Potrditev napovedi, da lahko Olimpijo ustavi le Maribor

Nogomet 19. Feb 202311:261 komentar

Sobotne tekme v Prvi ligi Telemach so potrdile tisto, kar napovedujemo že nekaj časa. Olimpijo lahko na poti proti naslovu ustavi le kakšna neverjetna serija Maribora. Vsi ostali klubi bodo namreč skozi pomlad enostavno oddajali preveč točk. Celje, Mura in Koper so v soboto znova na lastni koži občutili izenačenost slovenske lige. Nihče ni uspel premagati predstavnika trojke, ki se krčevito bori za obstanek.

Najprej se je zalomilo Celjanom, ki so na Krasu dvakrat vodili, obakrat si je napako privoščil vratar Kraševcev Jan Koprivec, a se morali na koncu zadovoljiti samo s točko (2:2). Veliko bo sicer govora o dosojeni enajstmetrovki v zaključku tekme, ko je po mnenju Boža Kondiča Žan Karničnik storil prekršek nad Adrianom Zeljkovićem, a tudi glede na prikazano, je točka Sežancev popolnoma zaslužena. Nova energija, ki jo je na Kras prinesla pomlad, je vidna na vsakem koraku, Tabor pa ima po dveh tekmah drugega dela na računu nove štiri točke.

Takšen točkovni izplen imajo tudi Celjani, a dve izgubljeni točki proti rdeče-črnim pomenita, da grofje v tem krogu kaj prida zaostanka za Olimpijo, znašal je 14 točk, ne bodo nadoknadili. Še več, v primeru zmage Maribora, bosta večna tekmeca zasedla mesti na vrhu lestvice. “S te tekme ne moremo potegniti nič, čim prej jo moramo pozabiti in se osredotočiti na naslednje tekme,” je po obračunu nezadovoljen razmišljal strateg grofov Roman Pilipčuk.

Božo Kondič je z dosojeno enajstmetrovko v zaključku tekme dodobra razburil tabor Celjanov.

Damir Čontala znova pod hudim pritiskom

Kot naslednjim je spodrsnilo Prekmurcem, ki v Domžalah niso uspeti streti odpora Radomljanov (0:0). Oliver Bogatinov, ki je med zimo zamenjal Nermina Bašića, je očitno igralcem že vcepil svojo nogometno miselnost, saj mlinarji na igrišču delujejo bistveno bolj čvrsto in predvsem zanesljivo v obrambi. Tako pa bodo nasprotnik, ki ga bo vselej težko premagati.

Po drugi strani trdo, zimsko igrišče nikakor ni ustrezalo Muri, ki pod vodstvom Damirja Čontale želi igrati razigrano, napadalno. A v mesecu februarju to na slovenskih zelenicah enostavno ni vselej mogoče, prilagoditev na razmere pa je bolje uspela mlinarjem. “Razočarani smo. Želeli smo, potrebovali smo zmago. To je remi, ki nima nobenega opravičila,” je za klubsko spletno stran razmišljal trener Prekmurcev, ki se znova sooča s precejšnjim bremenom pritiska. Črno-beli so nazadnje zmagali novembra in so v nizu petih tekem brez zmage …

Damir Čontala je znova pod pritiskom, a jeseni je že dokazal, da se zna soočiti z njim in obrniti rezultatsko krivuljo Mure.

Primorski derbi je bil z eno besedo … čuden

V novogoriškem športnem parku smo spremljali zanimiv primorski derbi, na katerem je imela Gorica celo več zrelih priložnosti za zmago od favoriziranega Kopra (2:2). Tudi zato, ker je bil že zgodaj v prvem polčasu zaradi drugega rumenega kartona pri kanarčkih izključen Luka Kambič. A to ne sme zamegliti dejstva, da so vrtnice odigrale zelo dobro tekmo. Nekaj novincev, denimo Bernard Karrica in Vahid Selimović že kažeta, da sta lahko dodana vrednost zasedbe Mirana Srebrniča.

Nekdanji trener Kopra je obžaloval, da njegova ekipa tekme ni dobila, sedanjega trenerja Zorana Zeljkovića pa so pošteno jezili sodiniki. Celo tako zelo, da je po precej sporno dosojeni enajstmetrovki Bojana Mertika, zapustil svojo klop. Ob rumenem in ne rdečem kartonu. “Ne morem več gledati tega. Odločil sem se, da grem raje stran od igrišča, kot da rečem nekaj, zaradi česar bom kaznovan,” je po tekmi zadevo razložil Ljubljančan na klopi kanarčkov, ki so zapravili priložnost, da se vsaj začasno vrnejo na drugo mesto lestvice.

Luka Kambič je zaradi tega prekrška nad Karrico že v 38. minuti tekme dobil drugi rumeni in posledično rdeči karton.

Zaključek debate ali rojstvo novega upanja?

Kakšno je torej izhodišče pred derbijem? Matematika je jasna, ob morebitnem remiju se razmerja na vrhu lestvice niti malo ne spremenijo, mrtvi tek pa seveda ob trenutnih razlikah najbolj ustreza Olimpiji. Slednja bi se z zmago tekmecem oddaljila že na velikih sedemnajst točk naskoka in vprašanje, če bi bile kakršnekoli debate o tem, kdo bo najboljša ekipa letošnje sezone slovenskega nogometa, sploh še smiselna.

Zmaga pa bi ob včerajšnjem razpletu ogromno prinesla tudi Mariborčanom, ki bi na drugem mestu prehiteli Celjane in se Olimpiji približali na dvanajst točk zaostanka. Težko je govoriti o tem, da bi to pomenilo velik preobrat v Prvi ligi Telemach, a predvsem s psihološkega vidika bi bilo v nogometnem mestu ob Dravi rojeno novo upanje. Ko pa se v Ljudskem vrtu prebudi ta posebna energija, ki jo ima NK Maribor, potem se lahko zgodi marsikaj …

Komentari

Vaš komentar