Zlatko Zahović: Šeško me bo presegel, mojega rekorda ni več

Nogomet 28. Sep 202215:04 0 komentarjev
Tudi Zlatko Zahović je navdušen nad Benjaminom Šeškom. FOTO: SPS

Benjamin Šeško je navdušil tudi rekorderja po številu golov (35) slovenske nogometne reprezentance in njenega najboljšega igralca v zgodovini Zlatka Zahovića, ki smo ga poklicali po novi navdušujoči predstavi komajda 19-letnega napadalca.

“Top talent, svetovnega formata. Govorimo o nogometašu, ki je vrh ledene gore talentov svetovnega nogometa. S tem sem povedal vse,” o Benjaminu Šešku pravi strelec 35 golov v 82 nastopih za Slovenijo, Zlatko Zahović, ki je seveda navdušen tudi nad včerajšnjim spektakularnim zadetkom nadarjenega najstnika iz Radeč v mreži Švedske in sobotnim s tekme proti Norveški.

“Pa ne govorimo samo o golih. Tudi gibanje, fizika, motorika, razmišljanje … Je praktično kompleten igralec. Ne morem verjeti, da je star šele 19 let. Za svojo starost je neverjetno zrel. Veselim se tega, kaj vse bo v prihodnosti še naredil,” je s hvalospevi nadaljeval Zahović, ki mladega napadalca RB Salzburga v prihodnosti vidi zelo visoko.

Veselje Benjamina Šeška po evrogolu na Švedskem. FOTO: Guliverimages

Postal bo zvezdnik svetovnega formata

“Če bo zdrav, potem ne vidim drugega scenarija kot to, da bo uspel in postal zvezdnik svetovnega formata. Zdi se mi, da se je s prestopom v Leipzig čez eno leto odločil pravilno. To je zelo pametna poteza. Tako mlad ni dobro preskakovati razredov. Ne dvomim o tem, da bo nekoč zvezdnik kakšnega od največjih svetovnih klubov,” pravi nekdanji član Porta, Olympiacosa, Valencie in lizbonske Benfice.

O vlogi Šeška v reprezentanci prav tako ne dvomi. “Pravilno je, da selektor Matjaž Kek v ospredje postavlja ekipo, to je logično. Ekipa je vedno na prvem mestu. Sem pa prepričan, da se tudi on dobro zaveda, kaj ima. Okoli njega bo gradil ekipo, o tem ni dvoma,” je prepričan 51-letni Mariborčan, ki je za reprezentanco igral med letoma 1992 in 2004.

V tem času je zbral 82 nastopov in dosegel 35 golov, kar je že skorajda dve desetletji rekord, ki ga ni dosegel še nihče. Ga lahko Šeško?

“Niti malo ne dvomim v to, da me bo Šeško presegel. Na moj rekord gledam, kot da ga ni več. Je preteklost. On bo te številke zagotovo popravil. Najprej zato, ker je vrhunski talent, pa tudi zaradi tega, ker je v zdajšnjem reprezentančnem nogometu več tekem,” je velikemu talentu napovedal zagotovo najboljši igralec v zgodovini slovenske reprezentance, če že ne kar celotnega slovenskega nogometa.

Iz časov, ko je blestel v slovenski reprezentanci. FOTO: Guliverimages.

Kaj pove primerjava med Zahovićem in Šeškom?

Ob tem smo se malce poigrali s številkami, kopali po Zahovićevi reprezentančni statistiki in jo primerjali z za zdaj kratko Šeškovo reprezentančno kariero.

Zahović je v reprezentanci debitiral na pragu 22. leta, 7. novembra 1992 na prijateljski tekmi proti Cipru, saj prav veliko prej ni mogel. To je bila namreč šele druga tekma v zgodovini reprezentance. Na prvi gol je čakal sedem nastopov, ki pa so se razpotegnili na kar dve leti. Zadel je tri mesece pred 24. rojstnim dnem, 16. novembra 1994 na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 1996 proti Litvi. V povprečju je v reprezentančnem dresu gole zabijal na vsakih 193 minut. Reprezentančno pot je zaključil, ko je bil star 33 let.

Šeško je do zdaj v 15 nastopih dosegle štiri gole. Prvič je za Slovenijo zaigral 1. junija lani na prijateljski tekmi proti Severni Makedoniji v Kopru. Ob debiju je star komaj 18 let. Polnoletnost je namreč dopolnil dan pred tem. Na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 proti Malti štiri mesece pozneje je v šestem nastopu dočakal prvi reprezentančni gol. Trenutno je pri povprečju 224 minut, ki jih potrebuje za gol.

Iz arhiva o Benjaminu Šešku:

Benjamin Šeško: Rad bi, da me nehate primerjati s Haalandom (intervju)

Kako dober je v resnici Benjamin Šeško? (analiza)

Nogometni boter Benjamina Šeška

Ima Zahović prav?

Je Zahovićeva trditev, da je njegov strelski rekord preteklost, realna? Zagotovo. Bilo bi presenečenje, če ga Šeško ne bi presegel.

Slovenija v zadnjih letih na leto odigra približno deset tekem. Šeško je v manj kot letu dni za reprezentanco zadel štirikrat, star pa je komaj 19 let.

Če bo ostal pri tem povprečju, bi do Zahovićevega rekorda lahko prišel nekje po dopolnjenem 25. letu starosti, verjamemo pa, da bo Šeško iz leta še precej boljši. Pred njim je, če bo sreča, še 15 let igranja na reprezentančni ravni. Spogleduje se lahko še s precej višjimi številkami.

Toda počasi, pot do tja je še zelo dolga. In ne pozabimo niti na to, da je Zahović na poti do rekorda Slovenijo popeljal tudi na evropsko in svetovno prvenstvo …

Gol Benjamina Šeška proti Švedski:

Gol Benjamina Šeška proti Norveški:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!