Po 23 letih dobil bitko: Fifa bo morala globoko seči v žep

Nogomet 15. Maj 202417:11 2 komentarja
Foto: Profimedia

Mednarodna nogometna zveza Fifa bo morala Brazilcu Heineju Allemagnu odšteti denarno kompenzacijo v za zdaj še neznani višini. Allemagne je namreč izumil pršilo, ki ga uporabljajo po svetu ob izvajanju prostih strelov, po letih pravnih bitk, s katerimi je zahteval Fifino nadomestilo, pa je dosegel svoje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V torek je vrhovno sodišče v Braziliji zavrnilo pritožbo Fife in naložilo zvezi plačilo kompenzacije za Allemagna in njegovo podjetje Spuni Comercio de Produtos Esportivos zaradi nepravilne uporabe njegovega izuma.

Allemagne je pršilo izumil leta 2000, z njim sodniki označijo položaj prostega strela in živega zidu. Pršilo je Južnoameriška nogometna zveza CONMEBOL uporabljala od leta 2009, Fifa pa ga je prvič uporabila na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014.

Allemagne je obtožil zvezo, da zlorablja patentiran produkt in od nje zahteval 37 milijonov evrov. Kakšno kompenzacijo bo Fifa plačala, še ni znano, odvetniki podjetja bodo zahteve poslali po tej odločitvi sodišča.

“Fifo sem premagal v vseh pogledih. To je zgodba Davida in Goljata. Fifa je velikan, to je bila 23-letna bitka. Sem zelo ponosen. Spisali smo zgodovino svetovnega nogometa,” je za Globo dejal Allemagne.

Fifa se še ni odzvala na odločitev sodišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje