Poslovil se je velikan jugoslovanskega nogometa

Nogomet 1. Maj. 202215:28 > 16:143 komentarji
Delite:
Ivica Osim (1941-2022)Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

V 81. letu starosti je po težki bolezni umrla ena največjih nogometnih legend naše regije Ivica Osim, poročajo srbski mediji. Bil je zadnji jugoslovanski selektor.

“Mislil sem, da tega ne bom nikoli napisal. Tega trenutka sem se bal. Dragi prijatelji, zapustil nas je Švabo, naš veliki Ivica Osim. To mi je potrdila njegova življenjska sopotnica Asima,” je žalostno vest za N1 potrdil družinski prijatelj Sabahudin Baho Topalbećirević.

“Ta novica me je močno pretresla, saj smo z njegovo družino veliki prijatelji. Švabo je bil moj mentor, saj sem se od njega veliko naučil. Te povezave nismo nikoli prekinili, povsod po svetu, kamor ga je popeljal trenerski poklic, sem našel način za pogovor,” je še zapisal in dodal, da ga bo zelo pogrešal.

Žalostna vest odmeva tudi v Avstriji, poklonili so se mu tudi pri avstrijskem Sturmu:

Kdo je bil Ivica Osim?

Ivica Osim se je rodil 6. 5. 1941 v Sarajevu. Nogometno pot je začel v Železničarju, kjer je igral 11 let in na 250 tekmah dosegel 75 golov. Velik pečat je pustil tudi na francoskih zelenicah pri ekipah Strasbourgu, Sedanu in Valenciennesu.

Za reprezentanco SFR Jugoslavije je zbral 16 nastopov in dosegel osem golov. Bil je tudi del ekipe, ki je osvojila srebrno medaljo na evropskem prvenstvu leta 1968.

Z Jugoslavijo med osmimi na svetu

Še veliko bolj je nase opozoril kot trener in selektor. Svoj Željezničar je popeljal do največjega uspeha v Evropi, ko se je uvrstil v polfinale pokala UEFA. Izločil ga je šele madžarski Videoton. Bil je tudi trener Partizana, s katerim je osvojil srbski pokal, vodil pa je še grški Panathinaikos, avstrijski Sturm in ga prav tako popeljal do državnega naslova. Svojo trenersko pot je sklenil leta 2007 na Japonskem.

Bil je je zadnji selektor reprezentance SFR Jugoslavije. Ekipo nekdanje države, za katero je zaigral tudi Srečko Katanec, je vodil na svetovnem prvenstvu v Italiji leta 1990. Modri so se uvrstili v četrtfinale, tam pa so morali po enajstmetrovkah priznati premoč Argentini. Čeprav se je z Jugoslavijo uvrstil tudi na evropsko prvenstvo, je le leta 1992 po vojaškem napadu Srbije na BiH odstopil z mesta selektorja.

Čustven odstop z mesta selektorja Jugoslavije:

“To je moja osebna odločitev. Naj vas spomnim, da sem rojen v Sarajevu, zdaj pa vemo, kaj se tam trenutno dogaja. To je to,” je s solzami v očeh svojo odločitev naznanil Osim. Srbija je bila kasneje tudi suspendirana in ni smela nastopiti na Euru 1992. Nadomestila jo je Danska.

Komentari

Vaš komentar