Novi predsednik Santosa: Nihče ne bo nosil številke 10

Nogomet 10. Dec 202321:03 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Carla Carniel via Guliver

Novi predsednik brazilskega Santosa Marcelo Teixeira je v soboto napovedal, da noben igralec kluba ne bo nosil dresa s številko 10, ki ga je po vsem svetu proslavil pokojni Pele, dokler bo ekipa igrala v drugi ligi.

Marcelo Teixeira, ki je bil v soboto izvoljen za Santosovega predsednika, je dejal, da se za to potezo odločil v poklon največjemu zvezdniku kluba, ki je 29. decembra v 81. letu starosti umrl.

“Dokler se Santos ne bo vrnil v serijo A, kar je njegov standard, ne bomo igrali z majico s številko 10,” je dejal Teixeira, ki je bil predsednik Santosa že dvakrat. “Letošnja sezona brazilske lige je bila poimenovana po kralju Peleju. Nadaljevali bomo s tem poslanstvom. Vrnili se bomo v prvo ligo, do takrat pa ne bomo nosili našega najslavnejšega dresa,” je povedal Teixeira.

Na vsaki tekmi nedavno končanega brazilskega prvenstva se je v 10. minuti igre počastilo Peleja, kar se nanaša na številko na dresu, ki jo je nosil za Santos in Brazilijo.

Teixeira, sicer poslovnež, je premagal štiri tekmece in s 53 % glasov dobil volitve in  se bo 1. januarja vrnil na predsedniško mesto v Santosu. Pred leti je predlagal, da bi moral klub za vedno upokojiti Pelejevo “10”, vendar je trikratni zmagovalec svetovnega prvenstva sam dejal, da si tega ne želi.

V okolici stadiona je bilo v preteklih dneh veliko dogajanja. Foto: Guliverimage

“To bi moral biti praznik demokracije, vendar ta trenutek ni primeren za praznovanje,” je Teixeira po glasovanju dejal članom kluba Santos. “Od zdaj naprej moramo biti enotni, da bomo imeli priložnost Santos ponovno postaviti na njegovo raven.”

Predsednik Santosa Andres Rueda, ki se glasovanja ni udeležil zaradi strahu pred jeznimi navijači, je v petek na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, kjer se opraviči navijačem.

Santos ima za sabo težaven teden, saj je v sredo doma z 2:1 izgubil proti Fortalezi, zaradi česar je prvič izpadel iz lige. Navijači so tisto noč zažigali avtomobile in avtobuse, naslednji dan vdrli na stadion Vila Belmiro, v soboto pa so med glasovanjem za predsednika izbruhnili še pretepi.

Santos je zdaj zadolžen, politično razdeljen, išče nove junake in mračno gleda na svojo prihodnost z manj denarja v drugi ligi, saj brazilski nogomet postaja vse bolj konkurenčen in drag.

Ko je Pele začel igrati v Santosu, je bila dres številka “10” le eden izmed mnogih, brez posebnega pomena. Ko je začel blesteti za klub in brazilsko reprezentanco, so to številko za svojo začeli izbirati najboljši igralci po vsem svetu, med njimi Diego Maradona, Zinedine Zidane in Lionel Messi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!