Odločni Matjaž Kek: To smo si zakuhali sami, moramo izpolniti cilj

Nogomet 7. Nov 202313:10 0 komentarjev
Matjaž Kek s seznamom za novembrski tekmi. FOTO: Aleš Fevžer.

Matjaž Kek, selektor slovenske nogometne reprezentance - pred njo je zgodovinski mesec, v katerem si lahko zagotovi nastop na evropskem prvenstvu 2024 -, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju predstavil seznam kandidatov, na katere bo računal na tekmah proti Danski v Köbenhavnu in Kazahstanu v Ljubljani.

Slovenija v zadnji dve tekmi v skupini H vstopa kot vodilna reprezentanca. Ima 19 točk. Toliko, kolikor jih ima tudi Danska, s katero se bodo Slovenci pomerili prihodnji petek v gosteh. Z zmago bi si Slovenci že zagotovili nastop na evropskem prvenstvu 2024. V nasprotnem primeru bi za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje po dolgih 14 letih čakanja zadostovala točka proti Kazahstanu v razprodanih Stožicah.

“Zdaj smo tam, kjer smo že po žrebu želeli biti. Razmišljamo o momentu, smo v sklepnem dejanju. Odločalo se bo, kdo iz naše skupine bo šel na evropsko prvenstvo. To je bil vedno, od samega začetka naš cilj. Mislim, da smo zasluženo tam, kjer smo. Je pa jasno, da bomo črto povlekli na koncu. Naše misli so zato zdaj povsem usmerjene v kakovostno pripravo. Najprej na prvo, potem pa še drugo tekmo,” je na novinarski konferenci povedal dobro razpoloženi Matjaž Kek.

Težave s poškodbami, zraven tudi novinec

Selektor ima nekaj težav, zato je na tokratni seznam uvrstil tudi novinca. Vezista, ki igra na Norveškem, Nina Žuglja. Manjkajo rezervni vratar Matevž Vidovšek, branilec David Brekalo in napadalec Žan Celar, ki pa bi se reprezentanci utegnil priključiti naknadno.

“Obdobju sezone primerno je nekaj težav s poškodbami, zato bo v naslednjih dneh verjetno prišlo še do nekaj sprememb. Sveža informacija je, da je poškodovan Celar, s katerim sva v stikih. V naslednjih dneh bomo videli, kako bo ta poškodba vplivala na njegove treninge. Če bo okej, bo eden od tistih, ki bo naknadno prišel. Težave s poškodbami imajo tudi Erik Janža, Petar Stojanović, Timi Max Elšnik … Odpadel je Brekalo, ki je poškodovan že nekaj časa. Ampak tako pač je, to je pričakovano. Ne more biti vedno tako, kot si želiš,” je nadaljeval Kek.

FOTO: Aleš Fevžer.

“V fante, ki jih imam, povsem zaupam. To je skupina kakovostnih nogometašev, ki so pokazali tudi karakter. Sposobni so odigrati ti dve tekmi. Pričakovanja so visoka. Velik privilegij je, da lahko razmišljamo o tako velikem uspehu. Toda moramo ostati normalni, samozavestni, odločni, predvsem pa motivirani, da izkoristimo moment, v katerega smo se pripeljali. Seštevajte vi in navijači. Nas veseli, da je stadion za tekmo proti Kazahstanu že razprodan, a mislimo samo na naslednjo tekmo. Na tri treninge, ki so pred nami, in na igranje v Köbenhavnu,” je še povedal selektor Slovenije, ki je v odlični formi. Na zadnjih štirih tekmah je štirikrat zmagala.

Ostati skromni, a ne ponižni

“Lahko pridemo do zgodovinskega rezultata. Bodite pa prepričani, da se bo nogomet igral tudi po 21. in 22. novembru. Jaz predvsem komaj čakam, da začnemo trenirati. Moramo pa vsi narediti vse, da pokažemo določeno kvaliteto. Ostati moramo skromni, a ne ponižni. To vedno govorim. Samozavestni, zavedati se moramo svojih kvalitet. Mene to vodi naprej in me bo pripeljalo na cilj. Sami smo si zakuhali, kar imamo. Zdaj moramo to izkoristiti,” je še dejal Kek, ki upa, da se bo v trenerski vlogi po svetovnem prvenstvu 2010 še drugič uvrstil na veliko tekmovanje, na katerih je Slovenija do zdaj nastopila trikrat.

