Po porazu na sodišču se je oglasil Čeferin, zelo oster je bil

Nogomet 21. Dec 202317:10 0 komentarjev
Aleksander Čeferin. FOTO: Profimedia.

Po odločitvi sodišča EU, ki je v tožbi superlige proti Uefi in Fifi pritrdilo tožnikom, se je oglasil tudi prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin.

“Upam, da čim prej začnejo s tem fantastičnim tekmovanjem … Z dvema kluboma,” je na spletni tiskovni konferenci v slogu, ki se ga v zadnjih letih pogosto poslužuje, povedal Aleksander Čeferin v odgovoru na odločitev sodišča EU.

To je pritrdilo ustanoviteljem superlige, ki so nogometni svet šokirali aprila leta 2021 s poskusom ustanovitve tekmovanja za najboljše evropske klube, pod katerega se je podpisalo 12 nogometnih gigantov.

Poskus je neslavno po vsega 48 urah propadel, potem ko so pri Uefi zagrozili z ostrimi sankcijami in udarili z vsemi močmi.

Zdaj je sodišče odločilo, da so ravnali nepravilno, a je Čeferin očitno prepričan, da današnja odločitev sprememb v evropski nogomet ne bo prinesla.

“Bliža se božič. Pod smrekico so videli škatlo in začeli proslavljati, a ko so jo odprli, so ugotovili, da v škatli ni prav veliko,” je še povedal Čeferin o tekmovanju, iz katerega uradno nista izstopila le Barcelona in Real Madrid. Njegov predsednik Florentino Perez je tudi glavni obraz novih idej.

Upa, da vedo, kaj delajo

“Slišal sem, da so angleški navijači to tekmovanje poimenovali liga zombijev,” je nadaljeval Slovenec, ki je predsednik Uefe postal leta 2016.

“Upam le, da vedo, kaj delajo. Naj si zapomnijo, da nogomet ni naprodaj,” je še sporočil ustanoviteljem superlige, ki so medtem prek podjetja A22 Sports Managment predstavili novo idejo tekmovanj, v katerih naj bi nastopalo 64 moških in 32 ženskih klubov. V tem sistemu naj bi tekmovali v treh jakostnih skupinah – zvezdniški, zlati in modri. Vse tekme naj bi si gledalci ogledali brezplačno, v praksi pa bi lahko ideja zaživela že s sezono 2025/26.

“Ogledal sem si tako imenovano predstavitev podjetja A22. Težko se odločim, ali so me šokirali ali zabavali. Gre za še bolj zaprto tekmovanje kot tisto iz leta 2021, ki so ga vsi zavrnili,” je nov format ideje o tekmovanju komentiral Čeferin.

Z naslednjo sezono velika reforma lige prvakov

Liga prvakov s sezono 2024/25 sicer prehaja v nov format. Namesto 32 bo v njej nastopalo 36 klubov, ki se bodo merili po tako imenovanem švicarskem modelu. Z enotno lestvico in razvrščenostjo ekip glede na trenutni in zgodovinski uspeh.

Vsaka ekipa bo v skupinskem delu odigrala deset tekem po računalniškem žrebu glede na uvrstitev.

Od osmine finala bo tekmovanje potekalo v skladu z zdajšnjim sistemom, v tekmah na izpadanje, s tem, da si bo osem najvišje uvrščenih ekip iz skupinskega dela nastop v četrtfinalu zagotovilo neposredno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!