Šeško napada Zahovića, Kurtić in Oblak pa Cesarja

Nogomet 20. Jan 20245:00 1 komentar
Šeško Zahovič Cesar Kurtić
Foto: Uroš Skaza in Guliverimage. Montaža: Uroš Skaza

Ob robu večera debitantov v San Antoniu na prijateljski tekmi proti ZDA, ki bo štela kot uradna tekma A reprezentance, smo pokukali v zgodovino najboljše slovenske nogometne selekcije. Koliko nogometašev je igralo, koliko jih je doseglo gol? Kdo so rekorderji in kdo to lahko še postane?

Tekmo med ZDA in Slovenijo, ki se začne ob 21. uri, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Sportklubu.

Na dan, ko bo slovenska nogometna reprezentanca odigrala novo uradno tekmo, na njej pa bomo dočakali številne debitante, smo se zakopali v številke in pokukali v statistiko nastopov in strelcev najboljše slovenske nogometne selekcije.

Slovenija je v januarskih terminih v preteklosti do zdaj nekajkrat že igrala, a se tiste tekme niso štele kot uradne.

Danes zvečer se bo v San Antoniu pomerila z ZDA oziroma selekcijo ameriških igralcev tamkajšnje najboljše lige MLS, na tej tekmi pa bo selektor Matjaž Kek računal večinoma na igralce iz slovenske lige lige s šestimi izjemami.

Igor Vekić, Srdjan Kuzmić in Žan Zaletel igrajo na Danskem, Adrian Zeljković na Slovaškem, Andres Vombergar v Združenih arabskih emiratih, Mitja Ilenič pa v ZDA.

Toda kljub temu bo tekma štela za uradno, saj so tako zaprosili pri Nogometni zvezi Slovenije, nam je potrdil njihov tiskovni predstavnik Matjaž Krajnik. To pomeni, da je pred nami tretja medsebojna tekma Slovenije in ZDA.

Prva je bila nepozabna junija 2010 na svetovnem prvenstvu v Johannesburgu, ki se je končala z 2:2. Druga le dobro leto pozneje ob ustoličenju Slaviše Stojanovića kot selektorja novembra 2011 v Stožicah. S 3:2 so zmagali Američani.

Žan Karničnik (24 nastopov) je najizkušenejši reprezentant od teh, ki jih je Matjaž Kek popeljal v ZDA. FOTO: Profimedia.

Tekma, v kateri bomo videli največ debitantov po letu 1992

Še bolj zanimivo pa je to, da je pred nami tudi večer številnih debijev v slovenskem dresu. Bržčas bo padel rekord po uradni prvi tekmi slovenske nogometne reprezentance 3. junija leta 1992, ko je ob remiju z 1:1 z Estonijo v Talinu takratni selektor Bojan Prašnikar priložnost ponudil 16 nogometašem. Torej debitantom.

Matjaž Kek, ki ga danes čaka prva tekma v letu 2024, v katerem bo s Slovenijo zaigral na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je za tokratno akcijo vpoklical 22 nogometašev. Od njih je eden že odpadel. Mladi Sandro Jovanović iz Aluminija je doma ostal zaradi bolezni.

Timi Max Elšnik in Žan Karničnik sta v zadnjem času celo standardna člana začetne enajsterice Slovenije, tako da debitirala seveda ne bosta, v preteklosti pa so vsaj en reprezentančni nastop zabeležili tudi Vombergar, Repas in Šoštarič.

To v teoriji torej pomeni, da danes lahko dočakamo kar 15 debitantov, kar pa se v praksi zagotovo ne bo zgodilo.

Kakorkoli že, številka 224 – toliko nogometašev je namreč v 32 letih obstoja zaigralo za člansko slovensko reprezentanco -, bo danes močno poskočila.

Kako je z nastopi?

Kdo je sicer rekorder, kateri nogometaši so najvišje po številu nastopov in kdo bi jih utegnil v zdajšnji generaciji, ki je Slovenijo prvič po 14 letih čakanja popeljala na veliko tekmovanje, prehiteti?

Rekorder Boštjan Cesar in Bojan Jokić sta edina, ki sta do zdaj v slovenskem dresu prišla do stotih nastopov. FOTO: Aleš Fevžer.

Medtem ko je Cristiano Ronaldo, ki bo s Portugalsko kmalu gostoval v Ljubljani, zbral že čez 200 nastopov v dresu reprezentance (205), sta v slovenski reprezentanci le dva nogometaša, ki ste presegla stotico. Pa še to komaj. Rekorder Boštjan Cesar ima 101, Bojan Jokić pa okroglih 100 nastopov.

Na tretjem mestu je Valter Birsa z 90, ki pa ga bo stopničko nižje kmalu porinil najizkušenejši član zdajšnje reprezentance Jasmin Kurtić, ki je pri 89 nastopih s slovenskim grbom. Resda je star že 35 let, a če bo v reprezentanci vztrajal še vsaj eno leto, bi lahko napadel tudi rekord. Nenazadnje Slovenijo letos čaka res veliko tekem. Upamo seveda, da še kakšna več od teh, ki so do zdaj v koledarju. To bi pomenilo, da bi se Slovenija prvič v zgodovini na velikih tekmovanjih uvrstila v izločilne dele …

Pustimo sanje, vrnimo se na številke. V Kekovi zasedbi med nogometaši v najboljši deseterici po številu tekem za Slovenijo ni več nobenega. Najvišje, na 20. mestu najdemo zdajšnjega kapetana Jana Oblaka s 62 nastopi. Ta mesec je dopolnil komaj 31 let, vratarji po pravilu igrajo dlje, brani na vrhunski ravni in bo v prihodnosti zagotovo lahko postal rekorder. Vsaj, če bo tako hotel, bi lahko postal prvi nogometaš s krepko prek 100 tekmami za reprezentanco. Nič ni videti, da bi ga med slovenskima vratnicama lahko kdo v ne preveč oddaljeni prihodnosti ogrozil …

Jasmin Kurtić ima prepričljivo največ nastopov v zdajšnji reprezentanci (89). FOTO: Guliverimages.

Za prvim zvezdnikom prihajajo Benjamin Verbič, ki je star 30 let in pri 56 nastopih, Petar Stojanović (28 let in 50 nastopov), Andraž Šporar ima leto več in nastop manj, Jaka Bijol je z 24 leti že pri 45 tekmah in zagotovo prav tako v prihodnosti zelo resen kandidat, da preseže stotico.

Potem sledijo 29-letnika Miha Zajc in Jure Balkovec, ki sta pri 39 in 31 tekmah, Miha Blažič, ki je s 30 leti pri 30 nastopih …

Vsi dozdajšnji slovenski reprezentanti:

101 – Cesar Boštjan
100 – Jokić Bojan
90 – Birsa Valter
89 – Kurtić Jasmin
81 – Handanović Samir
80 – Novaković Milivoje, Zahovič Zlatko
78 – Iličić Josip
77 – Brečko Mišo
74 – Ačimović Milenko, Čeh Aleš
71 – Novak Džoni, Kirm Andraž
66 – Galić Marinko
65 – Knavs Aleksander, Rudonja Mladen
64 – Karić Amir
63 – Ilić Branko, Pavlin Miran
62 – Oblak Jan,
61 – Koren Robert
57 – Simeunović Marko
56 – Verbič Benjamin
50 – Mevlja Miha, Stojanović Petar
49 – Šporar Andraž
48 – Dedić Zlatko, Krhin Rene, Ljubijankić Zlatan, Šiljak Ermin
46 – Čeh Nastja
45 – Bijol Jaka,
44 – Osterc Milan
43 – Komac Andrej
42 – Milanič Darko, Udovič Sašo
39 – Matavž Tim, Radosavljević Aleksandar, Šuler Marko, Zajc Miha
38 – Milinović Željko
37 – Mavrič Rožič Matej, Žlogar Tonči
36 – Englaro Robert
34 – Šukalo Goran
33 – Bezjak Roman, Cimirotić Sebastjan
32 – Pečnik Nejc
31 – Balkovec Jure
30 – Blažič Miha,
29 – Jermaniš Alfred
28 – Gliha Primož, Kampl Kevin
27 – Boškovič Boško, Cipot Fabijan, Gajser Saša, Gnezda Čerin Adam, Struna Andraž, Vugdalić Muamer
26 – Bulajič Spasoje, Črnigoj Domen, Dabanovič Mladen, Lavrič Klemen, Križan Aleš, Šeško Benjamin
25 – Berić Robert
24 – Karničnik Žan
23 – Lovrić Sandi, Skubic Nejc
22 – Stevanović Dalibor, Pavlovič Zoran
21 – Struna Aljaž
20 – Florjančič Matjaž, Gorenc Stanković Jon, Lazarević Dejan
19 – Sešlar Simon, Židan Gregor
18 – Belec Vid, Mavrič Borut
17 – Istenič Rudi, Binkovski Peter
16 – Bohar Damjan, Mertelj Aleš
15 – Poljšak Andrej, Raković Ermin, Rotman Rajko, Samardžić Miral, Šišić Mirnes, Vučkić Haris, Zahović Luka
14 – Fileković Suad, Mörec Mitja, Mlakar Jan
13 – Bačinović Armin, Vetrih Amedej, Vršič Dare
12 – Kokol Vladimir, Pokorn Jalen
11 – Brekalo David, Gajser Damjan, Sikošek Gregor
10 – Elšnik Timi Max, Kokot Aleš, Matić Darijan
9 – Rodić Aleksandar
8 – Benedejčič Igor, Celar Žan, Handanović Jasmin, Milec Martin, Štulac Leo, Vipotnik Žan, Zulič Samir, Zupan Branko
7 – Cifer Franc, Janža Erik, Kapić Adem, Maroh Dominic, Mitrakovič Željko, Semler Borut, Šnofl Matej, Tavčar Rajko
6 – Cvikl Matjaž, Dervišević Amir, Kelhar Dejan, Kouter Nino, Omladič Nik, Pate Janez, Popović Denis, Srebrnič Miran, Valentinčič Sandi
5 – Anđelković Siniša, Burgič Miran, Katanec Srečko, Kosić Dušan, Kramer Blaž, Mejač Aleš, Mitrović Nemanja, Rep Rajko, Sankovič Goran
4 – Bajrić Kenan, Cvijanović Goran, Dominko Marjan, Drkušić Vanja, Filipović Željko, Horvat Tomi, Jović Boban, Jurčević Mario, Krajnc Luka, Kronaveter Rok, Pečnik Andrej, Rogelj Žan, Rusić Dejan, Škaper Štefan, Tiganj Senad, Zavrl Janez
3 – Mihelič Rene, Oblak Robert, Repas Jan, Šimundža Ante, Tanjič Almir, Velikonja Etien, Vrhovec Blaž, Žinko Luka
2 – Balažic Gregor, Bečaj Vili, Blatnik Gregor, Čavušević Džengis, Črnic Matic, Delamea Mlinar Antonio, Elsner Marko, Gobec Sebastjan, Ipavec Patrik, Jukan Amer, Lazič Igor, Majer Žan, Milošević Vlado, Petrovič Dejan, Sivko Aljoša, Viler Mitja, Vombergar Andres, Živec Saša
1 – Aljančič Janez, Bajrektarević Edo, Belec Robert, Beršnjak Dominik, Bizjak Lovro, Boben Matija, Botonjič Damir, Brezič Danijel, Djuranović Dejan, Elsner Luka, Firer Ivan, Goršek Andrej, Gruškovnjak Marko, Jakomin Saša, Jančič Matjaž, Jelenič Enej, Kapić Bekim, Kek Matjaž, Koprivec Jan, Matjašič Jure, Nemec Dejan, Ošlaj Damjan, Palčič Matej, Perkat Davor, Pihler Aleks, Poznič Igor, Požeg Vancaš Rudi, Rajčević Aleksander, Rakić Milan, Ribarič Elvis, Ružnić Amir, Strajnar Janez, Šeliga Aleksander, Šoštarić Karić Sven, Tijanić Dejan, Tosič Peter, Trajkovski Dejan, Ubavič Zoran, Vidovšek Matevž, Vončina Miha, Vulić Ivica, Zeljković Zoran

Kako je s strelci?

Na današnji tekmi v San Antoniu lahko seveda teoretično dočakamo tudi kar 20 novih slovenskih strelcev, a bomo v resnici zadovoljni, tudi če le enega ali dva.

Če bo danes kdo od nogometašev, ki bodo zvečer nosili slovenske drese, zadel, bomo dočakali 82. strelca v zgodovini slovenske reprezentance. Upamo seveda, da tudi 83., 84. …

Le eden od slovenskih nogometašev na zdajšnji ameriški odpravi je tak, ki je občutek veselja po doseženem golu v reprezentanci že doživel. Žan Karničnik je v polno meril pri zmagi v San Marinu v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024.

Slovenski strelski rekorder je že 25 let Zlatko Zahović. FOTO: Guliverimages.

