“Pred Pelejem je bila desetica le številka”

Nogomet 29. Dec 202221:45
Foto: guliverimage

Poslovil se je legendarni Pele. Športna kariera in življenje nogometnega velikana sta navdihnila marsikaterega nogometaša, ki je kopačke obul prav zaradi legendarnega Brazilca. Na družbenih omrežjih so se Peleju že poklonili tudi Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar in Kylian Mbappe.

Pele, z brazilsko nogometno reprezentanco zmagovalec treh svetovnih prvenstev, velja za enega največjih nogometašev vseh časov. Kariero je zaključil po 22 letih in 732 golih, čeprav naj bi jih neuradno na 1363 tekmah dosegel še 549 več.

V zadnjem obdobju se je boril s hudo boleznijo, ki ga je po dolgem in trdem boju tudi premagala.

Brazilski legendi so se že poklonili številni najboljši nogometaši na svetu. Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo je zapisal: “Zgolj “na svidenje” od večnega kralja Peleja nikoli ne bo dovolj za izraz bolečine, ki trenutno objema ves nogometni svet. Navdih za toliko milijonov. Naklonjenost, ki jo je vedno kazal zame, je bila vzajemna v vsakem najinem trenutku.”

Lionel Messi je na svojem Instagram računu objavil skupno fotografijo s Pelejem, zapisal pa je: “Počivaj v miru.”

“Pred Pelejem je bila 10 le številka. Pele je spremenil vse. Nogomet je spremenil v umetnost, zabavo. Omogočil je prepoznavnost Brazilije. Odšel je, a njegova čarobnost bo ostala. Pele je večen,” je po izgubi svojega rojaka in idola zapisal Neymar.

Tudi Kylian Mbappe, Erling Braut Haaland, Gareth Bale, Barack Obama in številni drugi so na svojih družbenih omrežjih izrazili spoštovanje do enega največjih nogometnih virtuozov vseh časov.

Komentari

Vaš komentar