O dekadenci, medijih, Rieri in peskovnikih slovenske lige

Nogomet 22. Mar 202320:00
Foto: Jure Banfi

V ponedeljkovi oddaji Pod prečko smo poleg Gorana Obreza in Mitje Vilerja preko video povezave gostili tudi trenerja Mure Dejana Grabića. Slednji je v zadnjem mesecu dni postal ena najbolj zanimivih osebnosti v slovenskem nogometu in ni manjkalo tem, ki jih je pojasnil in razjasnil v zanimivi nogometni debati.

Začelo se je z zdaj že kultno izjavo o “dekadenci slovenskega nogometa”, o čemer je Dejan Grabić, takrat še kot trener Brava, razmišljal po domačem porazu z Domžalami. V slovenski nogometni javnosti je prevladovalo mnenje, da je z izrazom dekadenca Ljubljančan opisoval igro oziroma taktiko nasprotnikove ekipe.

Nadaljevalo se je z njegovo selitvijo iz vrst Brava na klop Mure. Z vsem dolžnim spoštovanjem do Šiškarjev je seveda prekmurski ponos v vseh pogledih večja, bolj zanimiva in bolj izpostavljena slovenska nogometna znamka od še ne dvajsetletnega prvoligaša iz Šiške.

In potem je prišlo še dogajanje po tekmi med Muro in Olimpijo, ko se je Dejan Grabić na igrišču zapletel v spor s temperamentnim trenerjem zmajev Albertom Riero. Jasno, o vseh teh temah smo z Ljubljančanom govorili v naši oddaji Pod prečko, v naslednjih vrsticah pa vas čaka povzetek njegovega razmišljanja.

Dejan Grabič
Foto: Jure Banfi

O čem vse je v oddaji Pod prečko govoril Dejan Grabić?

O izjavi, da je to, kar gledamo, dekadenca slovenskega nogometa

Me veseli, da imam po enem mesecu končno priložnost razložiti svojo izjavo. Tu bi nastavil tudi ogledalo medijem. Kdor si je to izjavo interpretiral tako, kot si jo je, bi mi moral postaviti podvprašanje. Ne pa celoten teden napačno interpretirati mojo izjavo. To je zavajanje javnosti.

Morda sem bil nespreten, vse, kar sem želel, je opozoriti na to, da se v slovenskem nogometu ne pogovarjamo o pravih stvareh. Ne pogovarjamo se o tem, kako bomo napredovali, ker so interesi povsod drugod. Že leta in leta govorim, da imamo preslabe pogoje za delo. Po drugi strani pa prevelika pričakovanja.

Infrastrukturo in igrišča moramo dvigniti na višji nivo. Strinjam se, da so tereni ponekod res peskovniki. Ta izjava ni bila povezana ne z Bravom in ne z Domžalami, ampak poziv odločevalcem, da izboljšamo stvari.

Pojasnilo Dejana Grabića o izjavi: “To je dekadenca slovenskega nogometa”

O tem, da se moramo v nogometni javnosti pogovarjati o pravih stvareh

Vsak taktičen načrt je sprejemljiv, če je uspešen. Pogovarjajmo se o vsebini, ne o neumnostih. Danes je vse instantno, vse delamo za klike, za deljenje po družbenih omrežjih. Mi pa se moramo pogovarjati o pravih stvareh in pomagati slovenskem nogometu.

Isti konec tedna, kot je bila naša tekma z Domžalami, sem gledal tudi tekmo med Radomljami in Muro v Domžalah. Igralci na takšnem igrišču ne morejo pokazati niti 50 odstotkov tega, kar znajo. Enako je v Sežani, enako je na našem ŽAK-u. Ampak o tem mediji ne govorijo, ker ni zanimivo. Če se ne bomo pogovarjati o tem, bom tudi jaz obupal.

O tem, zakaj Bravo ne igra na Stožicah

Vsa leta sem apeliral ne vodstvo kluba, da moramo igrati v Stožicah, čeprav je ŽAK dom našega kluba. Ob vsaki priložnosti smo igrali v Stožicah, je pa res, da je na koncu to odločitev vodstva, ki je povezana tudi z višjimi stroški v primeru selitve. Vedno sem se bom boril, da imajo nogometaši kar najboljše pogoje. In tako se bom tudi v prihodnje.

Dejan Grabić
FOTO: Aleš Fevžer

O odnosu z NK Domžale

Tam sem preživel dve prelepi leti in sem še vedno čustveno navezan na ta klub. Blizu mi je njihov sistem dela, imajo jasno vizijo in širšo sliko, kaj dajejo slovenskemu nogometu. Koliko reprezentantov, mladih reprezentantov, nogometašev, ki so naredili dober prestop v tujino, je šlo skozi njihov sistem … Veseli me, da se držijo svoje zgodbe, ker so velika dodana vrednost za slovenski nogomet.

O tem, kako gleda na prihodnost Brava

Posebne panike ni. Stvari smo načrtovali za dve leti vnaprej in vedeli smo, da bo prišlo do te situacije. Klub si mora najprej zagotoviti obstanek, potem pa sledi sprememba kadra. Malce bo tudi očiščenja energije, tudi poslovni model bo malce spremenjen. Za prihodnost se ne bojim.

Našel se bo odgovor na vse odhode, zgodba pa se ne bo spremenila in bo še vedno temeljila na uveljavljanju mladih igralcev.

O Niku Kasalu, ki ga je proti Olimpiji na igrišče poslal od prve minute

To je bila taktična odločitev. Odločil sem se eno uro pred zborom, za to pozicijo sta konkurirala dva druga igralca. Uro pred tekmo sem govoril z njim po telefonu in v tonu glasu sem začutil, da je dovolj samozavesten in predrzen, da se ne bo ustrašil pritiska. To je potrdil na igrišču. Je velik talent in upam, da bo tako nadaljeval.

FOTO: Aleš Fevžer

O prekmurskem nogometnem okolju

Takšne strasti do nogometa še nisem začutil. Niti prej v igralski karieri. To potrjuje, da sem se pravilno odločil. Želim si tega pritiska, da je potrebno dobiti vsako tekmo. To okolje je še preseglo moja pričakovanja.

O tem, kako težka je bila odločitev za selitev na klop Mure

Na to sem čakal dolga leta. Je pa res, da se je bilo potrebno odločiti v enem dnevu. Ampak tako je v nogometu. Pogovoril sem se z družino in se odločil, da je to prava stvar.

Kaj se je dogajalo med Albertom Riero in Dejanom Grabićem po tekmi med Muro in Olimpijo? Preverite tukaj!

O tem, kakšna bo Mura v prihodnosti

Mura je bila najbolj uspešna, ko je imela jedro domačih, prekmurskih igralcev, jedro slovenskih igralcev in dodatek kvalitetnih tujcev. To zlato obdobje se je končalo z odhodom Anteja Šimundže, ki je tu naredil fantastično stvar. Takrat se je začel nov cikel.

Cilj je redno uvrščanje v Evropo in prodaja igralcev. Vemo, kaj zahteva Mura, narediti podobno zgodbo, kot je že bila. Da bo imela močno prekmursko identiteto in dovolj kakovosti, da doseže zastavljene cilje.

Prioriteta bo članska ekipa, drugi dve prioriteti pa sta obstanka mladincev in kadetov v prvi ligi in iskanje velikih talentov, ki bi jih dodali v mladinski pogon. To se nam vsem zdi smiselna logika, da bo DNK Mure živel naprej.