Chelsea se je pritožil na Fifino odločitev

Matthias Hangst/Getty Images

Pri Fifi so potrdili, da se je londonski nogometni klub Chelsea pritožil na odločitev Fife glede prepovedi kupovanja novih igralcev v naslednjih dveh prestopnih rokih.

Dan Mullan, Getty Images Sport

Chelsea se je znašel v preiskavi zaradi kupovanja igralcev, mlajših od 18 let.

Fifa pravi, da so našli kršitve v 29 primerih od skupno 92 v preiskavi, vključno z napadalcem Bertrandom Traorejem, ki je zdaj v Lyonu.

Pri Fifi pristojni za to so potrdili, da so prejeli pritožbo s strani Chelseaja, ne morejo pa še potrditi, kdaj bo jasno več o tem.

Londončani so bili ob tem kaznovani še z globo 460.000 funtov, Nogometna zveza pa z globo 390.000 funtov.

Prepoved, ki traja do konca januarja 2020, pa ne preprečuje odhoda igralcem in ne vključuje ženske ekipe Chelseaja in klubske futsal ekipe.

Da je Chelsea pod drobnogledom zaradi prestopov mladoletnih nogometašev, je bilo prvič znano septembra 2017. Nogometaš Burkine Faso Traore je podpisal pogodbo z Bluesi leta 2013, registriran pa je bil šele januarja 2014, pred tem časom pa je že odigral nekaj tekem za Chelsea U16, U18 in tudi za prvo ekipo, čeprav še ni bil registriran. Pogodba s Traorejem glede na to traja 4 leta, omejitev za osebe, mlajše od 18 let, pa je 3 leta.

Podobne kršitve so znane tudi v Španiji, kjer sta bila tako Atletico Madrid in Real Madrid  kaznovana s prepovedjo registriranja novih igralcev leta 2016, Barcelona pa je dobila 14-mesečni suspenz zaradi kršitve pravila o podpisovanju tujih nogometašev pod 18 leta 2014.

Pravila Fife:

Fifa prepoveduje pogodbe igralcev, mlajših od 18 let, v drugi državi, razen če izpolnjujejo stroga pravila. Uvedla je pravila za pomoč pri zaščiti otrok pred izkoriščanjem in trgovino z ljudmi.

Mladi nogometaši pod 18 let lahko prestopijo v klub v tujo državo samo, če:

se otrokovi starši preselijo v državo, kjer je nov klub, iz razlogov, ki ne smejo biti povezani z nogometom

– sta oba kluba v Evropski Uniji ali Evropskem ekonomskem območju in je igralec star med 16 in 18 let, a kljub temu se mora klub soočiti še z dodatnimi kriteriji glede šolanja, treningov, namestitve in druge pomoči ter podpore

– živijo v oddaljenosti od kluba manj kot 100km.