Olimpija pojasnjuje ozadje boja proti Albertu Rieri

Nogomet 10. Maj 202411:25 0 komentarjev
Albert Riera
Foto: Aleš Fevžer

Ljubljanska Olimpija se je odzvala na medijske zapise o tem, da je Albert Riera v začetku tedna na Fifi dobil sodni boj proti klubu.

Medtem ko se nogometaši Olimpije brez trenerja pripravljajo na večni derbi z Mariborom, je zelo pestro tudi v klubskih pisarnah.

Tam se seveda najprej išče ‘junak’, ki bo ekipo vodil na jutrišnjem večnem derbiju, hkrati poteka tudi iskanje novega stalnega trenerja zeleno-belih.

Ni pa to edino, s čimer se ukvarjajo v vodstvu kluba. Olimpija ima namreč trenutno na sodišču odprtih precej zadev, denimo z nekaterimi nogometnimi zastopniki in z organizatorji nogometnih turnirjev, na Fifi pa bije tudi sodni boj z nekdanjim trenerjem Albertom Riero.

Albert Riera
Albert Riera se z vodstvom Olimpije ni razšel v najboljših odnosih. FOTO: Jure Banfi.

Slednji je v tem tednu dobil boj s klubom, a očitno zgolj delno. Olimpija je namreč danes javnosti poslala naslednje sporočilo, ki ga prilagamo v celoti.

Obvestilo za javnost NK Olimpija Ljubljana

V zvezi s postopki, ki so se vodili pred FIFA med NK Olimpija in Albertom Riero ter v tej zvezi objavljenimi medijskimi zapisi, klub podaja naslednje pojasnilo.

Objave v medijih ne vsebujejo celovitih dejstev in okoliščin zadeve, s čimer se v javnosti ustvarja neresnična predstava o delovanju kluba in njenega vodstva, na katere se je klub dolžan odzvati.

Med NK Olimpija in Albertom Riero sta pred FIFA potekala dva različna postopka.

V prvem postopku je NK Olimpija kot tožnik zoper Alberta Riero kot tožencem v letu 2023 vložila tožbo zaradi neobstoja terjatev. Albert Riera je takrat od NK Olimpija zahteval plačilo zneska iz naslova pripadajočih bonusov v višini 22.300,00 EUR, kar je NK Olimpija v celoti plačala. Albert Riera pa je NK Olimpija v nasprotju z določili Pogodbe ter brez podlage v Pogodbi še povsem neutemeljeno izstavil račun ter zahteval plačila “dodatnih stroškov” v znesku 16.461,01 EUR. Takšno zahtevo je klub zavrnil, Albert Riera pa zavrnitvi ni ugovarjal in ni več vztrajal pri plačilu, s čimer je tudi sam potrdil neutemeljenost svojih zahtev. Klub je tovrstne sporne zahtevke Alberta Riere v letu 2023 predal tudi v presojo na FIFA in UEFA, pri čemer niti FIFA niti UEFA nista ugotovili v tej zvezi nobenih kršitev pravil na strani kluba. Izjave NK Olimpija in njenih predstavnikov v medijih v oktobru 2023, so se nanašale na zgoraj opisane zahteve Alberta Riere in so bile torej podane v celoti v skladu z dejanskim stanjem zadeve.

Drugi postopek pred FIFA pa se je začel na podlagi tožbe tožnika Alberta Riera zoper NK Olimpija šele v letu 2024 v katerem je Albert Riera od NK Olimpija sprva zahteval plačilo zneska v skupni višini 34.300,00 EUR s pripadki. Tekom postopka pa je Albert Riera sam priznal, da je njegov tožbeni zahtevek v večjem delu, in sicer v višini 22.300,00 EUR s pripadki, v celoti neutemeljen in je tožbo v tem delu še pred izdajo odločbe FIFA umaknil. Albert Riera je tako le delno uspel, in sicer z manjšim delom zahtevka v višini približno ene tretjine zahtevanega zneska. V tem delu pa gre za znesek, ki ga klub ni plačal, ker ga je pobotal s svojimi nasprotnimi terjatvami do Alberta Riere za plačilo denarnih kazni, ki so bile izrečene zaradi žaljivih, rasističnih in diskriminatornih izjav in nešportnega vedenja v času njegovega delovanja za NK Olimpija (incident na tekmi v Kopru ter medijske izjave Alberta Riera v škodo kluba, ki ga je kot trener vodil), pri čemer je potrebno posebej poudariti, da so bile te kazni izrečene v breme Alberta Riere ne samo s strani kluba, ampak tudi s strani NZS, saj se v nogometu do tovrstnega vedenja zastopa ničelna toleranca.

Obrazložitev odločbe FIFA še ni znana, zato tudi niso znani razlogi, zakaj je FIFA zavrnila predmetne pobote, kar vse bo še predmet nadaljnjega postopka. Izpostavljamo, da odločitev FIFA izdana v maju 2024 še ni pravnomočna. NK Olimpija pa bo pravnomočne odločitve FIFA seveda v celoti spoštoval kot vedno doslej.

NK Olimpija Ljubljana

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!