Barcelona in Real Madrid pozdravila odločitev sodišča

Nogomet 21. Dec 202315:34 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Joan Monfort via Guliver

Potem ko je sodišče EU dopoldne ugodilo pritožbi snovalcev nogometne superlige, da pravila krovnih zvez Uefe in Fife, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, niso skladna s pravom unije, so se na to odzvali nekateri klubi in lige. Sodbo pozdravljata Real Madrid in Barcelona, vodstvo španske lige pa ne.

Španska velikana sta namreč glavna zagovornika in pobudnika ustanovitve novega klubskega tekmovanja v Evropi. Bila sta med 12 klubi, ki so aprila 2021 ustanovili superligo, a jih je po pritisku Uefe in nasprotovanju navijačev ter politikov devet v nekaj dneh odstopilo od projekta. Ob Barceloni in Realu je vztrajal še torinski Juventus, ki pa je pred časom tudi napovedal začetek procesa za odstop od projekta.

“Še naprej bomo branili sodoben projekt, popolnoma združljiv z nacionalnimi tekmovanji. Evropski klubski nogomet ne bo več monopol. Evropsko pravosodje je v celoti priznalo pravico do predlaganja in spodbujanja evropskih tekmovanj, ki modernizirajo nogomet,” je AFP navedel besede predsednika Reala Florentina Pereza.

Pri Barceloni so zapisali, da ta odločitev utira pot novemu nogometnemu tekmovanju na najvišji ravni v Evropi.

Vodstvo španske lige pa je popolnoma drugačnega mnenja: “Danes bolj kot kdaj koli prej ponavljamo, da je superliga sebičen in elitističen model. Vse, kar ni popolnoma odprto, z neposrednim dostopom samo prek državnih prvenstev, sezono za sezono, je zaprt format.”

Predsednik španske lige Javier Tebas je dodal: “Sodišče EU pravi, da morajo biti pravila za sprejem tekmovanj Fife in Uefe pregledna, ne pa, da morajo priznati superligo.”

Proti superligi so se danes izrekla tudi vodstva francoske, nemške in angleške lige.

Vincent Labrune, predsednik francoske lige, je dejal: “Francoska nogometna liga nedvoumno podpira tekmovanja, ki jih organizira Uefa. Nič ne more nadomestiti legitimnosti, verodostojnosti in prestiža evropskih tekmovanj, saj so organizirana že več kot 60 let.”

Enako mnenje imajo pri nemški ligi DFL: “DFL izrecno podpira evropski športni model in zavrača tekmovanja, razen tistih, ki jih organizirajo zveze in lige.”

Tudi evropsko združenje navijačev je poudarilo, da v evropskem nogometu ni mesta za “separatistično superligo, ki ogroža prihodnost evropskega nogometa”.

Pri Bayernu, ki že ob prvem poskusu ustanovitve superlige ni bil del dvanajsterice, pravijo, da bi bila superliga “napad na pomembnost nacionalnih lig”. Njegov šef Jan-Christian Dreesen pa je še enkrat poudaril, da pri Bayernu ostajajo vrata za superligo zaprta. “Podpiramo evropska klubska tekmovanja pod okriljem Uefe”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!