Pot po spominih nogometnih sopotnikov Marcosa Tavaresa

Nogomet 18. Maj 20227:00 > 11:35 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Poslovila se je legenda. Odhaja mož za velike tekme, golgeter, ki mu v Sloveniji ni para in nasmešek, ki si ga bomo zapomnili za vedno. Marcos Tavares se je v svoji karieri dotaknil vsakogar, s katerim je prišel v stik.

Marcos Tavaaares, naša legenda si ti,” na začetku obujanja spominov s pesmijo o legendi začne njegov nekdanji soigralec Mitja Viler. “Se spomniš, ko smo morali izpolniti SPINS-ovo napoved najboljše enajsterice sezone? Ker nisi poznal nobenega igralca, si prosil naj to naredim jaz. In potem sem spraševal – koga naj dam v gol. In si rekel, a je kakšen Brazilec? Potem sva izbirala vezista, predlagal si svojega prijatelja Juninha. Izbral si Vicenteja, ko je igral v Gorici. Pa Da Silvo, ko je bil v Olimpiji. Poznal nisi nikogar, ki je igral za kakšno drugo ekipo, če ni bil Brazilec.”

Tavares je nogometni posebnež. To je bil del njegovega karakterja, njegove osebnosti, s katero je skrbel za dobro voljo pri ljudeh okoli sebe. Marcosa je zanimal zgolj in samo nogomet, ostale stvari so bile zanj bistveno manj pomembne.

“Ne samo, da ni poznal drugih nogometašev, pet let ni vedel, da je meni ime Mitja, da je Mertlju ime Aleš, da o mladih sploh ne govorim. A vseeno te imamo radi, Tava,” ikoni Maribora sporoča karizmatični Primorec.

Z Mitjo Vilerjem sta slačilnico delila med letoma 2010 in 2021. Foto: Jure Banfi

Preigraval je tudi takrat, ko se mu je kdo “obesil” na hrbet

Eden izmed mlajših nogometašev, ki so se pridružili prvi ekipi Maribora, ko je v njej kraljeval popularni “Tava” je bil Dino Hotić. Občasni reprezentant Bosne in Hercegovine se je v člansko zasedbo vijolic prebil leta 2013, a nato potreboval kar nekaj časa, da se je v njej popolnoma uveljavil.

“Je nogometaš, ki mu je izjemno težko odvzeti žogo. Še posebej, ko je bil v formi. Spomnim se treninga, ko je preigral Milca, ta pa se je v šali vrgel nanj, a Marcos ni odnehal, žogo je vodil naprej in na hrbtu nosil še Martina. Imel je izjemno močne noge, v telovadnici je z njimi dvignil maksimalno težo uteži, poleg tega pa je na njih stal še Žiga Živko. Res je bil neverjetno močan,” se spominja nogometaš, ki danes nosi v Belgiji nosi dres Cercle Bruggeja.

Med slovensko nogometno elito je Tavares dosegel 159 zadetkov. Dosežek, ki ga verjetno še dolgo ne bo presegel nihče.

Hotić in Tavares sta skupaj osvojila pet naslovov slovenskega prvaka. Igrala sta tudi v Ligi prvakov. Foto: Jure Banfi

Vse najboljše zate, čim več asistenc zame!

Tudi z Amirjem Derviševićem sta dolgo delila slačilnico vijolic. Ljubljančan, čigar obdobje v Ljudskem vrtu je nedvomno imelo svoje vzpone in padce, se ga najbolj spominja po njegovi svojevrstni rojstnodnevni voščilnici. “Vedno, ko je imel nekdo rojstni dan, je dobil enako čestitko. Vse najboljše, brat moj, želim ti, da bi mi podelil čim več asistenc. Zame čim več asistenc, tebi pa vse najboljše,” se ga spominja Ljubljančan.

Največ golov (21) je v svoji karieri zabil Gorici. Redno je tresel tudi mreže velenjskega Rudarja (20), Kopra (19), Celja (18), Triglava (16), Domžal (15), Nafte (15) …

Dervišević in Tavares sta se skupaj veselila treh naslovov slovenskega prvaka.

“Gigi tu, Gigi tam!”

Kar je bil Marcos Tavares v napadu, je bil Jasmin Handanović v vratih Maribora. Oba nogometaša, ki imata v mestu ob Dravi prav poseben status, sta bila tvorca vseh velikih uspehov zadnjega obdobja vijolic.

“Najbolj si ga bom zapomnil po njegovi osebnosti, pozitivni energiji in nasmejanosti. Kar se še posebej spomnim je to, da so me v garderobi klicali “Gigi” in ko nam je uspel dober rezultat in sem zbral kakšno dobro obrambo, je po tekmi plesal in se metal po garderobi “Gigi tu, Gigi tam”. To je bilo zagotovo neko posebno pozitivno vzdušje, ki ga je znal dvigniti še na višji nivo,” se dogodivščin z nekdanjim soigralcem in velikim prijateljem spominja dolgoletna mariborska številka ena.

Marocs Tavares je v svoji karieri daleč največ tekem (400) in največ zadetkov (151) zbral pod vodstvom Darka Milaniča. V svoji mariborski karieri je zamenjal devet stalnih in začasnih trenerjev ter pod vsakim trenerjem dosegel vsaj en gol.

Ikoni, ki sta vsak na svojem delu igrišča zaznamovali sodobno ero NK Maribor. Foto: Jure Banfi

Tudi sodniške napake ga niso vrgle s tira

Dolga leta je kariero Marcosa Tavaresa s piščalko v roki spremljal Darko Čeferin. Nekdanji slovenski sodnik ima na enega najboljših, če ne najboljšega nogometaša v zgodovini Maribora samo lepe spomine.

“Ko beseda nanese na Marcosa Tavaresa, mi najprej pride na misel to, da gre za pravega profesionalca. O Marcosu lahko govorim samo v superlativih. Velikokrat sva se srečevala na in ob igrišču, kot kapetan se je redno udeleževal seminarjev o smernicah sojenja. Vsaka ekipa bi si želela takšnega igralca v svoji ekipi. Je zares neproblematičen, nikoli nisva bila v konfliktu. Tudi če sem kot sodnik naredil napako, nikoli ni odreagiral. Takšne igralce si želi vsak sodnik, poleg vsega tega pa ni dvoma, da gre za vrhunskega nogometaša,” se spominja prvi slovenski sodnik v Ligi prvakov.

V svoji karieri je bil na 580. tekmah za Maribor Marcos Tavares izključen enkrat samkrat. 17. aprila 2016 ga je na tekmi s Krškim zaradi igre z roko v kazenskem prostoru oziroma pred svojimi vrati izključil Rade Obrenović.

Eden tistih, ki so si bili z Marcosom v slačilnici še posebej blizu, je bil tudi Luka Zahović. Nenazadnje tudi zato, ker je tekoče govoril portugalščino, ki jo je sloviti Brazilec precej bolje obvladal kot slovenščino, čeprav tudi naš jezik po dobrem desetletju bivanja v Sloveniji zelo dobro obvlada.

“Skupnih zgodb je ogromno. Marcos je moj zelo dober prijatelj. Skupaj sva doživela ogromno velikih zmag. Izjemen človek, ki ga zelo cenim. Poleg tega pa fantastičen nogometaš. Ne da se niti opisati, koliko je dal Mariboru. Lahko mu samo čestitamo za vse, kar je dosegel v karieri. Ko slišim njegovo ime, je prva beseda, ki mi pade na misel – gol,” se spominja sin športnega direktorja, ki je Marcosa Tavaresa pripeljal v Maribor.

Luka Zahović je imel v Marcosu Tavaresu izjemnega nogometnega vzornika. Foto: Jure Banfi

Lahko bi zbirali vtise številnih, zares številnih ljudi, ki so se na življenjski oziroma športni poti srečali z Marcosom Tavaresom, a slabe besede o brazilskem nogometnem virtuozu bržkone ne bi našli. In to pove vse o tem, kakšen nogometaš, predvsem pa kakšen človek se poslavlja od slovenskega nogometa. Velik, zelo velik. Morda celo največji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!