Skupaj smo od zgodovinskega prvega gola Igorja Benedejčića od leta 1992 do danes v reprezentanci videli 81 strelcev. Od tega kar 33, ki so se pri enem golu tudi ustavili.

Vsaj dvoštevilčno statistiko golov ima 11 nogometašev. Dva najdemo tudi v zdajšnji reprezentanci. Oba sta dosegla po deset golov. Prvi je Andraž Šporar, star je 29 let. Drugi je Benjamin Šeško in jih ima komajda 20. Če bo šla njegova kariera v začrtani smeri, bo prej ali slej zagotovo postal slovenski rekorder.

To je že pred časom potrdila tudi zdajšnja številka ena, ki ima rekord v svojih rokah že četrt stoletja. “Šeško me bo presegel, mojega rekorda ni več,” je v pogovoru za Sportklub že pred več kot letom dni, ko je bil najmlajši debitant in najmlajši strelec v zgodovini slovenske reprezentance še pri štirih golih, povedal Zlatko Zahović.

Legendarni Mariborčan je v slovenskem dresu dosegel 35 golov in bil vrsto let z naskokom najboljši slovenski strelec v zgodovini, dokler se mu ni nevarno približal Milivoje Novaković, ki je šel v reprezentančni pokoj leta 2017 z 32 goli.

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško bi utegnil v prihodnosti postati novi rekorder FOTO: Aleš Fevžer

Josip Iličić, s Sašom Udovičem trenutno tretji najboljši strelec v zgodovini Slovenije, je pred dobrima dvema letoma zadnjo tekmo za reprezentanco odigral po 16 golih v njenem dresu. Na petem mestu s 14 goli skupaj najdemo Primoža Gliho in Ermina Šiljaka, z golom manj na sedmem Milenka Ačimovića.

Več kot 10 golov je dosegel še Tim Matavž (11), desetkrat pa je ob Šešku in Šporarju v polno meril tudi Boštjan Cesar, edini branilec med strelci dvoštevilčnih golov v reprezentanci.

Preostali najboljši strelci, ki še igrajo za reprezentanco, so Miha Zajc, ki je pri osmih golih, dva manj je dosegel Benjamin Verbič, štiri Sandi Lovrić, tri Adam Gnezda Čerin, Petar Stojanović in Domen Črnigoj

Vsi dozdajšnji strelci v slovenski reprezentanci:

35 – Zahovič Zlatko
32 – Novaković Milivoje
16 – Iličić Josip, Udovič Sašo
14 – Gliha Primož, Šiljak Ermin
13 – Ačimovič Milenko
11 – Matavž Tim
10 – Cesar Boštjan, Šporar Andraž, Benjamin Šeško
8 – Dedić Zlatko, Osterc Milan, Zajc Miha
7 – Birsa Valter
6 – Cimerotič Sebastjan, Čeh Nastja, Kirm Andraž, Lavrič Klemen, Ljubijankić Zlatan, Pečnik Nejc, Verbič Benjamin
5 – Bezjak Roman, Koren Robert, Pavlin Miran, Vučkić Haris
4 – Lovrić Sandi
3 – Črnigoj Domen, Gnezda Čerin Adam, Knavs Aleksander, Mevlja Miha, Milinović Željko, Novak Džoni, Pate Janez, Stojanović Petar, Šuler Marko, Vršič Dare
2 – Berić Robert, Janža Erik, Kampl Kevin, Krhin Rene, Kurtić Jasmin, Mitrović Nemanja, Mlakar Jan, Šišić Mirnes, Šukalo Goran, Vipotnik Žan
1 – Benedejčič Igor, Bijol Jaka, Binkovski Peter, Bohar Damjan, Brekalo David, Bulajić Spasoje, Čeh Aleš, Florjančič Matjaž, Gajser Saša, Gorenc Stanković Jan, Ilić Branko, Jermaniš Alfred, Jokić Bojan, Karić Amir, Karničnik Žan, Katanec Srečko, Kokol Vladimir, Kronaveter Rok, Lazarević Dejan, Mavrič Rožič Matej, Miloševič Vlado, Poljšak Andrej, Radosavljević Aleksandar, Raković Ermin, Rep Rajko, Rodić Aleksandar, Rudonja Mladen, Skubic Nejc, Stevanović Dalibor, Struna Aljaž, Struna Andraž, Tiganj Senad, Zulič Samir, Žlogar Tonči

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje