Po čarobnem uspehu Olimpije na obzorju velike spremembe

Nogomet 18. Apr 20237:45 > 7:51 0 komentarjev

NK Olimpija Ljubljana je novi državni prvak. Od nedeljskega večera je to neizpodbitno dejstvo. Enako lahko trdimo tudi za to, da velik uspeh zeleno-belih nosi podpis in pečat Alberta Riere. A prihodnost izjemnega Španca v zmajevem gnezdu je pod velikim vprašajem. Ker bo koncu sezone zelo hitro sledila nova, pa v ozadju že poteka iskanje njegovega morebitnega naslednika. Bo novega ljubljenca ljubljanskih navijačev zamenjal nekdo, ki ima prav tako pestro zgodovino v taboru novopečenih prvakov?

Drznemo si trditi, da marsikateri navijač Olimpije še danes prešerno poslavlja velik uspeh svojega moštva, ki se je v nedeljo zvečer na naravnost pravljičen način, z zmago na večnem derbiju, veselilo naslova državnih prvakov. A v nogometnem ponosu prestolnice je pač tako, da vsakemu veličastnemu danes sledi negotov jutri. In prav s pogledom, uperjenim v prihodnost, se na obzorju znova obetajo velike spremembe v zmajevem gnezdu.

Scenarij, ki bi Olimpiji po zaključenem tekmovalnem odboju vendarle prinesel mirne priprave na evropske izzive, je jasen. Albert Riera mora ostati trener zmajev. Da si tega želi velika večina tistih, ki so kakorkoli povezani z Olimpijo, je neizpodbitno dejstvo.

Bo Albert Riera ostal v zmajevem gnezdu? FOTO: Aleš Fevžer.

Zanimivih ponudb ne bo manjkalo

A 41-letnik ostaja skrivnosten glede svoje prihodnosti. O njej vse do konca sezone javno ne želi govoriti. V ozadju pa že nekaj časa potekajo intenzivni pogovori o tem, kako Španca, ki je v tej sezoni preporodil zeleno-bele, zadržati na klopi prvoligaša iz Stožic.

Albert Riera po veliki zmagi Olimpije tudi o svoji prihodnosti

Ti pogovori za zdaj še niso obrodili sadov in ni izključen scenarij, po katerem bo Riera po sezoni zapustil Olimpijo. Z velikimi uspehi so, povsem logično, narasla Špančeva pričakovanja. Bolj kot s financami so povezana z višjim nivojem, na katerem se želi dokazovati. Glede na njegov impresiven igralski življenjepis, kaljenje na mestu pomočnika trenerja Galatasaraya in zdaj še osvojeno prvenstveno zvezdico v premierni samostojni trenerski sezoni, smo lahko prepričani, da mu ponudb poleti ne bo manjkalo.

Je pač tako, da bo marsikateri evropski klub po koncu sezone želel prevetriti svoje moštvo z novim trenerjem. Če pa je Riera dokazal kaj, je dokazal to, da zna hitro in učinkovito zagotoviti želene rezultate.

Albert Riera
Albertu Rieri je v Ljubljani uspela zares velika stvar, iz praktično ničesar je v nekaj mesecih zgradil prvaka. FOTO: Uroš Skaza.

Odprto je vprašanje – kdo po Rieri?

Po naših informacijah tudi vodstvo Olimpije počasi izgublja potrpljenje s čakanjem na odločitev Alberta Riere, ali bo oziroma pod kakšnimi pogoji bo nadaljeval svojo zgodbo v Ljubljani. Naši viri trdijo, da je zadnji rok za njegovo odločitev prvi teden maja, kar sovpada z velikim finalom pokalnega tekmovanja, v katerem vsi pričakujemo še en večni derbi med Olimpijo in Mariborom.

In če, poudarjamo – če, Riera ne bo ostal trener Olimpije, kako naprej? Tu pa se zgodba malce zaplete. Idej o tem, kako se pogumno zazreti v obraz prihodnosti, ki bo v prvi vrsti povezana z uvrstitvijo (vsaj) v konferenčno ligo, ne manjka. Težava je v tem, da sta se očitno znotraj kluba ustvarili dve struji, ki vlečeta vsaka v svojo smer.

Favorita nasprotujočih si taborov – Garcia in Kosić

Ideja prve je, da bi bil prehod v novo sezono karseda mehak. In tu v zgodbo dejansko vstopa trener, čigar ime so v zadnjem obdobju z Olimpijo povezovali hrvaški mediji. To je trenutni trener Istre Gonzalo Garcia. Trenerski slog Urugvajca je namreč precej podoben tistemu Alberta Riere. Tudi Garcia naj bi bil izvrsten motivator in povezovalec skupine, to pa sta bili tudi odliki, ki sta postavili temelj izvrstne sezone Olimpije, v kateri je le še korak (in pol) oddaljena od ultimativnega uspeha po imenu dvojna krona.

Če se ne bi izšlo z Garcio, naj bi imeli v zmajevem gnezdu pripravljena tudi nekatera druga imena iz podobnega nogometnega okolja.

Gonzalo Garcia je med resnimi kandidati za novega trenerja Olimpije. Foto: Guliverimages

Tudi ideja druge struje ni ravno skok v neznano, prej nasprotno. Nobena skrivnost ni, da je Olimpiji v tej sezoni, ko se je znašla v precejšnji finančni zagati, pomagal ljubljanski župan Zoran Janković. Slednji je odkrito priznal, da je sestankoval s kapetanom Timijem Maxom Elšnikom in njegovim namestnikom Mustafo Nukićem ter vodstvo kluba povezal z ljudmi, ki so poskrbeli, da so zmaji v mesecu juliju dobili zaslužene plače.

Junijska novinarska konferenca Zorana Jankovića in odgovor na vprašanje, kaj se dogaja v NK Olimpija Ljubljana

Ljubljanski župan je bil v nedeljo del velikega slavja nogometašev in navijačev ljubljanske Olimpije. Po naših informacijah pa tudi ljudje iz njegovih krogov razmišljajo o tem, kdo bi lahko zmaje vodil v prihodnosti in ohranil Ljubljančane na vrhu slovenskega nogometa. Ime, ki so ga predlagali vodstvu kluba, v Olimpiji še zdaleč ni neznanka.

Gre namreč za Dušana Kosića, dolgoletnega igralca Olimpije, ki je pozneje leto dni (obdobje 2010-2011) sedel tudi na klopi kluba iz prestolnice. Kosić je nato največji uspeh trenerske kariere spisal kot trener Celja, s katerim je v sezoni 2019/2020 osvojil državni naslov.

Bo novega trenerja Olimpije pomagal izbrati kar župan Zoran Janković? foto: Uroš Skaza

Kosić, ki se trenutno s sežanskim Taborom krčevito bori za obstanek v Prvi ligi Telemach, je po naših informacijah že opravil prvi pogovor z vodilnimi možmi Olimpije, a šlo naj bi bolj za splošno debato o dogajanju v slovenskem prvenstvu, kot o kakšni resni ponudbi za vodenje ekipe v prihodnji sezoni.

Malce za šalo, malce zares – Dušan Kosić je bil soustvarjalec minulega izjemnega vikenda za navijače Olimpije. Potem ko je s svojim Taborom remiziral proti Celju, je vzpostavil predpogoj za to, da so zmaji z zmago proti Mariboru tudi matematično osvojili državni naslov. Celjani namreč zdaj Ljubljančanov niti teoretično ne morejo več ujeti.

Se Dušan Kosić po sezoni vrača domov? FOTO: Aleš Fevžer.

Kakorkoli obrnemo, prehod med staro in novo sezono bo v zmajevem gnezdu znova pester, na obzorju je morebitna trenerska menjava, poleg tega pa imajo številni nosilci igre Olimpije vse več resnih snubcev iz tujine. Kakšna bo podoba zmajev v tekmovalnem obdobju 2023/2024 je torej, saj veste, vprašanje za (več) milijonov dolarjev. Ampak tega smo pri Olimpiji v zadnjih letih tako ali tako že vajeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!