Mariborčanom Zlata lisica polzi iz rok

Alpsko smučanje 17. Apr 202314:13 4 komentarji
Mikaela Shiffrin je zadnja zmagovalka tekme svetovnega pokala v Mariboru. Foto: Aleš Fevžer

Če gre verjeti prvim osnutkom koledarja svetovnega pokala, bo Kranjska Gora v prvem januarskem koncu tedna gostila ženski tekmi svetovnega pokala. Kaj to pomeni za Maribor in Zlato lisico, ki bo prihodnje leto praznovala jubilej?

“Ni nam bilo lahko, kot nam v Mariboru nikoli ni, ampak skoraj ne verjamem, da obstaja še kakšna ekipa, ki bi na tej nadmorski višini in v takšnih vremenskih razmerah izpeljala vse tako, da je tekma na koncu poštena za vse tekmovalke,” je drugega februarja 2019 vzneseno pripovedoval vodja tekmovanja za Zlato lisico Mitja Dragšič, ponosen na dejstvo, da je s sodelavci, kot so radi poudarjali pod Pohorjem – premagal naravo. Odtlej se Zlata lisica ni več vrnila v Maribor. In se, kot vse kaže, tudi v prihodnji zimi ne bo. Vsaj ne v obliki tekem svetovnega pokala.

Na bolj otipljiv koledar smučarskih tekem svetovnega pokala bo sicer treba počakati do pomladne konference v Dubrovniku v začetku maja, potrjen pa bo po vsej verjetnosti šele na spletnem kongresu ob koncu prihodnjega meseca. A dvomov o tem, da v ženskem delu belega cirkusa znova ne bo prostora za Maribor, skorajda ni več. Smučarski veljaki resda niso zaobšli Slovenije, a v osnutku, ki je zaokrožil, sta za 6. in 7. januar predvidena veleslalom in slalom v Kranjski Gori.

Gorenjsko smučarsko središče je v celotni zgodovini že enajstkrat gostilo Zlato lisico, a letos se je prvič primerilo, da je bil takšen že osnovni načrt. V predhodnih primerih je bil vselej v koledarju Maribor, Kranjska Gora pa je vskočila kot nadomestno prizorišče. Vselej tudi v organizaciji ASK Branik. Zato se poraja logično vprašanje, ali bodo Štajerci v prihodnje še pripravljeni prevzeti organizacijo dogodka, če tekme na Pohorju ne bodo niti tema pogovora. Posledično to pod vprašaj postavlja podobo Zlate lisice.

Gregor Lednik. Foto: MaPa

“Dokler imamo opravka le z namigi, vsega skupaj ne bi komentirali. Je pa dejstvo, da želimo jubilejno 60. Zlato lisico gostiti v Mariboru,” odgovarja predsednik mariborskega kluba in od lani tudi generalni sekretar OK Zlata lisica Gregor Lednik. Z vprašanjem o prihodnosti smo se obrnili tudi na Smučarsko zvezo Slovenije, ki je nosilec ženskih smučarskih tekem v Sloveniji, a so nam prav tako odgovorili, da dogajanja ne komentirajo, saj še ni prišlo do potrjevanja koledarjev.

V Mariboru vseeno sledijo načrtu priprav nadomestne proge v zgornjem delu Pohorja, ki bi jo odgovornim pri Mednarodni smučarski zvezi ponudili, v kolikor razmere ne bi omogočale priprave klasične proge s ciljem na Snežnem stadionu. Že lani so s posekom in zemeljski deli nakazali smer nove proge, zdaj pa čakajo, da se zemlja po zimski sezoni posuši do te mere, da bodo lahko nadaljevali z deli nad kočo Luka, kjer nameravajo poskrbeti za okrepljen zasneževalni sistem.

Stop za Zagreb

Nova sezona naj bi se sicer s tradicionalnim veleslalomom na Rettenbachu nad Söldnom začela 28. 10. V načrtu je znova tudi poskus smukaškega odprtja zime pod Mattehhornom v Zermattu (18. 11). Kot novo prizorišče se ponuja Mt. Tremblant v ZDA, kjer naj bi dekleta tekmovala po tekmah v Killingtonu. V evropskem delu koledarja velja izpostaviti dokončno črtanje tekme v Zagrebu. Vrnile naj bi se tekme v Val di Fassi in Jasni, novo priložnost naj bi dobila Soldeu in Kvitfjell, uresničil pa naj bi se tudi nov koncept velikega finala. Saalbach-Hinterglemm naj bi v luči generalke za SP 2025 v prvem tednu gostil tehnični, v drugem pa še hitri disciplini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje