Pred 37. krogom v PL: Spet vem, da nič ne vem

Premier Liga 12. Maj 201713:55 > 14:00
Steve Bardens, Getty Images Sport

Že pred minulim krogom v Premier ligi so se potiho napovedovale komplikacije. Po novem domačem remiju Liverpoola in kar dveh zaporednih zmagah Arsenala pa so spet prispeli tja, ker je malodane nič ne vemo.

Getty Images

Vsaj kar zadeva sedežni red na številah tri in štiri Chelsea zaradi Tottenhamovega poraza prvak lahko postane že nocoj, Manchester City pa je nakazal, da v izteku sezone ne namerava popuščati.

Če bo Chelsea nadaljeval s svojo značilno rušilno zagnanostjo, mu naslov ne uide že nocoj, ko se v gosteh pomeri z West Bromwichem. Na stadionu The Hawthorens pa ima londonski Blues v zadnjih letih pogosto težave (ob zadnjih štirih gostovanjih tam: 1 zmaga, 1 remi, 2 poraza).

Drugi petkov par je poslovilni nastop Evertona pred svojimi navijači. Ta bo proti Watfordu, zato naj bi bil uspešen.

Za brezmadežni zaključek prvenstva se bo moral v prvi sobotni tekmi Manchester City zelo potruditi, če bo hotel zlomiti neugodni Leicester City. Pred tednom proti slabo pripravljeni ekipi Crystal Palace sinjemodri niso imeli nikakršnih težav. Zdaj bo proti – morda tedaj že bivšimi prvaki – vsekaj drugače.

Swansea City mora v soboto pozno popoldne brez odlašanja na gostovanju v Sunderlandu zmagati in si tako priigrati pole-pozicijo za potrditev obstanka v zadnjem krogu. Igralci Swansea Cityja so se namenili pomagati svojim navijačim in jim bodo za to priložnost iz lastnih žepov plačali vstopnice. Tako bo Valižane na Stadionu Luči bodrilo okrog 3000 njihovih najbolj zvestih navdušencev.

Z uvrstitvijo Manchester Uniteda v finale Evropske lige je Arsenal simbolno izgubil tistega, ki ga priganja s hrbta. Topničarje zdaj zanima le še premik na linijo, kjer bi lahko ogrozil ta čas tretje uvrščeni Liverpool in pogojno četrtouvršeni Manchester City. V primerjavi s prvim ima Arsenal še vedno odigrano eno tekmo manj.

Tako se izpostavlja dejstvo, da bi ob treh novih zaporednih zmagah, ki so povsem možne, Liverpool iztakne iz prve četverice in s tem iz Lige prvakov za naslednjo sezono. Toda to se bo zgodilo edino, če se Liverpoolu ponesreči eden od njegovih dveh preostalih nastopov. Zadnji bo doma proti izpadlemu Sunderlandu, ki naj načeloma ne bi bil problematičen, zato pa je poudarjeno kritično nedeljsko gostovanje Liverpoola pri West Hamu. London Stadium je po zmagi nad sosedom Tottenhamom minuli petek dokočno postal arena, kjer se vsi Westhamovci, igralci in navijači, po preseltivi ob začetu te sezone končno resnično počutijo kot doma. Dejstvo, ki pa lahko na teh tekmi pretehta pa je naslednje: zaradi poškodbe ne bo zaigral domači kapetan Mark Noble. To pa pomeni, da bo domača ekipa brez glavnega motivatorja, brez domačega junaka, čigar prisotnost vselej zelo zaznamuje značaj West Hama.

Še pred tednom je kazalo, da bo eden od ključnih majski obračunov v Premier ligi tisti zadnji na starem White Hart Laneu, kjer bo gostoval Manchester United. Rdeči vragi imajo zdaj edino preostalo sezonsko ambicijo tempirano na stockholmski finale Evropske lige, medtem ko bi Tottenham tedaj lahko že dokočno poznal svojo usodo na tabeli, ta pa jim bo v prihodnjih dneh najbrž potrdila le naslov angleškega pod-prvaka.

Še to. Ne pozabimo še na kar pet zaostalih tekem, ki se bodo zvrstile med ponedeljkom in četrtkom. Najprej se Chelsea doma pomeri z Watfordom, v torek kot domačina nastopita Arsenal (proti Sunderlandu) in Manchester City (proti West Bromwichu), v sredo Manchester United gostuje v Southamptonu ter v četertek Tottenham pri Leicester Cityju.

Zato ponovim. Najmanj kar si želijo pri Liverpoolu je, da bi bili prisiljeni dve ali tri meddtedenske obračune spremljati s šklepetajočimi zobmi.