so pod vodstvom nekdanjega trenerja Maribora in Mure dobili devet od desetih prvenstvenih tekem in si že štiri kroge pred koncem tudi matematično zagotovili državni naslov.

“S soigralci sem se pogovarjal o tem, da je bilo po dveh porazih v zaključku jesenskega dela sezone že čutiti določeno paniko, sploh zato, ker je imel Ludogorec le dve točki prednosti pred zasledovalci. Potem smo oddelali zelo dobre priprave v Turčiji in odlično krenili v nogometno pomlad. Dobili smo vse tekme, z izjemo enega remija. Stvari so se odvile točno tako, kot smo si zamislili.”

Tudi privajanje na novo okolje za Žana Karničnika ni bilo preveč stresno. “Z Antejem so naju odlično sprejeli. Klub je res na izjemno visokem nivoju, za vse je izvrstno poskrbljeno. Sploh zdaj, ko smo prvaki, je vzdušje res fantastično.”

Foto: Osebni arhiv Žana Karničnika

Najprej lov na dvojno krono, potem na Ligo prvakov

Ludogorec si je torej že zagotovil državno krono, naslednji cilj pa je naslov pokalnega prvaka, ki so ga zeleno-beli v svoji zgodovini osvojili le dvakrat, nazadnje v sezoni 2013/2014. V petek bodo orli iz Razgrada na povratni tekmi polfinala v gosteh lovili gol zaostanka proti Levskemu iz Sofije (2:3). Nato pa se že začenja razmišljanje o evropskem poletju, ki je pravzaprav pri Ludogorcu vsako sezono glavno merilo uspeha.

“Petkova pokalna tekma bo za klub zelo pomembna, saj se odpira lepa priložnost za dvojno bolgarsko krono, ki je Ludogorec že nekaj časa ni osvojil. Potem pa se počasi fokus že usmerja proti Evropi. Vemo, da si lastnik kluba želi samo eno stvar – Ligo prvakov,” poudarja naš sogovornik.

Žan Karničnik je v začetni enajsterici Ludogorca doslej odigral šest tekem bolgarskega prvenstva, prispeval je tudi že dve asistenci. Privajanje na novo okolje ni bilo prezahtevno, tudi zato, ker bolgarsko prvenstvo ni bistveno drugačno od slovenskega.

“Ekipe so morda na malenkost višjem nivoju, predvsem fizično so nogometaši malce bolje pripravljeni. Kar pa se tiče infrastrukture, igrišč, stadionov, garderob, je Slovenija v tem pogledu kakšen korak ali dva pred Bolgarijo,” ocenjuje nekdanji nogometaš Mure.

FOTO: Jure Banfi.

Še kakšen Slovenec bi bil več kot dobrodošel

Ludogorec bo torej med poletjem naskakoval nastopanje v Ligi prvakov, kot je to v Razgradu v navadi, se verjetno obetajo tudi precejšnje spremembe igralskega kadra. Bodo Ante Šimundža, Damjan Ošlaj in Žan Karničnik v svojem novem klubu pozdravili še kakšnega Slovenca?

“Nekaj sprememb zagotovo bo. Vemo, da se v Ludogorcu stvari hitro menjajo, so pa v klubu zagotovo pripravljeni na morebitne spremembe. Sam bi si seveda želel, da v klub pride še kakšen slovenski nogometaš. To bi bilo res dobrodošlo. Se pa za zdaj še z nikomer nisem pogovarjal o tem, tako da ne vem, ali se kaj dogaja v tej smeri,” pogovor zaključuje novopečeni bolgarski prvak.