Povsem vseeno, če sploh ne bi bil na igrišču

Liga prvakov 15. Sep. 202114:38
Delite:
Foto: Guliverimage

Včerajšnji poraz Barcelone z Bayernom v ligi prvakov (0:3) je očitno nakazal, kakšna bo evropska prihodnost katalonskega velikana brez Lionela Messija. Njegovo mesto v slačilnici je pred dnevi prevzel Luuk de Jong, ki pa je na sinoči dodobra spoznal, kako težko se bo spopadati z bogato dediščino legendarnega Argentinca. Včeraj je nizozemski reprezentant deloval kot nekdo, ki se je zgolj po naključju znašel na zelenici stadiona Camp Nou.

Ko je Barcelona pred dnevi oznanila, da garderobno omarico, v kateri je dolga leta svojo opremo shranjeval Lionel Messi, prevzema Luuk de Jong, odzivi navijačev niso bili pretirano pozitivni. Večina “Culéjev” je prepričana, da nekdanji nogometaš Seville ni nekdo, ki bi nosil napadalno breme pri katalonskem ponosu in da je prišel zgolj in samo na željo Ronalda Koemana, ki prav tako nima prave podpore katalonske nogometne javnosti.

Včerajšnji večer je bil za katalonski ponos celo zgodovinsko slab in je še dodatno potrdil nezadovoljstvo navijačev nad novo generacijo “nizozemske Barcelone”. Nogometno-statistični portal Whoscored.com je obelodanil, da od sezone 2009 / 2010, odkar opravljajo meritve, do sinoči, Barcelona še nikoli domače tekme v La ligi ali ligi prvakov ni končala brez enega samega strela v okvir vrat.

Simbol neobstoječega napada na včerajšnji tekmi je bil Luuk de Jong. V 65. minutah se je Nizozemec le 23-krat dotaknil okroglega usnja (daleč najmanj stikov z žogo od vseh, ki so začeli tekmo), niti enkrat samkrat ni udaril proti nasprotnikovim vratom, izostala je vsakršna “ključna podaja”, edina statistična vnosa sta en iztržen prekršek in en prepovedan položaj.

Tudi brez številk pa je bilo vsakemu gledalcu včerajšnje tekme kristalno jasno, da je nemogoče vleči za vzporednice že med de Jongom in njegovimi predhodniki v konici napada pri Barceloni, kaj šele z Messijem, od kogar je podedoval garderobno omarico. Prepočasen, tehnično preslabo podkovan in v zračnih dvobojih premalo odločen je bil včeraj 31-letnik. Resnici na ljubo bi bilo res povsem vseeno, če ga sinoči sploh ne bi bilo na igrišču.

Foto: Guliverimage