Novopečeni slovenski reprezentant: Prišel je moj čas

Nogomet 17. Mar 202218:001 komentar

Prvič je nase opozoril novembra 2018, nekaj mesecev po tem, ko je zapustil mladinski pogon Maribora in oblekel črno-beli dres Mure. Ta prelomni trenutek njegove kariere se je zgodil v Ljubljani, ko je dvakrat zadel na obračunu z Olimpijo. Kasneje je bilo prelomnic še kar nekaj, vse pa so bile stopničke na poti do velike nagrade - Tomi Horvat je z marcem 2022 postal slovenski članski reprezentant.

“Z dobrimi predstavami skozi celotno sezono me je Tomi Horvat na nek način prisilil, da ga vpokličem v reprezentanco,” je ob objavi seznama imen za marčevsko reprezentančno okno razmišljal slovenski selektor Matjaž Kek. In za 22-letnikom je zares sanjsko obdobje. Maja 2021 se je z Muro veselil državnega naslova, jeseni uvrstitve v Konferenčno ligo, krona tega obdobja pa je zagotovo krasen zadetek proti Tottenhamu, ki je tlakoval pot do največje zmage črno-belih v njihovi sodobni zgodovini.

Izstopajoče predstave Tomija Horvata torej niso ostale neopažene, za vpoklic v reprezentanco je dragulj Mure izvedel dan pred uradno objavo seznama. “Selektor me je popoldne poklical in mi povedal, da se vidimo na reprezentančnem zboru. Dejal je, da je prišel čas za to in da se kmalu srečava ter rečeva še kakšno dodatno besedo ali dve. Vselej od sebe dajem svoj maksimum, na igrišču želim pokazati čim več. Očitno sem uspel prepričati tudi selektorja,” ob našem klicu dan po uradnem obvestilu o tem, da je slovenski reprezentant, pojasnjuje Tomi Horvat.

Foto: Jure Banfi

S Karničnikom se je že slišal, žal mu je, da zraven ni Iličića

#related-news_1

Ob prvem reprezentančnem vpoklicu v zadnjih dneh poleg priprav na tekmo s Sežano, ki Muro čaka v soboto, 22-letnik odgovarja na številne čestitke, ki dežujejo s strani prijateljev, nekdanjih trenerjev, nogometnih kolegov … In v kratkem bo Horvat znova zaigral z nogometašem, s katerim je še nedavno delil slačilnico. V reprezentanco je namreč vpoklican tudi Žan Karničnik, ki je januarja iz Prekmurja odšel v bolgarski Ludogorec.

Z Žanom sva se že slišala. Veselim se ponovnega srečanja, lepo bo z njim spet združiti moči. Reprezentanca je nekaj posebnega, gre za zbor petindvajsetih najboljših slovenskih nogometašev v tem trenutku. Za sveti grb želi vsak dati samo najboljše in še toliko bolje je, da je tu nekdo, ki ga dobro poznam.”

Tomi Horvat  je nogometaš nove generacije, tokrat pa se bo v majici izbrane vrste srečal z izkušenimi reprezentanti, v katerih je iskal navdih skozi svoj nogometni razvoj ter se zgledoval po njihovih potezah na igrišču. To bo zanj zagotovo posebna izkušnja.

“Seveda se veselim dejstva, da bom delil slačilnico s takšnimi imeni. Žal tokrat ni zraven Josipa Iličića, ki je že dolga leta najboljši slovenski nogometaš, močan pečat je pustil tudi v Evropi. Veselim se zagotovo tudi srečanja z Janom Oblakom, Benjaminom Verbičem in Andražem Šporarjem. To so res vrhunski igralci, enako velja za ostale. To je velika čast,” priznava novopečeni slovenski reprezentant.

Biti vpoklican iz slovenske lige je poseben privilegij

Da se ne boji igranja z “velikimi fanti”, je Horvat dokazal že jeseni, ko je eno svojih najboljših tekem odigral ravno proti najbolj renomiranemu nasprotniku – londonskemu Tottenhamu, ki mu je zabil tudi fantastičen zadetek. Lahko nekaj podobnega pričakujemo recimo tudi na obračunu s Hrvaško?

“Seveda si želim, da bi dobil prve minute v reprezentanci. Na treningu bom dal svoj maksimum in se skušal dokazati selektorju, potem pa bomo videli, kaj vse se bo zgodilo v tem ciklusu,” vse skupaj vendarle nekoliko umirja 22-letnik, ki bo v reprezentanci znova združil moči tudi z nekdanjimi soigralci iz mlade reprezentance Žanom Celarjem, Adamom Gnezdo Čerinom, Žigo Frelihom, Dejanom Petrovićem in še enim debitantom Davidom Brekalom.

Foto: Jure Banfi

Prva liga Telemach ima na marčevskem seznamu Matjaža Keka dva svoja predstavnika. Polega Tomija Horvata je vpoklican tudi branilec Maribora Gregor Sikošek. Slovenski selektor je priznal, da bi bil v reprezentanco vpoklican tudi Maks Barišić, a je nogometašu Kopra udeležbo na reprezentančnem zboru preprečila huda poškodba.

“Slovenska liga je zelo konkurenčna. Vsak krog igraš s kvalitetnim nasprotnikom, nenehno moraš biti na visokem nivoju. Je pa poseben privilegij, da si vpoklican kot nogometaš slovenske lige, kajti vemo, da večina reprezentantov igra v še precej močnejših prvenstvih. Res moraš pokazati veliko, da si zaslužiš vpoklic v reprezentanco,” ocenjuje vezist Mure.

Telefon njegovega agenta še ni “pregorel”

22-letnik je torej v reprezentanco prišel kot predstavnik domačega nogometnega prvenstva, že precej časa pa razmišljamo o tem, da je prerasel okvirje slovenske nogometne lige in da je pripravljen na odhod na tuje. Med poletjem bo na naslov Mure bržkone priromala kakšna ponudba za prestop Tomija Horvata.

“Ne, v teh dneh še ne, morda ga bo več imel poleti,” z nasmehom na naše vprašanje o tem, ali ima te dni njegov agent veliko dela odgovarja naš sogovornik. “Bomo videli, če bo prišla prava ponudba in če bomo zadovoljni tako jaz kot klub, potem se lahko zgodi marsikaj.”

Komentari

Vaš komentar