Po velikem uspehu. Se rojeva nov odličen slovenski trener?

Mišo Brečko
Mišo Brečko je že na začetku trenerske poti poskrbel za velik podvig. FOTO: Aleš Fevžer.

"To je uspeh celotnega strokovnega štaba in v prvi vrsti zasluga fantov," po velikem podvigu, uvrstitvi na evropsko prvenstvo, pravi selektor slovenske reprezentance do 17 let Mišo Brečko, ki je mejnike slovenskega nogometa premikal že v vlogi nogometaša.

Slovenija bo še četrtič, po letih 2012, ko je bila gostiteljica zaključnega turnirja, 2015 in 2018, nastopila na evropskem prvenstvu do 17 let, na katerem bo zaigralo 16 reprezentanc. Od 17. maja do 2. junija ga bo gostila Madžarska.

Mladi Slovenci so si nastop zagotovili na elitnem kvalifikacijskem turnirju na Norveškem, kjer so najprej remizirali z Belgijci, potem premagali domačine in za konec izgubili s Hrvati.

“Fantje so bili od prvega dne osredotočeni na svoje delo. Napredovali so iz tekme v tekmo, na koncu nam je tudi z malo sreče uspelo. Odločila je zmaga proti Norveški, ki je bila, to je treba priznati, daleč najboljša reprezentanca v naši skupini. To, kar nam je uspelo, je velika stvar. Žal mi je le te zadnje tekme, ki je bila precej čudna. Zaradi tega poraza proti Hrvaški ostaja grenak priokus, dobro pa je, da smo na koncu na evropsko prvenstvo napredovali oboji,” nam je kakšno uro po koncu tekme, medtem ko se je v ozadju slišalo rajanje mladih nogometašev, povedal Mišo Brečko, ki je že na začetku trenerske poti prišel do odmevnega dosežka.

slovenija kadeti
Poziranje slovenske reprezentance do 17 let po velikem uspehu. FOTO: NZS

Zakaj se po koncu tekme niso veselili?

“Ta cilj smo izpolnili. Zdaj gremo na evropsko prvenstvo, na katerem bomo skušali spisati zgodovino. Vemo, da bo težko, a verjamemo vase,” je še povedal in pojasnil tudi to, zakaj se Slovenci po zadnjem sodnikovem žvižgu niso veselili.

To je med tiste, ki s(m)o spremljali prenos na spletni strani Nogometne zveze Slovenije, ob dejstvu, da so Slovenci tekmovanje končali z istim številom točk, a slabšo razliko v zadetkih od Norveške, prineslo kar nekaj negotovosti.

“Ne, mi smo vedeli, da nam je uspelo, ampak smo bili tako razočarani zaradi poraza, da se nismo veselili. To je lep pokazatelj miselnosti, ki jo ima ta ekipa. Samozavesti nam ne manjka,” je pojasnil zmedo ob koncu tekme.

Strokovni štab, v katerem ne manjka znanih imen

Nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant in eden njenih nosilcev iz leta 2010, ko je nazadnje zaigrala na velikem tekmovanju, svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, po velikem uspehu sicer ni želel riniti v ospredje.

“Vsi moji sodelavci so za ta uspeh enako zaslužni, kot sem jaz. Največji del zaslug pa si seveda delijo igralci. Oni so bili tisti, ki so do tega uspeha prišli na igrišču, na katerem so pokazali veliko željo, veliko zbranost in veliko disciplino. Pokazali so, kako se je treba boriti za slovenski dres,” je povedal 38-letni Trboveljčan, ki ima v strokovnem štabu tudi dolgoletnega nogometnega sopotnika Branka Ilića in nekdanjega odličnega vratarja Maribora Jasmina Handanovića, za fizično pripravo pa skrbi Matic Čoko Lukman, ki je v tej vlogi deloval tudi v članski reprezentanci.

Branko Ilić, Mišo Brečko
V družbi Branka Ilića. FOTO: Aleš Fevžer.

Kakšno prihodnost pa napoveduje svojim varovancem? Je med njimi tudi kdo, ki utegne v prihodnosti postati zvezdnik slovenskega nogometa?

“Zagotovo lahko, ni pa to samoumevno. Treba bo garati, pred vsemi je še veliko dela, sem pa na vse fante ponosen. Od prvega do zadnjega. Vsi, ki so bili tukaj, so super, je pa ekipa daleč nad vsemi. Posameznikov ne bi izpostavljal,” je žogico umiril Brečko in za konec krajšega pogovora odgovoril še na vprašanje, ali je trenerski posel res precej bolj naporen od službe nogometaša?

Precej bolj stresno je, ko si trener

Spomnimo, ob tem, da je bil vrsto let slovenski reprezentant, je dolgo časa igral tudi v Nemčiji in bil celo kapetan velikega Kölna, ta čast pa ga je doletela tudi pri Nürnbergu.

“Je precej različno, zagotovo težje. Najbolj stresno je med samo tekmo. Za trenerja je takrat povsem drugače. Ko si na igrišču, tega ne čutiš, na klopi pa trpiš. Stres se stopnjuje. Zelo je naporno,” je povedal nekdanji odlični nogometaš, ki na začetku trenerske poti daje znake, da utegne biti podobno uspešen tudi v novi vlogi.

Igralci, ki so si priborili evropsko prvenstvo:

Žan Trivunčević (Bravo), Jaša Jelen (Olimpija), Lev Bohinc (Olimpija), Aldin Jakupović (Olimpija), Nik Čebulj (Olimpija), Luka Dovžan Karahodžić (Domžale), Luka Topalović (Domžale), Benjamin Matičič (Domžale), Rene Hrvatin (Koper), Lovro Golič (Roma/Italija), David Pejičić (Udinese/Italija), Relja Obrić (Atalanta/Italija), Mark Tomšič (Brinje), Nik Voglar (Maribor), Lanej Bakšič (Maribor), Kristjan Bendra (Salzburg/Avstrija), Nino Kutoš (Stuttgart/Nemčija), Gabriel Sojer (Ilirija), Matjaž Veber (Ilirija), Haris Kahvedžić (Celje), Mark Kerin (Dinamo Zagreb/Hrvaška).

Pot Slovenije do evropskega prvenstva:

-Prvi del kvalifikacij:

Ferski otoki – Slovenija 0:2 (0:1)

Slovenija – Kazahstan 0:0

Slovenija – Portugalska 0:2 (0:1)

-Elitni del kvalifikacij:

Belgija – Slovenija 1:1 (0:0)

Norveška – Slovenija 0:1 (0:0)

Slovenija – Hrvaška 1:2 (0:0)