Nogometna evforija v Sloveniji se bliža vrelišču, kar potrjuje tudi informacija, ki so jo sporočili z Nogometne zveze Slovenije. Ne samo, da je bila domača tekma s Kazahstanom v hipu razprodana, veliko zanimanje med slovenskimi navijači vlada tudi za gostovanje na Danskem, kamor bo odpotoval poseben čarterski let.

Slovenski nogometaši bodo s pripravami na tekmo proti Danskem v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, ki je gostil tudi tokratno novinarsko konferenco, začeli v ponedeljek.

Selektor je bil od prihodu na novinarsko konferenco dobre volje. FOTO: Aleš Fevžer.

O čem je na novinarski konferenci še govoril Matjaž Kek?

O vraževerju, primerjavah z letom 2010:
“Dejstvo je, kot sem že povedal, da se črte vleče na koncu. Primerjave s prejšnjimi zgodbami so nesmiselne. To je čas, ki je za nami. Danes so okoliščine drugačne, izhodišče prav tako. Mi moramo priti do teh točk, ki bi nas popeljale na evropsko prvenstvo. Danes imamo že 19 točk, kar bi lahko ob določenih scenarijih že zadoščalo, a se je razpletlo, da ne. Prehitevanje, preračunavanje … Tega ne bomo dovolili. Nisem tak tip. Nismo v situaciji, da bi lahko kogarkoli podcenjevali. Da bi razmišljali o čemerkoli drugem kot o kakovosti naše igre. O našem odnosu. O motivu. Imamo to, kar smo želeli. O tem se pogovarjamo že od žreba. Vemo, da je tekma na Danskem zelo pomembna, da so Danci favoriti. Toda tudi mi imamo svoje motive, želje. Sem zadovoljen. Gremo korak za korakom.”

O tem, da razmišlja le o tekmi z Dansko:

“Kako pa naj bo? Drugače se ne da. Trenutno me dosti bolj kot prva in druga tekma zanima stanje posameznih igralcev. Smo pa zdaj v momentu, ko tudi kaka minuta manj, kaka poškodba ne sme odločilno vplivati na karkoli. Pred nami sta tekmi, ki odločata. Igramo proti direktnim nasprotnikom. Vreme, igrišče … Alibijev ni. O tem nima smisla razpravljati. Moramo narediti vse, da bodo zaradi homogenosti in kompaktnosti igralcev, ki so prepoznali moment, težave pozabljene. Zakaj jim ne bi prepustili igrišča in naj fantje uživajo? Predvsem v kakovosti svoje predstave.”

O tem, ali to, da na Danskem igra samo zmaga, kaj spremeni?
“Tudi proti Finski nam je igrala samo zmaga, podobno je bilo v Belfastu. Zdaj nas takšna tekma čaka še na Danskem, s tem da je nasprotnik še bolj kakovosten. Na prvi tekmi smo se jim dobro upirali. Izhodišče pa je tako za njih kot za nas enako. Tudi njih potem čaka še tekma v Belfastu. Zavedamo se svoje kakovosti. Vse ostalo ne bi bilo prav. Naslednja tekma je edina, ki nas zanima. Jasno, najprej moramo videti, v kakšnem stanju bodo igralci, ki so dobili pozive. Bo pa treba biti pameten in pragmatičen.”

O tem, da Benjamin Šeško v klubu igra manj od pričakovanj:

“Že lani poleti sem govoril, da je preskok iz Salzburga v nemško Bundesligo tak, da gre lahko v eno ali drugo stran. Mislim, da je to relativno normalno. Kakšna minuta več bi veselila, slaba igralna praksa lahko predvsem pri mladih pusti posledice. Po drugi strani pa je jasno, da je vsak mesec odigral dve kakovostni tekmi v reprezentanci. Jaz upam, da ga to hrani. Željo in motiv za dokazovanje v eni od najboljših lig na svetu zagotovo ima. Pa ni tukaj samo on. Imamo še nekaj nogometašev, ki igrajo manj od pričakovanj. Na drugi strani imamo nekatere, ki nenehno opozarjajo nase. Kakorkoli že, pred nami sta tekmi, na katerih se ne bo spraševalo o minuti več ali manj. Vloga je takšna, kot je.”

FOTO: Aleš Fevžer.

