Ogorčenje po kalvariji sodnika, ki je razburjal že leta 2018

Nogomet 12. Jan. 202218:56 > 19:01
Delite:
Selektor Tunizije je bil nad početjem sodnika razumljivo razburjen. (Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/Reuters/Guliverimage)

Nogometaši Malija so z 1:0 dobili tekmo prvega kroga afriškega prvenstva proti Tuniziji. Sicer povsem običajen obračun so močno začinile neobičajne odločitve glavnega sodnika Jannyja Sikazweja, ki so močno razburile tabor poražencev.

Tako kot večina doslej odigranih tekem na afriškem prvenstvu v Kamerunu tudi današnja med Malijem in Tunizijo ni postregla s številnimi goli. Gledalci so videli le enega, a bili zato priča pravemu šovu glavnega sodnika Jannyja Sikazweja.

Zambijec je za začudenje prvič poskrbel, ko je že v 85. minuti odpiskal konec tekme, a se, ko je uvidel zmoto, premislil. Vendar pa s tem razburjenja Tunizijcev, ki so lovili izenačujoči gol, še zdaleč ni bilo konec, saj se je piščalka Sikazaweja znova oglasila 17 sekund pred iztekom rednega igralnega časa. Tokrat tudi zadnjič, saj svoje odločitve ni več spreminjal.

Ogorčenje tunizijske vrste je bilo pričakovano precejšnje, saj sodnik ni upošteval prekinitev, do katerih je prišlo zaradi VAR-a, dveh dosojenih enajstmetrovk in rdečega kartona.

“Njegove odločitve se ne da obrazložiti”

Kot poročajo tuji mediji, so delegati Afriške nogometne zveze po kalvariji na igrišču predlagali nadaljevanje dvoboja, kar pa so Tunizijci kljub privoljenju Malija zavrnili.

“Svojim igralcem sem dejal, da lahko nadzorujejo le potek na igrišču. Kar se dogaja izven njega, je odvisno od vodstva tekmovanja. Ko so nam naročili, da se vrnemo na igrišče in nadaljujemo s tekmo, smo bili to pripravljeni narediti. Na žalost se nasprotnik ni prikazal,” je povedal selektor Malija Mohamed Magassouba.

Svoje videnje dogodkov je podal tudi selektor Tunizije Mondher Kebaier, ki je dejal: “Zelo težko je govoriti o dogodkih, ki niso športne narave. Sodnik je konec prvič odpiskal v 85. minuti in nato drugič še v 89. Morali bi imeti vsaj še sedem minut dodatka. V 30 letih v nogometu še nisem videl česa takšnega. Njegove odločitve se ne da obrazložiti.”

Prah dvigal že pred štirimi leti

Zanimivo, to ni bilo prvič, da je sodnik Sikazwe zaradi svojih odločitev poskrbel za razburjenje. Podobno je storil tudi na tekmi afriške lige prvakov med tunizijskim Esperancem in angolsko Primero de Agosto (4:2) pred štirimi leti. Tedaj je Sikazwe, ki je sodil tudi na mundialu leta 2018, angolski zasedbi dosodil vprašljivo enajstmetrovko, kasneje pa Agostu razveljavil zadetek.

Zambijca je Afriška nogometna zveza zaradi tega suspendirala, a odločitev po le dveh mesecih preklicala.

Komentari

Vaš komentar