Odpoved tekem tudi v izogib morebitnim škandalom

Nogomet 10. Sep 202211:27
Foto: Guliverimages

Operacija Londonski most, ki pomeni 12-dnevno žalovanje po smrti kraljice Elizabete, je v polnem teku. Del protokola je tudi odpoved vseh športnih prireditev, tudi nogometnih tekem klubov širom Združenega kraljestva. Ob tehtanju odločitve, ali naj se tekme odpovejo, je bilo v obzir vzeto tudi dejstvo, da morebitnega slovesa od kraljice na nogometnih tekmah ne bi spoštovali vsi navijači.

Ko je v četrtek zvečer britansko javnost zaobšla tragična vest, da se je v 97. letu poslovila kraljica Elizabeta, se je Velika Britanija praktično v trenutku ustavila. Britanci so veliki tradicionalisti, protokol ob smrti pa je jasen – na sporedu je dvanajstdnevno žalovanje, ko bo javno življenje na Otoku močno okrnjeno. A ker omenjeni protokol ni uraden pravilnik, temveč velja za družbeno sprejeti konsenz, so se hitro pojavile težave.

Vodstva nogometnih lig so se tako v petek zjutraj zbrala na sestanku, na katerem so odločala, ali bodo tekme ta konec tedna nogometne tekme odigrane ali ne. Za pomoč so zaprosili tudi vlado oziroma Ministrstvo za digitalizacijo, kulturo, medije in šport, ki jim je sicer svetovalo, naj tekme prestavijo, a poudarilo, da je končna odločitev v njihovih rokah.

Foto: Guliverimages

Vodstva lig se bojijo kraljici nenaklonjenega dela javnosti

Pri tehtanji razlogov za in proti igranju tekem v času žalovanja pa so se vodstva lig, na sestanku je imela seveda glavno besedo Premier liga, soočila tudi z ne preveč prijetnim dejstvom. Čeprav je bil velik del britanske javnosti naklonjen kraljici Elizabeti in v teh dneh čustveno sprejema njeno smrt, obstajajo seveda tudi družbene skupine, v katerih monarhinja ni bila tako zelo priljubljena.

Tako so se po poročanju otoških medijev upravitelji britanskega nogometa za prestavitev tekem odločili tudi zato, da se izognejo škandalom, ki bi morebiti nastali ob neprimernem odzivu navijačev in žvižgom s tribun pri izkazovanju časti preminuli kraljici na nogometnih tekmah. Del javnosti sicer meni, da bi bil ravno žalni protokol na športnih prireditvah najboljši izkaz časti za dolgoletno monarhinjo Združenega kraljestva. Eden izmed najbolj glasnih podpornikov te ideje je bil nekdanji angleški reprezentant Peter Crouch.

Spomnimo, v četrtek so irski navijači na tekmi Shamrock Rovers v Konferenčni ligi ob tragični novici navdušeno prepevali in praznovali ob dejstvu, da je “Liza v škatli.”

Komentari

Vaš komentar