O tem, ali evforija med navijači predstavlja past:
“Razmišljati moramo predvsem o cilju, ki je pred nami. Normalno, da so navijači evforični. Kaj bomo skrivali? Enako velja za Dance, tudi Kazahstance, ki lovijo zgodovinski rezultat. Mi se moramo osredotočiti predvsem na trening, tekmo. Iti na igrišče in dati vse od sebe, kolikor se v določenem momentu da. Potem pa te lahko včasih poljubi tudi sreča. Odigrati moramo dve tekmi na najvišji ravni. O čem drugem se ne bomo pogovarjali. Ne zanima nas, kaj se dogaja okoli nas. Sami smo zakuhali to situacijo, zdaj jo moramo sprejeti.”

O debitantu Ninu Žuglju:
“Že nekaj časa je bil v mojih mislih. Pa ne samo on, zraven teh nogometašev, ki jih vidite na seznamu, je še nekaj igralcev prejelo pred vpoklic. Če bo treba, bomo koga od njih aktivirali. Žugelj je zagotovo eden od nogometašev, ki lahko zapolni vrzel na igralnem mestu, s katerim imamo nekaj težav. Po poškodbi, ki jo je imel, je začel igrati dobro. Igra na način, ki bi nam lahko ustrezal. Igra v zahtevni ligi, v ekipi, ki igra zanimiv nogomet in je po značaju blizu mojega razmišljanja.”

O tem, da ima Slovenija vse v svojih rokah:

“Kje ste bili marca in junija ali pa leto in pol nazaj? Prepriča te moment, stalnost. Več treningov, tekem. Bežim od tega, da bi razlagal o tem, da smo v komfortni situaciji. To bi bilo neumno. Letos smo že igrali z obojimi, tako s Kazahstanom kot z Dansko. Vemo, kakšne težave smo imeli na trenutke z obojimi. Zdaj bomo analizirali tudi ti dve tekmi, se pripravili na oba nasprotnika. Ampak gremo po vrsti. Počakati na teden, ki je pred nami. Trenirati, se pripraviti. Dosti časa smo že skupaj, zadeve so utečene. Še vedno pa moramo nabirati točke. Ne vem, zakaj bi bili v komfortni situaciji? Še vedno potrebujemo točke. Je pa res, da smo se spravili v situacijo, ko odločamo sami o sebi. To smo si zaslužili in prepričan sem, da bomo to tudi izkoristili.”

O svoji prihodnosti na klopi Slovenije:
“Prezgodaj je govoriti o tem. Kar se mene tiče, je jasno, do kdaj imam pogodbo. Glede ostalega pa lahko povem, da so v tej skupini fantje s toliko perspektive, da jih bo znal razvijati vsak, ki jih bo imel. Mentalno so na takem nivoju, želijo biti boljši, se dokazovati. V dresu Slovenije in svojih klubov. Imam neizmerno zaupanje v svoj strokovni štab, ljudi okoli mene. Vsi delamo napake, ampak smo objektivni. Znamo jih popraviti. Ne iščemo alibijev. Naredili smo korak naprej. Rezultati, ki jih dosegamo zadnje čase, niso plod ene akcije, enega igralca. Smo tam, kjer smo želeli biti od prvega dne. Nič ne bo veljalo, če tega tudi ne zaključimo. Slovenski nogomet je v s člansko reprezentanco, mlado reprezentanco in tudi preostalimi selekcijami v pozitivnem momentu. Dosti je stvari, ki bi lahko bile drugače, ampak gre na bolje.”

Seznam Matjaža Keka za tekmi proti Danski in Kazahstanu:

Vratarji:
Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija), Vid Belec (Apoel Nikozija, Ciper), Martin Turk (Parma, Italija).

Branilci:
Jaka Bijol (Udinese, Italija), Jure Balkovec (Alanyaspor, Turčija), Miha Blažič (Lech Poznan, Poljska), Žan Karničnik (Celje), David Zec (Celje), Erik Janža (Gornik Zabrze, Poljska), Vanja Drkušić (Soči, Rusija).

Vezisti:
Jasmin Kurtić (Universitea Craiova, Romunija), Benjamin Verbič (Panathinaikos, Grčija), Petar Stojanović (Sampdoria, Italija), Miha Zajc (Fenerbahče, Turčija), Sandi Lovrić (Udinese, Italija), Adam Gnezda Čerin (Panatinaikos, Grčija), Jon Gorenc Stanković (Sturm Graz, Avstrija), Jan Mlakar (Pisa, Italija), Timi Max Elšnik (Olimpija), Nino Žugelj (Bodo/Glimt, Norveška).

Napadalci:
Benjamin Šeško (RB Leipzig, Nemčija), Andraž Šporar (Panathinaikos, Grčija), Luka Zahović (Pogon Szczecin, Poljska), Žan Vipotnik (Bordeaux, Francija).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!